Darko Birjukov: Imajo odlično priložnost

Za kadetsko ekipo Nogometnega kluba Domžale je imenitna jesen. Na 16-tih tekmah so nasprotnikom prepustili vsega devet točk in so trdno na vrhu prvenstvene lestvice. Moštvo, ki ga vodi nekdanji članski trener dvakratnih državnih prvakov Darko Birjukov ima na lestvici pet točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem in bo spomladi naskakovalo prvi domžalski naslov državnega prvaka v kadetski konkurenci.

V jesenskem delu sezoni ste na 16-tih tekmah dosegli 39 točk in ste s petimi točkami naskoka na prvem mestu. Čestitke in verjetno ste zelo zadovoljni s prvim delom sezone?
Hvala za čestitke. Zagotovo smo vsi skupaj zelo zadovoljni, saj smo na prvem mestu in najbližjim zasledovalcem bežimo kar pet točk. To je lepa prednost pred drugim delom prvenstva.

Oddali ste vsega devet točk. Prvi remi ste dosegli šele v 8. kolu, prvi poraz pa tik pred koncem jeseni, v 15. kolu na gostovanju v Kopru. V zadnjem kolu proti Muri ste vendarle končali niz treh tekem brez zmage. Kje je razlog za rahel padec forme ob koncu jeseni?
Potrebno se je zavedati, da smo tudi v pripravljalnem obdobju igrali zelo dobro in dosegali same zmage. Odigrali smo tudi močan mednarodni turnir na Slovaškem, kjer smo kljub tretjemu mestu pokazali odlično igro in si prislužili številne pohvale nasprotnikov. Če v obzir vzamemo obdobje od prve pripravljalne tekme do zadnje prvenstvene tekme proti Muri, je skoraj nemogoče pričakovati konstantne igre brez padca v formi. K sreči je omenjen padec forme trajal le tri tekme.

V svojih vrstah imate najboljšega strelca lige Alena Ožbolta, ki je zaigral na vsega devetih tekmah, a je dosegel kar 14 golov. Koliko se je poznala njegova odsotnost?
Njegova odsotnost se je zagotovo poznala, saj gre za zelo nadarjenega igralca. Kljub temu sem mnenja, da bi tudi ob prisotnost Ožbolta prišlo do rahlega padca v formi.

Koliko pozornosti namenjate skupni lestvici kadetov in mladincev, kjer ste na tretjem mestu, dve točki za Mariborom in točko za HiT Gorico?
Seveda spremljamo tudi dogajanje na skupni lestvici. Z mladinci skupaj hodimo na tekme in naredili bomo vse, da na koncu sezone osvojimo prvo mesto.

  

Vodite generacijo igralcev, ki je bila dve leti zapored najboljša v konkurenci do 14 let. V ekipi imate kar 10 slovenskih reprezentantov. Ali je to šampionski rod domžalske nogometne prihodnosti?
Trenutna generacija je zelo nadarjena in fantje imajo odlično priložnost, da v prihodnosti postanejo pomembni člani prve ekipe Domžal in tudi kaj več. Ob tem se je seveda potrebno zavedati, da je pred njimi še dolga in trnova pot do uspeha.

V spomladanskem delu prvenstva vas čaka še 14 tekem. Kdo bo vaš glavni tekmec in kaj je poleg ohranitve prvega mesta osnovi cilj v drugem delu sezone?
Čaka nas še veliko tekem. V spomladanskem delu prvenstva moramo vsi skupaj ogromno delati, če želimo postati državni prvaki. Ne smemo pozabiti, da je naš klub v preteklosti že večkrat osvojil naslov državnega prvaka pri starejših dečkih, še nikoli pa mu ni uspelo te lovorike osvojiti pri kadetih ali mladincih. Upam, da se bomo v zgodovino vpisali že ob koncu te sezone. Naši največji konkurenti za končni naslov so Koper, Maribor, Gorica in Interblock.

  

Kako se po več kot dveletnem delu v članski ekipi počutite pri vnovičnem treniranju mlajših selekcij?
Počutim se dobro, ker delam v svojem klubu in z nadarjeno generacijo. Delo je zagotovo manj stresno, ampak hkrati zelo odgovorno. Vodim igralce stare 15 in 16 let, ki ne potrebujejo le vodenja na nogometnem področju, ampak tudi na življenjskem. Včasih nisem le trener, ampak se počutim kot njihov drugi oče. To je velika odgovornost in zaradi tega je tudi delo v kadetski selekcij zelo zahtevno.

Avtor: Grega Krmavnar, Foto: Lado Vavpetič (NK Domžale)
Komentarji uporabnikov
Tagi