Domžale po skalpu Subrine Ilirije v finalu proti Celjankam

Košarkarice Athleteja Celja in Domžal so finalistke 22. sezone pokala članic. Štajerke so v prvem polfinalu premagale Grosupeljčanke z 73:58, Domžalčanke pa so v zadnji četrtini strle odpor Subrine Ilirije in zmagale z 72:59.

DOMŽALE : SUBRINA ILIRIJA

               72 : 59 (16:14, 14:14, 16:16, 26:15)
Boada Xario 25 (6 skokov, 5 podaj), Ajkič 12 (9 podaj); Klavžar 23 (9 skokov), Tavić 19.

Domžalčanke so postale druge finalistke 22. sezone pokala članic. V dvorani gimnazije Celje center so si na drugi polfinalni tekmi v zadnji četrtini priigrale skalp Subrine Ilirije (72:59) in jo ugnale prvič v tej sezoni. V nedeljskem finalu se bodo po robu postavile Athleteju Celju, ki je v prvem polfinalu s 73:58 odpravil Grosuplje. Tekma za pokalno lovoriko se bo začela ob 15. uri z neposrednim prenosom na TV Slovenija.

Že začetek tekme je nakazoval, da bo drugi polfinale bolj izenačen od prvega. Domžalčanke in Ilirijanke so v prvem polčasu bile enakovreden boj, nobeni od ekip se ni uspelo odlepiti, korak pred nasprotnicami pa je vseskozi bila vrsta Domžal. Ta je v prvih 20 minutah vodila največ za šest točk (24:18).

Na začetku drugega polčasa so Ljubljančanke izid poravnale na 30, v naslednjih minutah pa so varovanke Vlada Velikonje z delnim izidom 11:4 znova ušla (41:34). Ilirijanke tudi to pot niso vrgle puške v koruzo ter povedle z 42:41.

Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnji četrtini, ko je vajeti igre v svoje roke prevzela Helena Boada Xario, ki jo je na svoj seznam kandidatk za nastop v poletnih kvalifikacijah za EuroBasket 2013 uvrstil novi selektor Tomo Orešnik, a bo morala Španka najprej uspešno prestati postopek izredne naturalizacije. Organizatorka igre je v zadnjih desetih minutah dosegla 12 od svojih 25 točk in bila tako glavna krivka za zmago z 72:59.

Boadi Xairo sta k zgodovinskemu uspehu Domžal, prvi klubski uvrstitvi v finale v članski kategoriji, s po 12 točkami pomagali Sabina Ajkič in Romana Vukovič. Na drugi strani je 23 točk dosegla Anja Klavžar, 19 pa jih je dodala Matea Tavić.

Po tekmi se je od aktivnega igranja košarke poslovila slovenska reprezentantka Saša Panič. Na svoji športni poti je branila barve Ježice, Hita Kranjske Gore in Subrine Ilirije, vmes pa eno sezono preživela tudi na Madžarskem. V zadnjih treh letih je bila v takšni ali drugačni vlogi (reprezentantka in fizioterapevtka) članica slovenske reprezentance, za katero je zbrala 10 nastopov. Prvič je za reprezentanco zaigrala 15. avgusta 2009 proti Nizozemski.

Vlado Velikonja, trener Domžal:
"Tekma je bila napeta skoraj do konca. Subrina Ilirija ima nekaj dobrih posameznic, a moram reči, da je že zadnja prvenstvena tekma pokazala, da lahko najdemo orožje tudi proti nekdanji članici Lige Adriatica. Zelo cenim mojega kolega na nasprotni strani in vem, da je nekatere stvari tudi on naštudiral. Tudi mi smo poskušali nekatere spremembe. Mislim, da je tokrat odločala tudi malo bolj umirjena glava in bolj konstanten ritem, ki ga v našem klubu, proti Iliriji, ki je v tej sezoni doživela kar nekaj pretresov, le imamo. Mislim, da se nam je ravno to obrestovalo. Vseeno menim, da imamo še kar nekaj rezerv. Določene igralke so pokazale svoj maksimum, a mislim, da bodo spet druge v nedeljskem finalu pokazale več kot v polfinalu. Izredno smo veseli, da smo uspeli priti do finala. S tem tudi mlajše košarkarice dobijo večjo motivacijo, tako da bi puncam čestital za prikazano igro."

Domžalčanke se bodo v finalu pomerile z Athleticom iz Celja.

Romana Vuković, košarkarica Domžal:
"Pripravljale smo se res zelo dobro, tiho pričakovanje pa je v nas vseskozi gorelo. Zelo smo vesele, da nam je uspelo premagati Subrino Ilirijo in veselimo se finala. Pripravljene smo bile priti v Celje tudi v nedeljo."

Emir Haskič, trener Subrine Ilirije:
"Rad čestital Domžalčankam za uvrstitev v finale. Tja potujejo povsem zasluženo. Tako njim kot Celjankam želim, da v nedeljo prikažejo svojo najboljšo igro v tej sezoni in tako dokažejo, da se v Sloveniji igra dobra ženska košarka, v katero je vredno še naprej vlagati. Žal mi je za zamujeno priložnost, ki se nam je ponudila. Svojim puncam nimam kaj očitati, pustile so srce na igrišču. Poznalo se je, da je bila želja po uvrstitvi v finale v naši ekipi ogromna, predvsem v napadu, kjer je bila naša igra preveč v krču. Zgrešili smo preveč odprtih metov, medtem ko borbenosti svojim puncam ne morem očitati. V zadnji četrtini je svoje dodala še kratka klop. Večkrat poudarjam, da to ni izgovor, vendar če te med sezono zapusti sedem igralk in ostaneš pri petih, potem je težko igrati tako čustvene in napete tekme, kot je bila ta polfinalna. Kljub vsemu Domžalčankam čestitam za uvrstitev v finale. Želim si, da bi bil nedeljski dan praznik slovenske ženske košarke."

Saša Panič, kapetanka Subrine Ilirija:
"Dobro vemo, da so take tekme odvisne od dnevne forme. Danes so bile Domžale boljše, sploh v drugem delu tekme, ko so nas nadigrale. Nam je zmanjkalo igralk, malo nas je in kratka klop se je poznala. Oni imajo za razliko od nas daljšo klop. Tako je v športu. En dan zmagaš, drugi dan si poražen. En dan igraš odlično tekmo, drugi dan te nasprotnik nadigra. V prvem delu se nismo pustili nadigrat, v drugem delu, sploh na koncu, pa nas je enostavno zmanjkalo. Domžale so to izkoristile in zasluženo zmagale. V nedeljo jim želim eno super tekmo."

FINALE: Nedelja, 3. marec, ob 15.00: (prenos na TV Slovenija)

 

Avtor: Košarkarska zveza Slovenije

Tagi