Domžalski šahisti v družbi najboljših

Šahovsko društvo Domžale Tajfun se je z zmago v 1. članski ligi zahod uvrstilo v državno ligo, kar pomeni, da bo svoje moči merilo v družbi desetih najboljših ekip v državi. S tem se je društvo približalo uspehom iz davnih sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je nastopalo v drugi in prvi zvezni ligi nekdanje Jugoslavije. Pa še v tem primeru so primerjave nekolike težje, saj od časa samostojne Slovenije v njenih najboljših ekipah nastopajo tudi močni tuji šahisti, kar seveda državno ligo postavlja še na višjo raven.

Odločilno je bilo včerajšnje deveto kolo, v ligi je sodelovalo 9 ekip, ko se je Domžale Tajfun pomeril s Posočjem iz Tolmina. Izziv je bil precej težak, saj so na prvih petih deskah od šestih imeli Tolminci precej boljši rating, le na šesti so imeli Domžalčani boljšega. Domžale Tajfun je imel v predzadnjem kolu 13 meč točk, Posočje pa 12, medtem ko je v skupnem seštevku imela točko prednosti nasprotna ekipa. Vendar so v končni razvrstitvi odločale meč točke, torej bi Domžalčanom zadostoval že neodločeni rezultat. Začelo se ni najboljše, saj je Marjan Karnar že dokaj kmalu izgubil z mednarodnim mojstrom Bogdanom Podlesnikom po grobi napaki v srednji igri. Tudi fide mojstrica Špela Orehek je v otvoritvi z mojstrico Matejo Uršič naredila napako, vendar je pozneje v dvorezni poziciji postavila stvari na pravo mesto in dosegla izjemno pomembno zmago. Potem ko sta remizirala veteran Ivan Bratko z močnim fide mojstrom Danijelom Beletičem, turški velemojster Burak Firat pa z velemojstrom Juretom Škobernetom na prvi deski, sta v igri ostala še srbski mednarodni mojster Mladen Milenkovi na drugi deski, ki je držal zanesljivi remi s fide mojstrom Jernejem Špalirjem, medtem ko je mojstrski kandidat in kapetan ekipe Jure Plaskan povsem nadigral hrvaškega mednarodnega mojstra Ozrena Bitija in kot še zadnji bojujoči mož v ekipi zagotovil Domžalčanom zmago z 3.5: 2.5 in s tem zanesljivo prvo mesto.

Drugo je bilo Posočje, tretje pa z dobro igro v zadnjem kolu Nova Gorica, ki je kar z 5:1 premagala Gorenjko Lesce, medtem ko se je Vrhnika, ki je zadnja leta stalni gost državne lige, tokrat uvrstila na peto mesto med devetimi ekipami. V domžalski ekipi je bil najboljši Firat, ki je iz osmih partij dosegel šest točk, Plaskan je na tretji deski osvojil 5,5 točke, Milenković je na drugi deski zabeležil polovični izkupiček, tudi ta dva sta odigrala vseh osem partij. Izkazali so se tudi Marjan Šemrl, Bojan Osolin in Orehkova, ki so iz štirih partij zabeležila tri točke, Bratko pa na četrti deski 3.5 točke iz šestih partij.

Vrstni red: Domžale Tajfun 15 (31.5), Posočje 12 (31.5), Nova Gorica 11 (28), Trebnje BMP 10 (27.5), Vrhnika 9 ( 25.5), Kočevje 7 ( 22.5), Gorenjka Lesce 6 (18.5), Komenda 2 (15.5), Stari Mayr Kranj 0 (15.5). Liga je potekala v prostorih Šahovske zveze Slovenije v Ljubljani.

Avtor: Jože Skok; Foto: Boštjan Grošelj

 

Tagi