Dinamo, Milan in Domžale na vrhu sveta!

Nogometni klub Domžale se je zapisal v zgodovino slovenskega mladinskega nogometa. Selekcija do 15 let se je na največjem tekmovanju na svetu v tej kategoriji, Nike Premier Cup-u, uvrstila na tretje mesto in za seboj pustila vrstnike iz prestižnim nogometnih klubov kot so Real Madrid, Manchester United, Arsenal, Borussia Dortmund, Boca Juniors, internacional… Ker uradnega klubskega svetovnega prvenstva v tej kategoriji ni, lahko mirno zapišemo, da so varovanci Primoža Jeršina po moči tretji na svetu!

Domžalčani so turnir začeli s porazom proti švicarskemu Grasshoperju, v nadaljevanju skupinskega dela tekmovanja pa so premagali ameriški Dallas Texans, mehiški Chivas in Indonezijski Saswco. Drugo mesto v skupini D jim je v četrtfinalu prineslo zmagovalca skupine C, brazilski Internacional. Redni del tekme se je končal brez golov, Domžalčani pa so bili uspešnejši po izvajanju enajstmetrovk. Na zadnji stopnički pred finalom jih je čakal italijanski velikan Milan, ki je po rednem delu tekme srečno prišel do streljanja najstrožjih kazni. Tokrat so bili srečnejši Milančani, ki so se uvrstili v finale, Domžalčanom pa je v tolažbo ostala tekma za tretje mesto. Nasproti je stal londonski Arsenal, ki je bil povsem brez možnosti, saj so Jan Mlakar, Igor Kondič in Marcel Kene že v prvem polčasu poskrbeli za visoko zmago s 3:0.

"Tekmo proti Arsenalu smo odigrali na najvišji možni ravni. Zabili smo tri gole in imeli še nekaj lepih priložnosti. Kljub temu, da so bili igralci že povsem izčrpani, so celo tekmo igrali v visokem ritmu in nasprotniku niso dovolili nobenih priložnosti. Tako kot za celoten turnir, moram tudi za to tekmo igralcem iskreno čestitati," po zadnji tekmi štiridnevnega tekmovanja navdušenja ni skrival trener Primož Jeršin, ki si je pred odhodom v Manchester postavil visok cilj, ki pa so ga njegovi varovanci presegli: "Res je. Želeli smo si drugega kroga, kar je bil visok cilj. Toda ekipa je iz tekme v tekmo rasla in na koncu lahko mirno rečem, da bi bili svetovni prvaki. Prepričan sem, da bi v finalu premagali tudi Dinamo iz Zagreba. Žal smo imeli smolo v polfinalu proti velikemu Milanu. V rednem delu smo bili veliko boljši nasprotnik, a smo potem žal izgubili po streljanju enajstmetrovk. Kljub temu je to izvrsten rezultat za ves slovenski nogomet, tako da smo z dosežkom zelo zadovoljni."

Domžalčani so kljub porazu na prvi tekmi turnirja, stopnjevali svoje igre in bili le korak od velikega finala na kultnem stadionu Old Trafford v Manchestru: "Igralci so me navdušili s samozavestjo. Predvsem s tem, kako so se pobrali po prvi tekmi, ko smo zares odigrali slabo. Na igrišču niso spoštovali nobenega od tekmecev. Glede ostalih stvari, kot so tehnično znanje, borbenost in karakter, pa sem že tako ali tako vedel, da ne bo težav," pojasnjuje Jeršin, ki je na sedmih tekmah videl 10 golov svojega moštva. Med strelce so se vpisali Jan Mlakar, Medin Bajrami, Marcel Kene in Igor Kondič po dvakrat ter Matija Rom in Marko Huč po enkrat: "Zelo težko bi izpostavil katerega od igralcev, saj bi bilo to nekorektno do ostalih. Smo pa s strani agentov in ostalih velikih klubov, ki so bili tukaj na turnirju, zaznali ogromno zanimanja za nekatere naše igralce."

Slovenski junaki se v domovino vračajo v soboto zvečer, ko se bodo ustavili tudi v klubskem lokalu. V Manchestru bodo tako preživeli točno teden dni: "Za nekatere fante je to res vrhunec njihove nogometne poti, kajti v tem letniku je to najvišja možna raven, ki bo težko dosegljiva za ostale generacije. Prepričan sem, da bodo nekateri igralci igrali še pomembno vlogo v slovenskem nogometu, imamo pa tudi nekaj talentov, za katere je realno, da bi igrali v kakšnem velikem evropskem klubu. Takšno druženje in tudi odličen rezultat sta ekipo združila, postala je še bolj homogena in 'prijateljska'. Seveda pa je tudi nam v strokovnemu vodstvu ta izkušnja prinesla ogromno in s seboj odnašamo veliko lepih trenutkov in spominov s tega enotedenskega bivanja z igralci na svetovnem prvenstvu Nike Premier Cup-a," je še dodal Jeršin, ki je bil navdušen nad pogoji, ki jih imajo na voljo igralci v najboljših klubih na svetu: "Kljub temu, da sem že vedel, da igralci v velikih klubih razmišljajo samo o nogometu, smo bili znova presenečeni nad pogoji za trening, infrastrukturo in velikim zanimanjem za nogomet. V spominu mi je ostala medijska pozornost, ki so jo tukaj posvetili tem petnajstletnim igralcem. Občutki so se res približali tistim, ki jih imajo poklicni nogometaši."

Izjemen uspeh selekcije do 15 let na svetovnem finalu Nike Premier Cup-a je v Manchestru spremljal tudi vodja Mladinskega nogometnega centra Dejan Dončić. Tretje mesto na svetu je najboljša uvrstitev kateregakoli slovenskega nogometnega kolektiva in hkrati največje priznanje za kakovostno delo z mlajšimi selekcijami v Nogometnem klubu Domžale.

Pogovor z njim pa si lahko preberete na spletni strani NK Domžale.

Avtor: Grega Krmavnar, NK Domžale; Foto: Nike Premir Cup
Tagi