Domžalčana proti Italiji

Slovenija – Italija | Dva »Domžalčana« v Slovenski reprezentanci U21

Po desetih mesecih odsotnosti reprezentančnih dogodkov, se je včeraj odigrala prijateljska tekma z vrstniki iz Italije. Slovenska reprezentančna ekipa U21 je v četrtek, 3. septembra 2020, ob 17.30 igrala v italijanskem Lignanu. Kljub slabim napovedim in nizkim pričakovanjem selektorja, je bila tekma presenetljivo izenačena. Izšla se je z 2 proti 1 v prid Italije. Gol za slovensko reprezentanco pa je padel v drugem polčasu iz proti napada.

Reprezentančna tekma U21, pa je imela tudi domžalski pridih. Selektor reprezentance Primož Gliha je na seznam dodal kar dva Domžalčana in sicer vezista Janeza Piška in branilca Svena Šoštaršiča Kariča.

Po besedah selektorja je bil izziv nadaljevati z serijo dobrih rezultatov. Ekipa je namreč pred slabim letom dosegala dokaj dobre rezultate in remizirala s Portugalsko, Anglijo in Francijo, premagali pa so Madžarsko.

Kot pravi Primož Gliha, selektor je bil izziv zaradi dolgega premora, saj so nekateri izbrani igralci v tem času igrali, drugi ne. Pred tekmo je situacijo opisal takole: “Zadnjo tekmo smo igrali pred desetimi meseci, kar je velika težava že za velike reprezentance, kaj šele za našo. V tem obdobju se je marsikaj spremenilo, saj nekateri igralci igrajo, drugi pač ne. Na roko nam ne gre niti prestavitev evropskega prvenstva, ki se po novem formatu začenja marca prihodnje leto in ne junija, kot je bilo prvotno predvideno. To pomeni, da smo izgubili štiri prijateljske tekme in da jih bomo imeli do začetka prvenstva največ šest.”

Dejstvo, da je tekem manj, pomeni, da so igralci slabše uigrani. To predstavlja težavo že za večje ekipe, za manjše pa še toliko bolj. “Imeti moramo trezne glave, saj nas čaka evropsko prvenstvo, tako da bo nadaljevanje uspešnega sodelovanja z Matjažem Kekom še bolj pomembno. Bistveno je, da bodo v članski reprezentanci le tisti igralci, na katere bo selektor resno računal in ne tisti, ki bodo greli klop,” razloži vodja strokovnega štaba mlade reprezentance.

Kot pravi Gliha je pričakoval da bo tekma zelo zahtevna. Italija namreč sodi v sam vrh evropskega nogometa, je optimist, a kljub temu ostaja realen s pričakovanji: “Jaz sem večni optimist, ampak bojim se, da nas tokrat ne čaka nič dobrega. Tekma ne bo enostavna, saj bomo po desetih mesecih mrtvila igrali proti tako kakovostni reprezentanci. Mi moramo stisniti zobe, poskušati odigrati kar znamo, ampak realno, na tej tekmi nimamo nekih velikih možnosti.”

Janez Pišek je kot rečeno vezist, ki trenutno igra za klub NK Domžale, svojo pot pa je začel v NK Celje. V slovenski reprezentanci je prisoten že od U15. Igral je v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2019. Za tem pa v več prijateljskih tekmah. Za slovensko reprezentanco U21 je dosegel skupno 3 gole.

Sven Šoštaršič Karič, sin nekdaj odličnega bočnega branilca Amirja Karića, je svojo pot začel v NK Maribor, jo nadaljeval v angleškem Derby-ju, sedaj pa prav tako igra za NK Domžale. Za slovensko reprezentanco je kot branilec odigral 4 tekme in sicer proti Portugalski, Madžarski, Franciji in Gruziji. V reprezentanci pa je prisoten že od U15.

Selektor Primož Gliha je pred tekmo za NZS dejal: ”Po spremembi zaradi epidemije Covid-19 se bo evropsko prvenstvo začelo marca prihodnje leto, kar pomeni, da bomo do tedaj odigrali največ šest pripravljalnih tekem. Imeti moramo trezne glave, toda kljub optimizmu, nas tokrat ne čaka nič dobrega. Dvoboj z Italijo ne bo enostaven, saj bomo ponovno skupaj po kar desetih mesecih mrtvila. Potrebno bo stisniti zobe in prikazati kar znamo.”

Po slabem letu se tako prebuja vedno več tekem. Tekmo je predvajala italijanska TV, objavljena pa je tudi na YouTube.

Omenjeni tekmi bosta sledili še dve. V ponedeljek, 7. septembra se bo slovenska reprezentančna ekipa U21 spopadla še z Madžarsko. V četrtek, 8. oktobra pa bo sledila tekma z vrstniki iz Albanije.

Poglejte si tudi seznam vabljenih igralcev.

 

Tagi