Domžalski uvod v evropski pokal v lednem plezanju, Slovenci v boj za odličja

Evropski pokal (EP) je letošnja novost na koledarju lednoplezalnih preizkušenj pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA). Na uvodni tekmi 2. decembra 2017 v Domžalah, na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji, bo cepine in dereze nabrusilo 45 tekmovalcev iz dvanajstih držav, med njimi tudi slovenska sedmerica, ki letos odlične rezultate dosega že v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. Na predvečer tekmovanja bo v Knjižnici Domžale predavanje Klemna Premrla, enega najboljših lednih plezalcev na svetu. Prenos v živo finala in podelitve medalj v soboto od 17. ure dalje si boste lahko ogledali na našem portalu.

»Domžale ponosno stopajo na zemljevid mednarodnih tekmovališč v lednem plezanju,« so na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Občine Domžale, povedali organizatorji prvenstva. Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška, Francija in Finska. Za kraj in širšo javnost, predvsem za ljubitelje plezanja s cepini oz. lednega plezanja, je pomembna pridobitev prva umetna drytooling stena v Sloveniji, ki opremljena z razsvetljavo omogoča kakovosten trening ali zgolj rekreativno plezanje tudi zvečer, kar je v kratkih zimskih dneh še posebej dobrodošlo.

Maja Šuštar, Janez Svoljšak, Andrej Pečjak, Matej Ogorevc in mag. Renata Kosec na novinarski konferenci pred EP v lednem plezanju Domžale 2017. (Foto Vido Repanšek)

Evropski pokal v lednem plezanju je letošnja novost, tekma EP Domžale 2017 pa bo hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. "Prve tekme evropskega pokala v lednem plezanju nasploh se bo udeležilo 15 tekmovalk in 30 tekmovalcev, skupno bo tako dvanajst držav zastopalo kar 45 športnic in športnikov, kar je za prvič res lepa številka. Prav vsi bodo nastopili v kvalifikacijah, zanje je Janez Svoljšak z ekipo pripravil dve smeri, najboljša osmerica se bo za najvišja mesta pomerila še v finalu. Tam vsakega čaka zgolj ena smer. Čeprav bo osrednji dogodek tekma, smo za obiskovalce pripravili tudi zanimiv spremljevalni program. V petek, 1. decembra, zvečer se bodo po prižigu mestne novoletne okrasitve ekipe sodelujočih držav predstavile zbranim na domžalski tržnici, ob 19. uri nam bo v Knjižnici Domžale Klemen Premrl, eden izmed najboljših lednih plezalcev na svetu, predstavil svoja najzanimivejša in najtežja lednoplezalna doživetja," je na novinarski konferenci povedal vodja tekme Matej Ogorevc iz PD Domžale in predstavil urnik dogajanja: "Sobota bo v celotni posvečena tekmi, ki se bo začela ob 8.15 z ženskimi kvalifikacijskimi nastopi, ob 11. uri jim bodo sledili še moški. Najboljših osem tekmovalk se bo v finalu pomerilo ob 17. uri, najboljši tekmovalci pa dobro uro pozneje. Ob 19.30 bo slavnostna podelitev medalj in pokalov ter razglasitev najboljših tekmovalk in tekmovalcev skupnega odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Dan bomo končali s koncertom raperjev Nipkeja in Trkaja, njun gost bo Challe Salle."

Matej Ogorevc, vodja tekme EP Domžale 2017 in mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale. (Foto: Miha Ulčar).

PROGRAM EP V LEDNEM PLEZANJU DOMŽALE 2017 (vstop na vse dogodke je prost)

petek, 1. december sobota, 2. december

18.00 sprejem vodij reprezentanc
(po prižigu novoletnih luči v Domžalah)

19.00 Ledene sanje: predavanje Klemna Premrla 

8.15 kvalifikacije ženske

11.00 kvalifikacije moški

17.00 finale ženske in moški

19.30 podelitev medalj in koncert (Nipke & Trkaj & Challe Salle)


"Evropski pokal je namenjen plezalcem, ki se šele pripravljajo na vstop v svetovni pokal, in tistim, ki so v svetovnem pokalu uvrščeni pod desetim mestom. Čeprav ni namenjen najboljšim, je zanimiv tudi zanje, tako da bo v Domžalah v ženski konkurenci nastopila tudi Južna Tirolka Angelika Rainer, skupno druga v svetovnem pokalu. Evropski pokal je tudi priložnost za promocijo lednega plezanja na stari celini, domžalski sledijo še tri tekme: decembra na Slovaškem, januarja v Franciji in februarja na Finskem," je razložil Andrej Pečjak iz Komisije za gorske športe PZS, ki je skupaj z ženo Jasno, načelnico komisije, gonilo lednega plezanja v Sloveniji, in predstavil tudi mejnike te športne discipline na sončni strani Alp. Slovenci smo med pionirji tekmovalnega lednega plezanja s tekmami v Bohinju od 1992 do 1999, državnim pokalom od leta 2000, tekmovalci na najvišji ravni od leta 1997, mednarodnimi sodniki od leta 2002 ter aktivno udeležbo predstavnika PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in Podkomisijo za ledno plezanje v Komisiji za gorske športe PZS. Poseben pečat lednemu plezanju dajejo vrhunskimi rezultati slovenskih tekmovalcev: Janez Svoljšak je januarja 2016 dosegel prvo slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016. Leta 1997 je sicer Janez Jeglič – Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, v letih od 1999 do 2005 so se na odlična mesta uvrščali tudi Aljaž Anderle, Klemen Premrl in Primož Hostnik. Leta 2009 je Matevž Vukotič zmagal na tekmi svetovnega pokala v Mlačci pri Mojstrani in osvojil zmago v svetovnem pokalu v disciplini hitrost. Med dekleti sta v svetovnem pokalu v letih od 1997 do 2002 tekmovali Alenka Jerala in Jasna Pečjak (uvrstitve od četrtega do 15. mesta) ter pozneje Tanja Grmovšek, ki je eno sezono sklenila celo med finalistkami.

  

Janez Svoljšak, glavni postavljavec smeri na EP Domžale 2017 in Andrej Pečjak iz Komisije za gorske športe PZS. (Foto: Miha Ulčar)

Tekmovalno ledno plezanje se je večinoma preselilo z ledenih na umetne stene, kakršna je tudi na garažni hiši na Masljevi ulici v Domžalah. "Zagotavljanje bolj enakih razmer za vse tekmovalce in klimatske spremembe so ledno plezanje prestavile v skalo in na umetne konstrukcije. Nekatere tekme so še vedno v glavnem na ledu, npr. v Champagnyju en Vanoise in Rabensteinu, nekatere pa skoraj popolnoma na 'suhih stenah'. V Domžalah bo tekmovališče zelo razgibano, imeli bomo tudi ledni sod, pa odseke z imitacijo ledu, kjer bo treba cepine 'zabijati', viseče sodčke in ledene sveče, kjer bo videti akrobatske gibe, pa še kup drugih zanimivosti. Smeri pripravlja Janez Svoljšak, tako da lahko pričakujemo napet boj med najboljšimi," napoveduje Pečjak, tudi mednarodni sodnik UIAA v lednem plezanju.

Glavni postavljavec smeri na EP Domžale 2017 je Janez Svoljšak, najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, ki mu tokrat nova vloga predstavlja poseben izziv. "Postavljanje smeri za evropski pokal je kar zahtevno, saj gre za tekmo z zelo širokim naborom tekmovalcev z različnimi izkušnjami in plezalnim nivojem, od samega svetovnega vrha pa do tekmovalcev, ki tekmujejo bolj na državnih tekmah. Kar nekaj časa in poskušanja različnih gibov nam je vzelo, da smo postavili smeri, za katere menim, da bodo skozi oba kroga tekmovanja primerne za vse tekmovalce. Imeli bomo led, imitacijo ledu za zabijanje in oprimke, smeri bodo tehnično zahtevne in mislim, da bodo tekmovalci morali pokazati veliko znanja in izkušenj, da bodo uspešno prišli do vrha," ocenjuje aktualni evropski prvak, ki letos ne bo tekmoval v svetovnem pokalu, saj se bo posvetil alpinizmu: "Zadnjih nekaj jeseni in zim sem se posvetil izključno tekmam v lednem plezanju, zato sem si letos vzel tekmovalni premor, da lahko izpolnim še kakšen cilj, povezan s plezanjem v hribih."

Maja Šuštar, tekmovalka v lednem plezanju, trenutno vodilna v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju in Janez Svoljšak, glavni postavljavec smeri na EP Domžale 2017. (Foto: Miha Ulčar)

Slovenci bomo imeli na domači tekmi v ognju kar sedem želez: v ženski konkurenci Majo Šuštar (AO PD Domžale), trenutno vodilno v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Marijo Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) in Saro Jaklič (AO PD Kranj), vse že imajo izkušnje v svetovnem pokalu, v moški konkurenci pa bodo nastopili Jaka Hrast (AO PD Domžale), prav tako vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Nace Grgorinič (AO PD Kranj), Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) in Edvin Nepužlan (AO PD Železničar).

Šuštarjeva in Hrast letos dominirata v odprtem slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju, ki poteka že peto sezono; pokalu slovenske in hrvaške planinske zveze se je lani pridružila še srbska, ki je letos organizirala tudi prvo tekmo. "Namen združevanja pokala Slovenije, Hrvaške in Srbije je večplasten: ob usihanju zanimanja za tekmovanja v lednem plezanju je smotrno lokalna tekmovanja z nekaj tekmovalci združiti v večje tekmovanje s širšo zasedbo, drugi namen pa je širjenje znanja in navdušenja za to športno disciplino tudi na območja, kjer ledno plezanje oziroma drytooling nima takšne tradicije, kot jo ima pri nas. Ob tem imam v mislih Srbijo, kjer predvsem načelnica komisije za drytooling in tekmovalno ledno plezanje Katarina Manovski in lepo število navdušenih tekmovalcev pravzaprav orjejo ledino v tem športu. Tako imajo mnogo boljše možnosti za razvoj, saj se učijo od izkušenejših severnih sosedov. Na tekmah se pogosto šalimo, da zaradi nas spet padajo meje – pa to ni samo hec. Čutimo se zelo povezane, kar je mogoče videti prav na vsakem tekmovanju, ko navijamo eni za druge, ne glede na narodno pripadnost. Veseli smo vsakega novega tekmovalca, pomagamo si pri načrtovanju treningov, skupnih pripravah, dogovarjamo se za skupne napade na večja tekmovanja po Evropi in lednoplezalne projekte v hribih … To je bratstvo v pravem pomenu besede, kakršnega smo opevali v časih nekdanje Jugoslavije," je slikovito orisala Maja Šuštar.

Maja Šuštar je s tremi letošnjimi zmagami vodilna v 5. odprtem slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. (Foto Bojan Haron)

Za zmagovalko vseh treh tekem letošnjega balkanskega pokala bo evropska preizkušnja še tekmovalna stopnička više: "Konkurenca v Domžalah bo močna, če že ne najhujša, prihaja namreč Angelika Rainer, ki je v preteklem tednu uspela preplezati najtežjo žensko drytooling smer, in sicer z oceno D15. Vendar pa pričakovanj, kakšna bo moja uvrstitev glede na druge nastopajoče, pravzaprav nimam, saj nimam predstave, kje trenutno sploh sem glede na evropsko konkurenco. Lani sem se udeležila le ene tekme svetovnega pokala in takrat z gripo pristala na robu polfinala. Vem, da je od takrat moja forma približno za 200 odstotkov boljša, pa tudi za letošnjo sezono sem se začela že zgodaj pripravljati. Želim si, da bi dosegla vsaj 80 odstotkov svojega trenutnega optimalnega performansa in da bi uživala v nastopu. Kar bo odstopalo od tega, bom vzela kot priložnost za učenje in nadaljnji napredek," razmišlja Kamničanka Šuštarjeva, nekdaj tudi članica slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki načrtuje nastopiti na naslednji tekmi evropskega pokala v Bratislavi, januarja pa se začne svetovni pokal, kjer bomo lahko zanjo navijali v Rabensteinu in Saas Feeju, potem v ruskem Kirovu, glede azijske turneje pa se bo odločila na podlagi rezultatov evropskih tekmovanj.

Na tekmi EP v lednem plezanju v Domžalah bo nastopilo 45 tekmovalcev iz 12 držav. (Foto Maja Šuštar)

"Občina Domžale ni le prostor zadovoljnih ljudi, temveč tudi mesto športa, kar dokazujemo s številnimi športnimi prireditvami. Evropski pokal v lednem plezanju je tako le pika na i odličnemu odzivu številnih, ki plezalno steno na garažni hiši uporabljajo v športne namene. Občina je steno postavila spomladi 2016 in odziv občanov in plezalskih navdušencev je bil nad pričakovanji – vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni je polna tako plezalnih začetnikov kot plezalnih asov, ki se k nam vozijo iz širne Slovenije. Zimska preobleka bo poskrbela, da bo stena aktualna tudi za alpiniste v zimskem času, za kar gre zahvala Zavodu za šport in rekreacijo Domžale. Ta ni zgolj finančno in strokovno podprl mednarodnega tekmovanja in s tem omogočil, da Domžalčani spoznamo alpinizem, temveč je tudi omogočil, da se bomo lahko preizkusili v alpinizmu. Prva umetna drytoolling stena bo namreč v prihodnosti odprta za vse, željne zimskega plezanja," poudarja podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, že v pričakovanju svojevrstne tekme: "Domžalčani se že zelo veselimo sobotnega tekmovanja, saj gre za dogodek, ki bo več kot popestril zimsko čarobno dogajanje v našem mestu. Imeli bomo priložnost videti najboljše plezalce, ki s cepinom lezejo na vrh garaže sredi Domžal, kar bo res izjemen in unikaten dogodek. Če pride sneg, ki smo ga naročili, bo pa to resnična domžalska ledna pravljica."

Prenos v živo finala in podelitve medalj v soboto od 17. ure dalje si boste lahko ogledali na našem portalu Domzalec.si

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Vido Repanšek, Maja Šuštar, Bojan Haron; Video: Miro Pivar
Tagi