Domžalske Lastovke bodo v novi sezoni letale med elito

Ambicioznost, vztrajnost in pozitivna naravnanost sta domžalske Lastovke po treh letih gnezdenja v 2. Slovenski košarkarski ligi, pripeljale med elito, se pravi v 1. Slovensko košarkarsko ligo Telemach. S tem so Domžale dobile še drugega prvoligaša, ki se bo v sezoni 2015/2016 meril z ekipami v najmočnejši slovenski ligi.

Košarkarski klub Lastovka, ki je bil ustanovljen leta 1997 na pobudo mladih domžalskih košarkarjev, bo v sezoni 2015/2016 pisal zgodovino na novo. Na povabilo Slovenske košarkarske zveze so se pridružili prvi košarkarski ligi, Grosuplje se je namreč odpovedal tekmovanju v 1. SKL, Lastovke, ki jim je maja letos v kvalifikacijah proti Hopsom za 1. SKL ligo, za en las zmanjkalo, da bi prišle med elito, pa so po premisleku povabilo sprejele. Za nastopanje med elitno druščino, so v ekipo pripeljali nekaj novih igralcev, med njimi so tudi igralci z izkušnjami iz prve lige, na trenersko klop pa je sedel Miloš Šporar, ki bo skrbel, da bodo Lastovke letale na ustrezni višini.

V torek, 25. avgusta 2015, je vodstvo kluba v gostišču Keber na novinarski konferenci predstavilo novo ekipo, štab in njihove načrte. Predsednik kluba Bojan Čad je v uvodu povedal, da je klub v zadnjih treh letih doživel velik napredek, tako v miselnosti, z delom in tudi v finančnem vidiku. Zavedajo se namreč, da na silo ne moreš narediti nič. Povedal je tudi, da je zaenkrat proračun ekipe še poslovna skrivnost. V načrtu je nekakšen srednji nivo med ekipami. Potencial kluba pa vidijo v mladinskem pogonu, zato bodo letos poskušali narediti manjšo regijsko povezavo, v kateri bi sodelovalo več klubov, kar bi pripeljalo do večjega nivoja na področju mladinskega pogona.

Direktor kluba, Matej Burger je povedal, da so cilji vsekakor visoki, koliko visoki so, pa se bo pokazalo na koncu sezone. Bodo pa vsako tekmo igrali na zmago. Med drugim je povedal, da so v ekipo pripeljali nekaj novih igralcev. Za ekipo pa je prepričan, da je prava, saj je izkušena in ima potencial.

Nekaj besed je spregovoril tudi novi trener Miloš Šporar, ki si je nekaj časa trenerske izkušnje nabiral tudi pri Juretu Zdovcu. Pravi, da bodo naredili vse, da bodo igrali všečno in na dve točki. Za cilj si namreč niso postavili samo to, da bi obstali v prvi ligi. »Čim več tekem bomo poskušali zmagovati, z všečno igro pa bodo ljudje prepoznali fante, da se borijo in so ambiciozni.«

Igralec Dragan Pušič je dejal, da je bil vstop v prvo ligo njihova želja: »Dokazali smo, da smo resen klub. Vem, da bomo dali vse od sebe, saj ni naš cilj obstanek v ligi.« Ekipi se je pridružil tudi Bojan Krivec, ki ima z igranjem v prvi ligi že veliko izkušenj. Igral je v Krki, na Reki, v minuli sezoni pa ponovno v Krki. Po njegovih besedah ima ekipa Lastovk potencial za sredino lestvice. Upa pa tudi, da jih bo na tribuni spremljalo in spodbujalo čim več gledalcev.

Ker imamo v Domžalah dva kluba in eno primerno dvorano, ki so jo Lastovke v minuli sezoni že koristile, je bilo postavljeno tudi vprašanje na to temo. Povedali so, da imajo z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale sklenjeno pogodbo o igranju in treniranju v Hali Komunalnega centra za tri leta. Ker pa bodo v novi sezoni igrali v prvi ligi, bodo morali treningu posvetiti več časa, kot so ga v času igranja v drugi ligi. Seveda želijo imeti za trening kar se da optimalne pogoje, kar ta dvorana nudi. Vendar morajo to urediti na sestanku, ki bo v prihodnjih dneh.

Trenerski štab:
Miloš Šporar, trener članske ekipe
Jernej Čad, pomočnik trenerja
Dejan Gerič, kondicijski trener

Igralci:
Domen Zevnik, 5. 4. 1994, 190cm
Klemen Balažic, 6. 4. 1989, 195cm
Devonte Thomas, 12. 2. 1993, 193cm
Luka Marolt, 10. 1. 1985, 200cm
Bojan Krivec, 14. 5. 1987, 188cm
Dragan Pušič, 30. 10. 1984, 193cm
Ivan Mišković, 9. 4. 1984, 204cm
Mark Berlič, 26. 3. 1994, 198cm
Semen Shashkov, 28. 11. 1989, 205cm
Matevž Dobravec, 25. 6. 1993, 192cm
Dejan Mlakar, 25. 1. 1988, 192cm
Primož Rems, 21. 1. 1996, 191cm
Žan Križaj, 7. 6. 1996, 190cm

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi