Domžale bodo decembra že drugič gostile evropski pokal v lednem plezanju

Lani decembra so Domžale ponosno stopile na zemljevid mednarodnih tekmovališč v lednem plezanju, saj je na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji potekala uvodna tekma novega evropskega pokala v lednem plezanju v disciplini težavnost, ki je bila hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju.

Omenjena lednoplezalna preizkušnja v Domžalah, ki poteka pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA), je v koledarju tudi letos, potekala pa bo 1. decembra. Članom Alpinističnega odseka Domžale in njihovemu hrvaškemu prijatelju je v sodelovanju z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale v minulih dneh že uspelo pripraviti steno za prve dytooling treninge, saj so postavili tudi že nekaj smeri za treninge. O vtisih z lanskoletne premierne preizkušnje v Domžalah in letošnjih načrtih smo se pogovarjali z Matejem Ogorevcem iz organizacijskega odbora tekmovanja in tekmovalcem Jakom Hrastom iz AO PD Domžale.

Po besedah Mateja Ogorelca so bili tekmovalci in delegat Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) z organizacijo lanskoletnega tekmovanja v Domžalah izredno zadovoljni: »Visok nivo tekmovanja se je izkazal tudi v primerjavi z drugimi tekmami lanskega evropskega pokala v lednem plezanju. K temu je vsekakor pripomoglo dejstvo, da je tekmovanje potekalo v središču mesta, gledalci pa so si tekmo lahko ogledali brezplačno. Sama atraktivnost športa, odličen komentator ter dober obisk gledalcev, so pripomogli, da vsaj s tega vidika to tekmovanje lahko primerjamo s tekmovanji najvišjega ranga.« Zaupa nam, da so bili čestitk in pozitivnih odzivom deležni z vseh strani. Ljudje so tekmo zelo dobro sprejeli, kmalu pa so se že začeli pojavljati povpraševanja o izvedbi naslednje tekme. Odgovor na njihovo vprašanje pa že imamo, saj bo tekma v Domžalah potekala 1. decembra 2018.

Lani decembra so Domžale ponosno stopile na zemljevid mednarodnih tekmovališč v lednem plezanju. (Foto: Karin Božič)

Lani je bila v Domžalah uvodna tekma v evropskem pokalu, letos je na koledarju druga, uvodna bo potekala v švicarskem Bernu (24. 11. 2018). Za Domžalami pa sledita še dve preizkušnji in sicer v Bratislavi na Slovaškem (8. 12. 2018) in Ouluju na Finskem (3. 3. 2019).  Matej pravi, da so organizacije tekmovanja  glede na lanskoletne izkušnje lotili na malce drugačen način: »Ob temeljiti analizi smo našli rezerve pri olajšanju priprav, nekoliko pa bomo spremenili tudi sam prireditveni prostor, saj bomo tekmovalcem na ta način ponudili nekoliko boljše pogoje v izolaciji. Ker pri samem časovnem poteku tekmovanja nimamo več veliko prostora, smo se odločili, da udeležbo omejimo, tako da lahko obiskovalci pričakujejo podobno število tekmovalcev kot lani.«

Nekaj svojih vtisov z lanskoletnega tekmovanja v Domžalah in letošnjih načrtih nam je zaupal tudi Jaka Hrast iz AO PD Domžale, ki ga je lani v Domžalah do finala ločilo pičlih 12 sekund, je pa takrat postal zmagovalec slovensko-hrvaško-srbskega pokala. Je pa imel veliko več sreče na naslednjih preizkušnjah v evropskem pokalu, saj je na koncu skupno dosegel drugo mesto. Zaupa nam, da je bila lani v Domžalah njegova prva tekma v lednem plezanju, zato ni manjkalo treme, vendar je hitro popustila, za kar so poskrbeli njegovi prijatelji in gledalci pod steno, ki so glasno navijali zanj, s tem pa so mu vlili dodatnih moči.

Visok nivo tekmovanja v Domžalah se je izkazal tudi v primerjavi z drugimi tekmami lanskega evropskega pokala v lednem plezanju. (Foto: Karin Božič)

Kljub temu, da mu je lani v Domžalah zmanjkalo 12 sekund za finale in nato še en nastop pred prijatelji in domačimi gledalci, se s tem ni obremenjeval preveč, saj je po nastopu videl, da se bo dalo na ostalih tekmah konkurirati tudi najboljšim evropskim tekmovalcem, kar se je na koncu tudi zgodilo, saj je skupno zasedel drugo mesto. Pravi da si niti v sanjah ni predstavljal, da bo na koncu sezone dosegel tako visoko uvrstitev: »Iz tekme v tekmo sem napredoval. Če se mi v Domžalah ni izšlo za finale, je bilo pa na koncu sezone nekaj sreče tudi na moji strani in se je izšlo za skupno drugo mesto.« Ne smemo pozabiti omeniti, da je Jaka v Domžalah postal zmagovalec slovensko-hrvaško-srbskega pokala. »V tem pokalu je res super tekmovati, saj je vzdušje malo bolj sproščeno in prijateljsko kot pa na evropskem in v svetovnem pokalu. Ker sem bil novinec tudi v tem pokalu, sem bil na koncu res zadovoljen, saj sem premagoval dobre in izkušenejše tekmovalce iz sosednjih držav. Naporni treningi so se mi obrestovali,« pove Jaka. Glede načrtov za letošnjo sezono pravi, da bi bil zelo zadovoljen, če bi dosegel podobne rezultate kot lani ali pa še za odtenek boljše. Želi si tudi kakšen dober rezultat v svetovnem pokalu. Da bo držal nivo z najboljšimi se je letos s trenerjem treningov lotil bolj sistematično, zato upa, da bosta nadgradila lansko formo. Pravi, da se v tem športu vsako leto težavnost stopnjuje, vedno pa se dodajajo novi triki.

Zadovoljstvo organizatorjev iz Planinskega društva Domžale in Komisije za gorske športe PZS po zaključku tekmovanja v Domžalah. (Foto: Urban Urbanc)

Oba naša sogovornika ob tej priložnosti vabita na ogled tekmovanja, ki bo v Domžalah potekalo 1. decembra 2018. Jaka je prepričan, da bodo organizatorji v Domžalah ponovno naredili velik show, da bo tekmovanje atraktivno za gledalce: »Upam pa, da se bo zaradi tekme še kdo navdušil nad tem športom. Domžalska stena na garažni hiši omogoča vrhunske pogoje za treninge in škoda bi bilo, da ne bi privabila še več mladih v ta atraktiven šport.« Matej pa je prepričan, da boste letos priča novi odlični domžalski ledenoplezalni zgodbi, saj se bo celotna organizacijska ekipa, vključno s postavljavcem smeri zelo potrudila. Še več pa si lahko prebereta na spletni strani dogodka www.icec.pzs.si ali na FB profilu (@icecdomzale).

Utrinke z lanskoletnega evropskega pokala v Domžalah si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Urban Urbanc, Karin Božič, AO PD Domžale (letak)

Tagi