Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severne strani

Slovensko-britanska alpinistična odprava, ki jo sestavljajo Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone, je preplezala prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se 9. avgusta 2018 vzpela na 7145 metrov visok vrh v Karakorumu, kar je drugi vzpon v zgodovini na ta pakistanski sedemtisočak in prvi uspešen vzpon s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov. Karakorumski sedemtisočak je zanimiv zaradi svoje tehnične zahtevnosti in estetske mikavnosti, zato že desetletja buri domišljijo alpinistov z vsega sveta.

Slovenska alpinista Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO) ter Britanec Tom Livingstone so 11. avgusta zvečer sporočili veselo novico, ki je z nadzvočno hitrostjo obšla alpinistični svet: “Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi … spanje.” Danes so še sporočili, da so za vzpon potrebovali pet dni in dva dni za sestop. 2400 metrov dolgo prvenstveno smer, ki so jo ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, so poimenovali Česen-Livingstone-Stražar. To je prvi uspešen vzpon na Latok s severne strani, z ledenika Choktoi, po 40 letih neuspešnih poskusov, ki jih je bilo več kot 25. V grobem smer v spodnjem delu stene poteka po snežno-lednem traku ob severnem grebenu, nato po grebenu in po približno dveh tretjinah zavije desno na sedlo. Na Planinski zvezi Slovenije so povedali, da bodo podrobnosti o vzponu znane, ko se alpinisti varno vrnejo v dolino in domovino. Česen in Stražar bosta v Slovenijo prispela v nedeljo zvečer.

Karakorumski sedemtisočak je zanimiv zaradi svoje tehnične zahtevnosti in estetske mikavnosti, zato že desetletja buri domišljijo alpinistov z vsega sveta. “Številčnost neuspelih poskusov sicer krni avanturistično plat odprave, obenem pa podžiga z dodatno motivacijo. Zavedamo se, da je uspeh v veliki meri odvisen tudi od nepredvidljivih snežnih razmer in vremena, vendar v najzahtevnejših stenah Himalaje ali Karakoruma temu dejstvu na žalost ne moremo ubežati. Pri obisku ledenika Choktoi so prav razmere in vreme največja uganka, kar postreže z veliko mere negotovosti in avanture,” je pred odhodom poudaril vodja odprave Aleš Česen.

Aleš Česen, Tom Livingstone in Luka Stražar. (Foto: Aleš Česen)

Vrh Latoka 1 je pred slovensko-britansko odpravo, ki jo je sofinancirala tudi Planinska zveza Slovenije, osvojila le japonska odprava pod vodstvom Naokija Takade leta 1979, ki je pristopila čez južno steno. Po severnem grebenu je leta 1978 na Latok 1 prvič poskusila preplezati ameriška odprava najizkušenejših alpinistov tistega časa (Jim DoniniMichael KennedyJeff LoweGeorge Lowe), a so morali po 20 dneh plezanja 150 metrov pod vrhom obrniti zaradi bolezni enega od članov. V naslednjih štirih desetletjih je bil tako Latok 1 cilj številnih odprav vrhunskih alpinistov, leta 2015 sta v severnem razu poskusila tudi slovenska alpinista Luka Lindič in Luka Krajnc, a sta zaradi obilnega sneženja morala obrniti na višini okrog 6200 metrov. Julija letos se je tragično končal poskus ruske odprave, ko se je Sergey Glazunov smrtno ponesrečil, Alexandra Gukova pa so po več dneh v steni rešili v dramatični helikopterski akciji.

Latok 1 s severne strani. (Foto: Luka Lindič)

“Čeprav podrobnosti še niso znane, ocenjujem, da je bilo pri vzponu ključno, da so v zgornjem delu šli drugje, kot večina ostalih poskusov – niso sledili očitni liniji raza, ampak se usmerili v desno na sedlo med Latokom 1 in 2, nato pa dosegli vrh po južni strani gore. To je najbolj logična smer, kot sva leta 2015 ocenila tudi z Luko Kranjcem. Ta vzpon je idealna slika alpinizma, kjer je celotno ostenje nepreplezano in je treba pomisliti s svojo glavo in poiskati najbolj logično linijo. Čestitke alpinistom za vrhunski vzpon, poleg tega pa velik poklon Alešu, Luku in Tomu, da so po ruski drami na Latoku 1 ostali tam in se bili sposobni zbrati za vzpon,” je prvo oceno podal Luka Lindič.

Miha Ulčar; Foto: Aleš Česen, Luka Lindič

Tagi