Domžalčani v beloruskem Soligorsku opravili šele polovico dela

Šahtjor Soligorsk – Domžale 1:1

Nogometaši Domžal se s težkega gostovanja v beloruskem Soligorsku vračajo zadovoljni. Na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za evropsko ligo so se s Šahtjorjem razšli z neodločenim izidom 1:1. Domačini so z golom Nikole Ignjatijevića povedli v 35. minuti, končni izid pa je že v 52. minuti postavil Dejan Trajkovski, ki je dosegel svoj drugi gol v članski karieri, prvega v evropskih tekmovanjih. Povratna tekma bo v četrtek, 21. julija ob 20:30 v Športnem parku Domžale. 

Domačini so v uvodu tekme pritisnili proti vratom nasprotnika, ki se je tokrat prvič predstavil v modrih dresih novega opremljevalca Jome. Domžalčani niso živeli nevarno in po dobrih dvajsetih minutah so začeli prevzemati pobudo. Po nevarnih poizkusih Žana Majerja in Matica Črnica pa je sledil hladen tuš. Ignjatijević je s samostojnim prodorom prišel vse do kazenskega prostora Domžal in z natančnim strelom v levi spodnji kot popeljal svojo ekipo v vodstvo. Vodstvo, ki so ga nogometaši Šahtjorja zadržali do odmora: ''V garderobi smo si rekli, če smo že prišli do sem in vemo, da smo na določene trenutke tudi boljša ekipa, opravimo delo tako kot se spodobi. To so fantje na igrišču tudi storili,'' je razkril trener Luka Elsner, ki se je že po sedmih minutah nadaljevanja razveselil izenačenja. Požrtvovalno akcijo Antonia Manceja je z natančnim strelom z 10 metrov zaključil Trajkovski. V nadaljevanju drugega polčasa so bili modri veliko nevarnejši, a priložnosti niso uspeli izkoristiti. V zaključku tekme pa so znova pritisnili domačini, ki so poizkušali predvsem z dolgimi žogami v kazenski prostor Domžal, a se izid do konca ni več spreminjal.

''Lahko bi iztržili tudi več. V prvem polčasu smo bili nenevarni, vendar smo imeli ogromno možnosti, da bi kaznovali nasprotnika. Imeli smo podobne možnosti kot v drugem polčasu, a jih nismo znali izkoristiti. Ko smo začeli igrati bolj proti golu, smo postali nevarnejši. Dosegli smo zadetek, ki nam daje upanje, imeli pa smo tudi nekaj situacij, da bi jih še bolj kaznovali,'' se zamujenih priložnosti zaveda domžalski strateg, ki je ob koncu tekme trepetal: ''V zadnjih 20 minutah so tekmeci v bližino kazenskega prostora poslali pet igralcev, ki v višino merijo skoraj dva metra. Takšnih tekem v Sloveniji nismo vajeni, saj nimamo tekmeca, ki bi gojil tako direktno igro. V zadnjih minutah smo se dobro reševali, mi je pa žal, da nismo naredili še korak naprej, saj smo imeli veliko situacij za to. Fantom seveda ne morem ničesar zameriti, saj smo igrali v izjemno soparnem ozračju, v katerem je težko dihati. Na koncu nam je zmanjkovalo sape, a pol dela je opravljenega. Tako kot smo napovedovali, imamo možnosti, da gremo naprej.''

Domžalčani so v drugem polčasu pokazali izjemen karakter: ''Igralci so bili požrtvovalni in številne bitke z visokimi igralci okoli kazenskega prostora dokazujejo, kako velika želja je bila prisotna v njih. Če bo želja vedno na takšni ravni, bomo tekme zaključevali pozitivno. Prvi korak je narejen in v četrtek moramo delo opraviti do konca. Prepričan sem, da sedaj tudi objektivno verjamemo, da smo lahko boljši,'' zadovoljstva ni skrival 33-letni strokovnjak, ki opozarja: ''Nismo v nobeni prednosti, zagotovo pa se je lažje vrniti domov z remijem kot z zaostankom 0:1, ki smo ga imeli po prvem polčasu. Sedaj morajo tekmeci loviti rezultat, kar je za nas pozitivno. Morali bomo biti bistveno bolj učinkoviti. Danes smo številne priložnosti izpustili, a smo na koncu še vedno zadovoljni. To je neverjetno za takšno tekmo.''

Povratni obračun bo čez teden dni, že v nedeljo pa Domžalčane čaka prva obveznost v novi sezoni Prve lige Telekom Slovenije. V Športnem parku v Domžalah se bo ob 18:15 začel 5. občinski derbi proti Radomljam: ''Če bi vsakega člana kluba vprašali, ali bi raje gledal druge klube na televiziji, kako bijejo evropske bitke, ali bi bil med glavnimi akterji, je odgovor jasen. Veseli me, da se v nedeljo začne prvenstvo in odpreti ga moramo na pravi način,'' je zaključil Elsner, ki na povratni tekmi ne bo mogel računati na Trajkovskega in Matica Črnica, ki sta dobila drugi rumeni karton v letošnji evropski sezoni.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Žiga Zupan
Tagi