Člani prebili led v Podčetrtku

Lastovka se je v Podčetrtek podala v lov na prvo letošnjo zmago. V tretjem krogu 2. slovenske košarkarske lige se je pomerila proti Termam Olimia Podčetrtek.

Trener Poplatnik je začel s peterko Korošec, Glavaš, Markus, Štern in Štemberger. Po 4:0 domačih v prvih dveh minutah se je Lastovka le zbudila in na krilih borbenega dvojca Štern-Štemberger po petih minutah in dveh uspešno izvedenih prostih metih Korošca prvič povedla z rezultatom 8:9. Čez dve minuti je bil trener domačih Tihomir Tabak, po trojki Markusa in ukradeni žogi ter polaganju Korošca, pri rezultatu 10:18 prisiljen vzeti minuto odmora. Do konca četrtine so nato domači na račun velikega števila prostih metov nekoliko zmanjšali zaostanek [17:22].

V drugi četrtini je že v prvih minutah Balažic zabil in dal vedeti, da je Lastovka v naletu. Ustavilo ga ni niti mokro igrišče in veliko menjav v ekipi obmejnih Term. Peterka Ucman, Korošec, Percel, Balažic in Klepo je še naprej držala visok tempo igre. Po trojki Balažica je pri rezultatu 21:34 trener domačih znova vzel minuto odmora, ki je nekoliko zalegla, saj so se gostitelji nekoliko popravili in zaigrali močneje. To je nekoliko razživelo do tedaj nemih 196 domačih gledalcev in trenerja Poplatnika prisililo, da je pred polčasom izkoristil obe minuti odmora. Na odmor so naši igralci odšli s prednostjo 10 točk [34:44].

Na začetku drugega polčasa so domači zaigrali nekoliko bolje, naši fantje pa so naredili nekoliko več napak. To je botrovalo zmanjšanju prednosti. Po petih minutah borbe je gostujoča klop zahtevala minuto odmora, pri prednosti 9 točk. Minuto kasneje je publika dokončno oživela, saj so domači prišli na le 5 točk zaostanka pri rezultatu 45:50. Domači so bili v naletu, gostje pa so imeli črne minute, saj se je roka nekoliko tresla, prisotne je bilo tudi kar nekaj nervoze. Domačini so se približali že na dve točki zaostanka, a so v zadnjih dveh minutah igralci lastovke uspeli prednost povečati nazaj na 5 točk [53:58].

V zadnjih deset minut sta obe ekipi vstopili kar najbolj motivirano. Domači so na krilih publike najprej zaostanek nadoknadili in v 35. minuti tekme prišli do drugega vodstva z rezultatom 64:63. Nato sta obe ekipi vzeli minuto odmora. Razigral se je Ucman, ki je zadel dva odločilna meta; oba vredna tri točke. Vendar je takoj na to odgovoril domači Štruc s trojko. Dve minuti do konca se je začela živčna vojna. V zadnjo minuto tekme sta ekipi vstopili pri rezultatu 71:71. Po zapravljenem napadu domačih je pol minute do konca imela napad Lastovka. Domači so naredili osebno napako nad Klepom, ki je 17 sekund do konca metal prosta meta. Drugega je zadel in Tihomir Tabak je vzel svojo drugo minuto odmora v drugem polčasu. Podčetrčani so ponovno zapravili napad, skočil je Balažic, nad katerim so napravili še osebno napako. Zadel je enega od dveh prostih metov in trener Tabak je klical še zadnjo minuto odmora. 5 sekund do konca so napadali domači, imeli nato pred iztekom časa zaradi osebne napake še dva prosta meta. Zadeli so le enega, nekako so naši prišli do skoka in srečanje je pri rezultatu 72:74 zaključil zvok sirene.

Tomi Poplatnik, trener Lastovke: “Kapo dol mojim igralcem za res odlično predstavo. Naredili smo vse, kar smo se dogovorili pred tekmo in premagali odličnega nasprotnika. Na koncu tudi z nekaj športne sreče. Zmago poklanjamo upravi kluba.”

Anže Štern, igralec Lastovke: “Tekmo smo odlično začeli, dobro smo igrali v obrambi. V drugem polčasu nam je popustila zbranost, zato so se nam gostitelji približali. Vesel sem te zmage. Upam, da bomo nadaljevali v takšnem ritmu. Ne smemo gledati preveč naprej, ampak se moramo vsake tekme lotiti posebej. Zadovoljen sem s svojo igro.”

Tihomir Tabak, trener Term Olimia: “Po pričakovanjih je bila to težka tekma. Že pred tekmo sem dejal, da ima Lastovka veliko boljšo ekipo, kot je kazal položaj na lestvici. V drugem polčasu se nismo držali navodil, prav tako smo premehko vstopili v obrambi. To je bila lepa tekma, na kateri je zmanjkalo nekaj časa. Gostujoči igralec Jurij Ucman je zadel dve ključni trojki. Čestitam Lastovki za zasluženo zmago. Mi se moramo pobrati po tem porazu in iti naprej.”

Razburljiva tekma pred velikim številom gledalcev je tokrat postregla s prvo zmago Domžal. Kot so jo označili kolegi na portalu Slovenska košarka – v tretje gre rado. Sto šestindevetdeset gledalcev je dvorano zapustilo z grenkim priokusom, da na koncu odlične košarkarske predstave niso slavili njihovi – domači – košarkarji. Štirim se je kar smejalo; ni potrebno povdarjati, zakaj.

V prvi vrsti smo videli lepo košarkarsko predstavo, ki je postregla s tesnim koncem, pa vendarle ni pustila gledalca hladnega niti za minuto. In to je čar košarke, ki privablja gledalce. Seveda je bila igra kljub napakam odlična.

Na dvodnevno popotovanje do Podčetrtka se ni odpravil Gašper Šoln, s tribun je soigralce bodril še okrevajoči Jošt Peterca. Oba bosta kmalu nared, da se priključita ekipi.

Verjamemo, da bo Lastovka svoj zmagoslavni let vsaj na ligaški sceni nadaljevala; povsem druga zgodba je pokal Spar, kjer proti prvoligašu s Polzele ni pričakovati napredovanja v četrti krog tekmovanja. Toda bele zastave ni; borba torej bo! In verjamemo, da tudi uspeh potlej ne izostane …

Terme Olimia Podčetrtek : Lastovka Domžale

                                            72:74
                       (17:22, 17:22, 19:14, 19:16)

Avtor: KK Lastovka Domžale: Foto: arhiv slovenska-kosarka.si
Tagi