Domžalčani, od katerih se poslavlja Miha Zupan, v napeti končnici izgubili v Novem mestu

Domžalčani so, po uvodnih dveh porazih v Ligi Nova KBM proti Šentjurju in Iliriji, tudi v Novem mestu igrišče zapustili sklonjenih glav. Krki so po tesni končnici morali priznati premoč s 75:67. To je bila tudi zadnja tekma Mihe Zupana v dresu Helios Sunsev.

Nekdanji slovenski reprezentant se od Domžal poslavlja zaradi ponavljajočih se težav s hrbtom, zaradi katerih njegov doprinos ni bil takšen, kot bi lahko bil. Njegovo mesto bo poskušal zapolniti 24-letni Američan Mike Thorne Jr., ki je včeraj svoje nove soigralce že spremljal na tekmi v Novem mestu. Gre za 208 cm visokega centra, ki je nazadnje igral za Univerzo Illinois, le-to od letošnje sezone dalje obiskuje tudi "naš" Matic Vesel.

Zdaj pa še k tekmi, ki se ni začela po načrtih domžalskega trenerja Jovana Beaderja. Prav Miha Zupan je že v uvodnih dveh minutah dobil dve osebni napaki, zaradi česar se je hitro preselil na klop, namesto njega pa je v igro vstopil Jure Besedić. K sreči ali ne, si razlagajte sami, ampak Jure je v prvem polčasu dosegel kar 15 točk, temu dodal še 5 skokov, in bil ob Blažu Mahkovicu (12 točk) najbolj zaslužen za vodstvo Domžalčanov od glavnem odmoru z 38:33. Mahkovic in pa Jure Pelko sta na parketu preživela vseh uvodnih 20 minut, Jure Močnik le nekaj minut manj, kar resno govori o trenutni kratki klopi domžalske ekipe.

Tudi drugi polčas so Domžalčani odprli silovito in s trojkami Mateja Rojca, še lani člana Krke, ter Mahkovica in Pelka, prvič povedli za 10, 47:37. Odlično je svoje soigralce razigraval kapetan Močnik, ki je bil sredi tretje četrtine še brez točk, a je zato v statistiko vpisal že 11 podaj (na koncu 13). Pred zadnjimi desetimi minutami je semafor v Novem mestu kazal 56:49 v korist Sunsev.

A je ta prednost kmalu skopnela, potem ko so Domžalčani storili preveč napak in Krka se je sredi zadnje četrtine, po trojki Domna Bratoža, približala na vsega točko zaostanka, 61:62. Sledili so štirje zgrešeni prosti meti Pelka in Besedića, na drugi strani pa je bil z iste razdalje dvakrat natančen Žiga Dimec in Krka je po dolgem času spet povedla. V napeti končnici, ko sta se ekipi menjavali v vodstvu iz napada v napad, so bili bolj zbrani domači, ki so bili bolj precizni pri izvajanju prostih metov (Domžalčani na celi tekmi 17/30, 56%) ter tako na koncu prišli do zmage s 75:67. Zadnjo četrtino je Krka dobila s kar 26:11.

Pri domačih je bil prvi strelec Domen Bratož s 15 točkami, pri Domžalčanih pa Blaž Mahkovic z 20-imi, temu je dodal še 5 skokov. Drugi najučinkovitejši je bil potem že Jure Besedić s 15 točkami, a je vse dosegel že v prvem polčasu.

Jure Pelko, Helios Suns: "35 minut smo igrali odlično košarko in držali vse niti igre v naših rokah. Potem pa je očitno ven udarila utrujenost, zgrešili smo nekaj prostih metov, dovolili par napadalnih skokov, in Krka je vse skupaj znala izkoristiti."

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: "Na koncu zaslužena zmaga Krke, pa čeprav smo večino tekme igrali zelo dobro. Ponovila se nam je tekma proti Šentjurju, ko enostavno ne moremo zadeti prostih metov. Imamo kontrolo nad tekmo, potem pa z zgrešenimi prostimi meti pademo v luknjo, iz katere se ne poberemo več. Še nekaj nespametnih napak v zadnjih minutah, pa nam tekma pobegne iz rok. Čaka nas veliko trdega dela, da odpravimo vse naše pomanjkljivosti."

Naslednji teden Domžalčane v domači dvorani čaka obračun s Hopsi iz Polzele, ki so tokrat doma ugnali Rogaško.

Liga Nova KBM, 4. kolo (Novo mesto, 28.10.2017)

Krka – Helios Suns 75:67 (15:20, 18:18, 16:18, 26:11)

Krka: Osolnik 6, Bratož 15 (9 podaj), Dimec 11 (6 skokov), Jošilo 6 (7 skokov), Cinac 5 (7 skokov), Šiška, Fifolt 5, Škedelj 3, Jančar Jarc, Marinelli 11, Kovačevič 11, Đapa 2
Helios Suns: Močnik (13 podaj), Pelko 13, Mankovic 20 (5 skokov), Rojc 10, Zupan 9 (6 skokov), Besedić 15 (6 skokov), Jogan, Klavžar, Bratec, Oman, Strel, Shashkov

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns
Tagi