Domžale gostile državno prvenstvo v sankukai karateju za članice in člane v absolutni kategoriji

Sankukai karate klub Domžale je v soboto, 7. marca 2020, v telovadnici OŠ Venclja Perka gostil državno prvenstvo v športnih borbah za članice in člane v absolutni kategoriji, ki je potekalo v organizaciji Sankukai karate zveze Slovenije. Državno prvenstvo se je najprej začelo s predtekmovanjem, na katerem je nastopilo štirideset tekmovalcev, ki so si vstopnice za državno prvenstvo priborili na predhodnih sedmih pokalnih tekmah. V nadaljnje tekmovanje oziroma v finalne borbe se je v predtekmovanju kvalificiralo dvajset tekmovalcev, od tega štiri tekmovalke in šestnajst tekmovalcev, ki so se pomerili za članskega državnega prvaka v absolutni kategoriji.

V okviru Sankukai karate zveze Slovenije deluje devet klubov oziroma štiriindvajset sekcij, kjer sankukai karate redno trenira okrog 1000 posameznikov različnih starosti. Sestavni del treniranja sankukai karateja so tudi različna tekmovanja, ki se odvijajo tekom celotnega leta. Na podlagi sedmih pokalnih tekem, so zmagovalci uvrščeni tudi na državno prvenstvo, ki je tudi letos potekalo v Domžalah, kjer so se borili za naslov članskega državnega prvaka v absolutni kategoriji.

Tekmovanje, ki so ga med odmori popestrili s različnimi atraktivnimi karate prikazi, je povezovala Ajda Sokler. V uvodu finalnih bor pa je vse nastopajoče in gledalce pozdravil podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, ki je tekmovalcem zaželel uspešne borbe, obiskovalcem pa čim več užitkov ob gledanju napetih tekem. Ob tej priložnosti je tudi pohvalil organizatorje za odlično izvedbo tekmovanja. Med članicami je državna prvakinja postala Teja Grad, med člani pa Samo Levačič, ki se je v finalu pomeril z bratom Deanom. Tako Samo kot Dean sta nosilca medalj iz zadnjega svetovnega prvenstva po verziji WKC.

“Za nas, ki treniramo karate, je državno prvenstvo nek vrhunec dela čez leto”, nam je po tekmovanju povedal Darko Kotar, predsednik Sankukai karate kluba Domžale in pa tudi sodnik na Sankukai karate zvezi Slovenije. Po njegovih besedah so tisti tekmovalci, ki so bili uspešni, toliko bolj veseli. Vsaka borba je namreč nek preskok oziroma nek korak naprej pri izboljšavi kvalitete: “Danes smo videli nekaj zanimivih borb in lepih akcij. Konec koncev je to pomembno. Včasih zmagovalca odloči drobec sreče. Če pogledamo iz drugega zornega kota, pa na koncu v bistvu ni nobene sreče ali nesreče, ampak je dober rezultat plod trdega dela čez leto.”

Ker so Domžalčani znani kot dobri organizatorji, jim je večkrat zaupana organizacija takšnih tekmovanj, kot je državno prvenstvo. “Zveza je zadovoljna z našo organizacijo, s potekom tekmovanja in vzdušjem, kar se je pokazalo tudi danes, saj si je tekmovanja ogledalo veliko gledalcev,” je povedal Kotar.

Domžalski klub je eden večjih klubov v Sloveniji, saj v njem trenira 300 članic in članov. Bo pa klub po besedah kmalu praznoval 50-letnico delovanja in sicer leta 2024. Kotar nam je zaupal, da je sam predsednik kluba od leta 1988. V vseh teh letih je po njegovih besedah klub konstantno rastel in se razvijal: “Organizacijo in sistem vadbe imamo organizirano zelo dobro, prav tako podprto z dobrimi trenerji, kar je najbolj pomembno. V klubu imamo vse kategorije in sicer malo šolo, ki je namenjena otrokom od 5 do 7 let, kategorijo otroci, v kateri so otroci stari od 7 do 14 let ter mladince in člane. Se pravi, da imamo zajete vse kategorije.“

Kotar nam je še zaupal, da ukvarjanje s karatejem poskrbi za celostni razvoj posameznika, saj zajame celotno telo: “Skozi leta vidiš globino vsega kar delaš in obenem še rasteš.”

Rezultati

Kategorija Člani absolutno

  1. Samo Levačič
  2. Dean Levačič
  3. 3.-4. Žan Dežman in Anže Zalaznik

Kategorija Članice absolutno

  1. Teja Grad
  2. Tjaša Šinkovec Savšek
  3. 3.-4. Neja Zalaznik in Pia Borštnik

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Aleksander Sokler

Komentarji uporabnikov
Tagi