Člani ŠD Krašnja organizirali orientacijski pohod in gostili prijatelje pohodnike iz Kamnja

Tretja septembrska nedelja je bila razgibana za člane Športnega društva Krašnja, ki so izkoristili čudovit zgodnje jesenski dan za športno druženje. V občino Lukovica so že enajsto leto zapored v sodelovanju s KUD Fran Maselj Podlimbarski povabili svoje planinske prijatelje planinsko sekcijo Kamnje, ki spada pod Planinsko društvo Ajdovščina. Zanje so pripravili celodnevne aktivnosti, obenem pa so se ti lahko udeležili skupaj s krajani orientacijskega pohoda v dolžini 6,1 kilometra.

V jutranjih urah so v dolino Črnega grabna z avtobusnim prevozom prispeli pohodniki planinske sekcije Kamnje. Ob Gradiškem jezeru so več kot 30 gostov s Trojanskimi krofi in jutranjo kavo pozdravili prijatelji člani Športnega društva Krašnja pod vodstvom predsednika Marjana Štruklja ter županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki se je s pohodniki podala okrog jezera.

Na poti ob jezeru so jih ustavili tudi Rokovnjači, ki so goste na slikovit način seznanili z načinom delovanja v tistih časih. »S PD Kamnje prijateljujemo že enajsto leto in smo zelo veseli, da so prišli k nam na enodnevni izlet. Potrudili smo se, da organiziramo njihov dan tako, da bodo odšli s čim lepšimi vtisi,« je pojasnil Štrukelj.

Po dopoldanskem ogledu Gradiškega jezera, bližnjih vasi in Brda pri Lukovici so se pohodniki zbrali v središču Krašnje.

Prijeten sprehod ob Gradiškem jezeru in nadaljevanje v Krašnji

Pohodnike je ob Gradiškem jezeru in kasneje vodila nekdanja učiteljica geografije na Osnovni šoli Janka Kersnika Brdo in vodja turističnega krožka Marjana Flis Lederer. Po hoji so si na poti do Lukovice z avtobusom ogledali okoliške vasi, znamenitosti Brda pri Lukovici ter okoli ene ure prispeli v Krašnjo.

Po krajšem odmoru jih je Pod lipo pozdravila predsednica Kulturnega društva Fran Maselj Podlimbarski Vera Beguš in jih popeljala skozi Krašnjo do Pavletove domačije s krajevno muzejsko zbirko. Slednja si že dolga leta prizadeva k ohranjanju kulturne dediščine: »pomembno se mi zdi, da našim otrokom poleg spominov pustimo tudi zavedanje o tem, kdo vse je živel in ustvarjal na tem območju. Zgodovina naših krajev je zanimiva, saj gre za našo dediščino. Pred časom je izšla tudi knjiga z naslovom Pletemo kite, da se ohranja naše izročilo tudi v pisni obliki

Članice KUD Fran Maselj Podlimbarski v družbi predsednika ŠD Krašnja Marjana Štruklja.

Nekateri pletli slamnate kite drugi odkrivali bližnjo okolico

Po ogledu Pavletove domačije, obenem tudi rojstne hiše Marjana Štruklja in Vere Beguš, so se nekateri gosti lahko učili pletenja slamnatih kit pod vodstvom članic KUD Fran Maselj Podlimbarski, drugi pa so se odpravili na orientacijski pohod.

»Ko pridemo v Krašnjo je vedno kakšna novost, čeprav mineva že enajsto leto od našega prvega druženja. Marjan nas vsakokrat pozitivno preseneti, saj je poln idej, nam pa je v teh koncih resnično všeč,« je svoje vtise strnil Jože Vodopivec, predsednik planinske sekcije Kamnje pri Planinskem društvu Ajdovščina.

Zbrani so z zanimanjem prisluhnili Veri Beguš

27 nalog in slastne medalje

Trasa orientacijskega pohoda je bila izbrana z namenom, da obda enega izmed delčkov bližnje okolice naselja Krašnja, športni dogodek pa ni tekmovalnega temveč predvsem družabnega značaja. Že tretje leto zapored sta ga skupaj organizirala predsednik ŠD Krašnja Marjan Štrukelj in predsednik KS Krašnja Robi Pervinšek. Slednji je o pohodu povedal: »Vsako leto se kaj novega naučim od Marjana, glavno vodilo pa je užitek ob izbiri trase in pripravi pohoda. Pomembno pri celotnem pohodu je, da ljudje pridejo, uživajo, se zabavamo in letos nam je naklonjeno tudi čudovito vreme.«

Letošnja 6,1 km trasa je pohodnike vodila izpred Bara pod Lipo skozi Krašnjo preko regionalne ceste in za avtocesto proti vasi Vinje. Skupno 93 pohodnikov se je iz Vinj podalo proti naselju Negastrn do Krašnje in po poti ob avtocesti nazaj do izhodiščne točke. Pohodniki so se pri zadnji nalogi ustavili pred Gasilskim domom Krašnja, kjer so na pomoč priskočili tudi gasilci iz PGD Krašnja.

Na cilju so med tri in petčlanske ekipe pričakale tudi okusne medalje v obliki klobas ter dobitne srečke. V dar so eno pohodno culo prejeli gosti – prijatelji iz PS Kamnje, zmagovalno pohodno culo pa tista ekipa, ki je zbrala najvišje število točk. Pri reševanju nalog so bile vse ekipe izjemno uspešne, med njimi je bilo pet takšnih, ki so pravilno odgovorili na vse naloge, zato je zmagovalca določil žreb. Sreča se je nasmehnila družini Tič, in sicer Darku, Mojci, Brini in Izi.

Organizatorja orientacijskega pohoda predsednik KS Krašnja Robi Pervinšek in dolgoletni predsednik ŠD Krašnja Marjan Štrukelj.

Zadovoljni pohodniki s Kamnja dan zaključili pod toplarjem pri Bevcu

Kot se za aktivne pohodnike spodobi so svoj dan pod Limbarsko goro zaključili v domači gostilni pri Bevcu v starem trškem jedru Lukovice. Gostilna ima večstoletno tradicijo, ki je povezana z živahnim prometom oziroma furmanstvom, ko je skozi te kraje potekala glavna cestna povezava med Trstom in Dunajem, v Krašnji pa je na lokaciji nekdanje šole, ki je bila prej Španova gostilna, prespal celo priljubljeni habsburški cesar Franc Jožef.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

 

Komentarji uporabnikov
Tagi