Domžalski košarkarji prvaki Mini Pokala Spar!

V velikem finalu letošnjega pokalnega tekmovanja za starejše pionirje je KK Helios Domžale A premagal Krko A z 79:62! Domžalčani so tako postali letošnji pokalni prvaki Slovenije!

Med vikendom 9.-10.02.2013 se je v celjski dvorani Golovec, ob zaključku članskega Pokala Spar, odvijal tudi zaključni turnir Mini Pokala Spar, ki je kopija "starejšega brata", namenjen pa je starejšim pionirjem U14. Odlično sezono, v kateri so zasedli končno 6. mesto v državnem prvenstvu, z malce več sreče pa bi lahko bili tudi višje, so z neverjetnima dvema tekmama kronali mladi domžalski košarkarji, ki so v polfinalu najprej ugnali Elektro gorenjsko prodajo oz. Triglav, v finalu pa so bili po vrhunski košarkarski predstavi boljši še od novomeške Krke z 79:62 in se tako veselili prve klubske pionirske lovorike po 13 letih!

Tekmovanje, v katerem je letos sodelovalo kar 87 klubov, poteka pa po sistemu izločanja, se je končalo s predstavo, ki bi jo fantom lahko zavidal marsikateri članski klub. Finale so bolje začeli Domžalčani, ki so povedli z 8:2 in 13:, a je Krkašem že do konca prve četrtine uspelo napraviti preobrat (17:20), predvsem po zaslugi osmih točk Bora Šteblaja in Jake Šmajdka. V drugi četrtini so Novomeščani z začetnih 0:5 hitro prišli po devetih točk prednosti (17:25), minuto pred koncem polčasa pa so imeli po trojki kapetana Matica Šiške celo +10, 28:38. Zaključek polčasa je pripadel našemu Maticu Juhantu, ki je s petimi zaporednimi točkami poskrbel, da zaostanek po 20 minutah igre vseeno ni bil previsok (33:40). V prvem polčasu so imeli Domžalčani ogromno težav z napadalnim skokom Krke, ob tem, da so prepoceni zapravili tudi kar nekaj žog. Še dobro, da so imeli v svojih vrstah razpoloženega Aljaža Bratca (15 točk v prvem polčasu), ki je Helios s svojimi napadalnimi akrobacijami še vedno držal blizu Krke.

Veselje ob zmagi  (foto: KZS/alesfevzer.com)

Dogovor ob polčasu je bil preprost – popraviti skok in zmanjšati prelahko izgubljene žoge. Lažje reči, kot narediti. Le da so tokrat fantje to tudi super izpeljali. Polčas je, tako kot začetek tekme, z odličnim prodorom odprl Matic Vesel, nato pa je v naslednjih petih minutah sledil delni rezultat 11:4, kar je pomenilo, da smo spet povsem na začetku. V tem delu igre se je napadalno razigral še Juhant (9 točk v 3. četrtini), tako da je bilo pred zadnjimi desetimi minutami izenačeno, 52:52. Potem pa še "grande finale" letošnje sezone starejših pionirjev! Verjetno najboljša četrtina, kar so jo Domžalčani letos prikazali. Obrambi sta poveljevala Luka Sitar in Miha Belšak, napadu pa je odlično dirigiral Nejc Klavžar in Helios je zadnjo četrtino dobil s kar 27:10 (Bratec 12 točk), kar je pomenilo, da naslov pokalnih zmagovalcev oz. prvakov v Mini Pokalu Spar roma v Domžale!

Podpora s tribun za Domžalske košarkarje (foto: KZS/alesfevzer.com)

Za Helios je kapetan Aljaž Bratec dosegel 29 točk in imel ob tem še 4 skoke in 4 podaje ter bil tako izbran tudi za najbolj borbenega košarkarja zaključnega turnirja, Matic Juhant pa je prispeval 19 točk in 8 skokov. Oba sta bila izbrana tudi v najboljšo peterko "final foura" Mini Pokala Spar. Pohvale pa si zaslužijo tudi vsi ostali, ki so prispevali svoj del v končnem zmagovalnem mozaiku, pa naj bo to na klopi ali pa na igrišču. Prvi strelec Krke je bil Bor Šteblaj s 17 točkami, imel pa je še 7 skokov. Jaka Šmajdek je 14 točkam dodal 6 skokov.

Generacija 1998 zdaj končuje s svojimi pionirskimi tekmami, saj je pred nami že nova sezona, v kateri bodo pri starejših pionirjih visoko ciljali tudi domžalski košarkarji generacije 1999. Leto starejši pa se bodo počasi "prestavili" v kadetske vode.

Prva peterka (foto: KZS/alesfevzer.com)

Gašper Papež, trener Heliosa: "Fantje so si to res zaslužili. Tekma je bila taka, kot se za pionirje spodobi, se pravi borbena, tekaška. V glavnem so se fantje, v dobrem pomenu besede, pretepali. Čestitke tudi Krki. Mi smo igrali res neobremenjeno, saj smo letos s Krko dvakrat že izgubili. Nismo pričakovali naslova, smo si ga pa zelo želeli. Ob polčasu smo se dogovorili, da igramo enako kot prvi polčas, samo zmanjšati smo morali število izgubljenih žog. In res, v drugem polčasu smo to dali na čisti minimum, izboljšali smo skok in rezultat je bil tu. Čestitke fantom, to so si res zaslužili, ker so trdo delali in trpeli trenerja in njegove muhe, med seboj pa delili dobre in slabe trenutke. Ta naslov je za njih neka češnjica na torti."

Aljaž Bratec, kapetan Heliosa: "Pred tekmo ni bilo veliko nervoze, saj nihče od nas ni pričakoval nič. Vedeli smo, da je Krka pod večjim pritiskom, saj nas je že dvakrat premagala. Ker smo bili izenačeni celo tekmo, smo začutili, da lahko zmagamo, zato smo bili bolj motivirani in na koncu smo zmagali."
Matej Štokar, trener Krke: "Čestitam Heliosu za zmago, bil je boljši. Prvi polčas smo odigrali kar solidno, v drugem pa nam ni stekla igra v napadu. Helios se je razigral, zadevali so mete od zunaj. Enostavno ni šlo. Kot sem že rekel, zaslužena zmaga Heliosa."

Aljaž Bratec (foto: KZS/alesfevzer.com)

Mini Pokal Spar, FINALE

Helios Domžale A : Krka A
                            79 : 62 (17:20, 16:20, 19:12, 27:10)

Helios: Mazgon 6, Sitar 9 (4 skoki), Klavžar 8 (6 skokov), Krivec, Bratec 29 (4 skoki, 4 podaje), Trojanšek, Jeras Vrenjak, Juhant 19 (8 skokov), Erak, Čebulj, Vesel 6 (4 skoki), Belšak 2, Kovše

Krka: Nedanovski 6 (7 skokov), Jančar, Sitar, Kregar, Petrina, Šteblaj 17 (7 skokov), Šmajdek J. 14 (6 skokov), Kastelic 7, Kozjan, Šiška 12 (8 skokov), Šmajdek N. 6, Colnar Hrastar

Tekma za 3. mesto

Elektro gorenjska prodaja A : Elektra Šoštanj
                                                72 : 69 (9:23, 21:17, 16:12, 26:17)

Žepič 31 (22 skokov); Omladič 24 (16 skokov)

NAJBOLJ BORBEN KOŠARKAR: Aljaž Bratec (KK Helios Domžale)
NAJBOLJŠA PRETERKA TURNIRJA: Domen Omladič (Elektra), Žiga Žepič (Elektro g.p.), Bor Šteblaj (Krka), Matic Juhant (Helios), Aljaž Bratec (Helios)
 

Avtor: KK Helios Domžale, Foto: KZS/alesfevzer.com

Tagi