Domžalski Tigri se bodo v domači areni prvič predstavili 20. septembra

Slabi dve leti je od tega, ko so v Domžalah ustanovili Klub ameriškega nogometa, ki je eden najhitreje rastočih športov v Evropi in tudi v Sloveniji. Klub, ki so ga poimenovali Domžale Tigers danes šteje že 110 članov, ki preko treningov v različnih starostnih skupinah spoznavajo ta zanimivi šport, ki je dejansko šport z največ pravili na svetu. Da pa lahko vse selekcije trenirajo v miru in v ustreznih pogojih, so v letošnjem letu pridobili tudi novo igrišče, ki se nahaja v Dobu pri Domžalah.

Po skoraj dveh letih delovanja bodo v Domžale Tigers presegli še en pomemben mejnik. Njihova članska ekipa bo v nedeljo, 20. septembra 2015 nastopila na prvi domači tekmi, ki bo potekala v Športnem parku Radomlje. Domžale Tigers nastopajo v drugi ligi, kjer je tekmovanje sestavljeno iz štirih ekip, vendar bodo letos nastopile samo tri ekipe. Nastopanje v drugi ligi pomeni, da se igra sistem devet na devet igralcev. Klasična verzija pa je drugače sestavljena po sistemu enajst na enajst igralcev. V Evropi in kakšnih manjših ameriških mestih se ponavadi igra različica devet na devet, saj je lažje sestaviti ekipo, bolj popularna in znana različica pa je enajst na enajst igralcev.

Da smo se bolj podrobno seznanili, kako dejansko zgleda igranje ameriškega nogometa, smo člane Domžale Tigers obiskali na njihovem igrišču v Dobu. Mlajša selekcija je ob našem prihodu ravno zaključila s treningom, je pa nato igrišče zavzela članska ekipa, ki se te dni intenzivno pripravlja na domačo tekmo. Igralci oblečeni v zaščitna oblačila in v čeladah, so pod budnim očesom trenerjev izvajali trening po težavnostnih stopnjah. To pa zaradi tega, da se za bolj naporne akcije, kot je zaletavanje in ustavljanje nasprotnika, dobro ogrejejo. Iz prve roke lahko rečemo, da gre res za zanimiv šport, ki terja od igralcev veliko kondicije, moči in seveda discipline.

Predsednik Domžale Tigers, Jernej Pavlič nam je povedal, da v klubu trenutno trenira 110 članov v več selekcijah in sicer od najmlajših do 11 let, do 13 let, do 16 let, ki igrajo brezkontaktno in kontaktno različico, žensko ekipo, ki igra brezkontaktno igro in dve članski ekipi. Seveda moramo obrazložiti kaj pomeni kontaktno in brezkontaktno. Za prvo različno pomeni, da imajo igralci na sebi zaščitne obleke in čelade. Žogo pa se po tej različici ustavi tako, da se nasprotnega igralca podre na tla. Brezkontaktna različica pa je bolj primerna za ženske in otroke, kje se nasprotnega igralca ne podre na tla, temveč se mu izpuli zastavico, ki jo nosi na sebi (na sebi ima dve). In takrat se žoga zaustavi.

Predsednik Domžale Tigers, Jernej Pavlič.

Po besedah Pavliča treninge običajno izvajajo zunaj, je pa seveda odvisno od vremenskih razmer. Eden izmed njihovih glavnih ciljev pa je, da vsi v občini Domžale spoznajo ameriški nogomet, se pravi, da vsi spoznajo za kakšen fantastičen šport gre. Prav tako je njihova želja, da bi v klubu dosegli magično številko 200 članov. Obenem želijo razviti še ekipo od 7 do 9 let in dodati še nekaj ženskih selekcij. »Tega se lotevamo kar ambiciozno, naš nov dom tukaj na igrišču v Dobu, je kar dober začetek«, pravi Pavlič.

Kaj je ameriški nogomet?
Pavlič obrazloži, da je ameriški nogomet igra, kjer je cilj, da ekipa doseže več točk, kot nasprotna ekipa. Da se doseže šest točk je potrebno žogo prenesti do konca igrišča. Na eni strani je napad, na drugi je obramba. Cilj napada je, da se žogo prenese vse do konca igrišča, s tem ekipa pridobi šest točk. Če pa ekipa ne doseže tega, mora žogo predati nasprotni ekipi, ki ima potem priložnost, da ona dobi šest točk. Seveda je tukaj še veliko podpravil. Ameriški nogomet je šport z največ pravili in je zapisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. V osnovi gre dejansko za osvajanje ozemlja. Imaš pa štiri poskuse, da dosežeš deset jardov oziroma malo manj kot deset metrov. Če ti to uspe, dobiš širi nove poskuse …

»Vsaka akcija je v naprej dogovorjena, vsak igralec pa ve, kakšna je njegova vloga na igrišču. Vsako akcijo tudi posebej poimenujejo. Za poimenovanje akcij pa uporabljajo veliko ameriškega izrazoslovja. Šport s tem pridobiva veliko globine. Ameriški nogomet je namreč taktičen šport, ki mu pravijo tudi šah na travi. Medtem, ko spoznavaš šport, vidiš vse čare v njem in zakaj je to najbolj popularen šport v Ameriki«, še zaupa Pavlič.

Članska ekipa Domžale Tigers na treningu.

Glavni trener Matic Pirnat in trener obrambe Jure Bezica, sta nam zaupala, da članska ekipa, ki je še zelo mlada napreduje iz treninga v trening. Njihov cilj pa je avstrijska liga, kjer želijo pokazati, kaj so sposobni. Več o tem kaj so povedali naši sogovorniki in kako zgleda trening Tigersov, pa si lahko ogledate v videu zgoraj.

Kdorkoli bi se želel bolj podrobno seznaniti z ameriškim nogometom oziroma se priključiti Tigersom, jih lahko kadarkoli obiščejo na treningu na igrišču v Dobu. Vse informacije pa dobijo na njihovi spletni strani www.tigers.si.

Seveda pa ste vabljeni v nedeljo, 20. septembra 2015, v Športni park Radomlje, kjer se bo članska ekipa pomerila na prvi tekmi na domačih tleh. Ne bo pa ostalo samo pri eni tekmi, temveč bodo odigrali dve, se pravi z dvema nasprotnima ekipama. Pričetek dogodka bo ob 13.00 uri, prva tekmo bodo odigrali ob 15.00 uri, drugo pa ob 17.00 uri.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi