Domžalski junaki osvojili skalp v Ljudskem vrtu

Maribor – Domžale 0:1

Po torkovem pokalnem zmagoslavju v ljubljanskih Stožicah so Domžalčani osvojili še mariborski Ljudski vrt. Varovanci Luke Elsnerja so v derbiju 16. kola Prve lige Telekom Slovenije z golom Sashe Aneffa v četrti minuti ugnali evropski Maribor in si na vrhu lestvice priigrali devet točk prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

Dvakratni državni prvaki so tekmo proti uglednemu tekmecu začeli sanjsko. Izkoristili so že prvo podajo s kota, ki jo je pred vrata poslal Erik Janža. Parker je z glavo žogo podaljšal na drugo vratnico, kjer jo je Sasha Aneff iz neposredne bližine le še pospravil v mrežo in dosegel že svoj četrti prvenstveni gol v sezoni. Po hitrem vodstvo so se Domžalčani osredotočili na branjenje minimalne prednosti, ki so jo uspeli je zdržati vse do konca: ''Zelo težko mi gredo besede iz ust, saj je bil napor med tekmo ogromen. To je bila najtežja tekma v sezoni, tako za igralce na igrišču, kot tudi za nas na klopi,'' je v uvodu dejal trener Luka Elsner in nadaljeval: ''Tekmo smo odprli vrhunsko, si priigrali prednost, ki pa nam je spremenila miselnost. Mislili smo, da je to dovolj in da se lahko le še branimo. To je bilo nevarno, saj smo popolnoma prepustili posest žoge Mariboru. Hkrati nismo bili dovolj sveži in agresivni, da bi jim lahko v prvem polčasu konkretno parirali. Zaradi tega smo imeli veliko težav v obrambi, ampak danes smo imeli na igrišču junake. Vojake, ki so delali in garali eden za drugega. Ker so pustili srce na igrišču, se nam je nasmehnila tudi sreča, brez katere je v Ljudskem vrtu nemogoče zmagati. Danes smo jo imeli, a smo si jo s prikazanem na igrišču tudi zaslužili,'' je bil nad predstavo svojih bojevnikov navdušen 32-letni strateg vodilnega moštva lige.

Domžalčani so tekmo začeli v postavitvi 4-1-4-1. Namesto kaznovanega Kenan Horića je mesto v osrednji obrambi prevzel Darko Zec, na položaju zadnjega zveznega igralca pa je zaigral Žan Majer. Sredi drugega polčasa je strokovno vodstvo spremenilo taktično postavitev v 4-4-2, tako da se je Nemanja Maksimović pridružil Majerju na položaju zadnjega zveznega igralca, v napadu pa je ob Aneffu zaigral Joshua Parker. Po odmoru pa znova vrnitev v postavitev 4-1-4-1: ''Iskal sem rešitev, kako umiriti dogajanje na igrišču. V primerjavi s tekmo proti Olimpiji smo bili premalo kompaktni. Maribor je ekipa, ki je še veliko bolj zasnovana z igro na sredini igrišča. Zunanji napadalno usmerjeni igralci se veliko odkrivajo v sredino in tukaj so nam delali ogromne težave. Pomanjkanje pravega defenzivnega zveznega igralca, na prejšnjih tekmah je to vlogo opravljal Darko Zec, nam je povzročalo težave. Z dodatnim zadnjih zveznim igralcev sem želel malce umiriti situacijo in usmeriti igro na stran. V določenih primerih je to pomagalo, a se je večkrat zgodilo, da je mariborski igralec vzel žogo in šel mimo naših, saj fizično tega nismo bili zmožni preprečiti. Zaradi tega in zaradi nizke posesti žoge smo si v napadu zelo redko ustvarjali nevarne situacije. Ni bilo moči, da bi se skozi tranzicijo več igralcev priključilo napadu,'' je težave svoje ekipe na zelenici Ljudskega vrta pojasnil Elsner.

Statistika rumenih v uvodnih 16. kolih je naravnost impresivna. Vseh 12 zmag so dosegli brez prejetega gola, Nejc Vidmar pa je kar 13-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. Ponašajo se z najboljšo obrambo v ligi, ki je prejela vsega šest golov, od 48 možnih točk pa so jih osvojili kar 38. Omeniti velja še precejšnjo raznolikostjo v napadu, saj se je samo v prvenstvu med strelce vpisalo že 11 igralcev. Po drugi zmagi proti Mariboru v letošnji sezoni, prva medsebojna tekma v Športnem parku Domžale se je končala z zmago domačih z 2:0, je slovenska nogometna javnost Domžalčane dokončno uvrstila med najresnejše kandidate za osvojitev obeh lovorik: ''Povsem logično je, da nas javnost sedaj postavlja med glavne favorite za končni lovoriki. Edino logično razmišljanje z naše strani pa je, da se osredotočimo na sobotno tekmo z Radomljami. V letošnji sezoni smo že bili v podobni situaciji in sledili sta tekmi s Celjem in Zavrčem. Te napake ne bomo več ponovili. Smo ekipa, ki se zna učiti iz preteklih napak in jih ne ponavlja. Drugi nas lahko uvrščajo na različne položaje in nam postavljajo najvišje cilje, mi pa bomo delali svoje in v čim večji meri poizkušali nabirati točke. Kam nas bo to pripeljalo, bomo videli. Seveda pa si ne želimo, da bi se nam tekmeci približali, zato bi radi nadaljevali v trenutnem, zelo visokem ritmu zbiranja točk. Zasledovalcem ne želimo ponuditi priložnosti, da se priključijo, vendar sezona je še izjemno dolga,'' evforijo miri mladi strokovnjak, ki bo imel po ostrem ritmu šestih tekem v 16 dneh kar devet dni časa za pripravo na drugi občinski derbi v letošnji sezoni.

''Nekateri igralci so že po prvih petnajstih minutah v določenih situacijah dihali na škrge. Ko glava želi, potem telo nima izbire in enostavno sledi temu do onemoglosti, do trenutka, ko se le še uležeš na tla in ne zmoreš več. Narediti sem moral nekaj zamenjav prav zaradi takšnega stanja igralcev. To je odraz karakterja te ekipe, ki postavlja rezultat in uspeh moštva na prvo mesto, ne glede na to, kako boleče in težko je. Zaradi tega smo lahko ponosni. V tem trenutku bi lahko fantje delovali tudi brez trenerja, saj so tako globoko v zmagovalni miselnosti, da jim stvari ni več potrebno razlagati,'' je zaključil legendarni kapetan domžalskega kluba, ki je svojim varovancem namenil dva dneva počitka. Tekma z Radomljami bo v Športnem parku Domžale v soboto, 8. novembra ob 18:00.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpotič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi