Calcit Volley bo še naprej v vrhu slovenske odbojke

Kamniški odbojkarji so imeli v svoji dolgi in bogati zgodovini na svoji klopi že številne odlične trenerje, nihče od njih pa kot igralec ni naredil tako blesteče kariere kot Gregor Jerončič. V zadnjih letih je kot trener deloval v Italiji, kjer je treniral slovenske zamejske klube, vmes pa je bil v sezoni 2016/17 tudi trener Salonit Anhovega, zdaj pa se spet vrača v slovensko odbojko.

»Že kot igralec sem vedno stremel k temu, da bi se prebijal proti vrhu, zato sem se odločal za vedno večje izzive. Tudi v trenerski karieri je zdaj podobno in Calcit Volley zagotovo sodi v enega takšnih izzivov. Gre za ekipo, ki je zadnjih deset let vedno v vrhu slovenske odbojke, v vsem tem času se je v klubu delalo zelo dobro in temu primerni so bili tudi rezultati. Vsekakor si želim, da bi bilo tako tudi v prihodnje,« je ob prihodu v Kamnik dejal Gregor Jerončič, ki je, čeprav je zadnja tri leta deloval v Italiji, zelo dobro seznanjen s kakovostjo slovenske odbojke.

»Čeprav sem treniral v Italiji, sem pozorno spremljal tudi slovensko prvenstvo. Zavedati se moramo, da je slovenska liga nekakšna prehodna liga za igralce, ki se želijo uveljaviti v tujini. V ACH Volley ali Calcit Volley pridejo igralci, ki v teh dveh klubih igrajo sezono ali dve, nato pa gredo v močnejše klube in v močnejša prvenstva. Mislim, da je to popolnoma normalno in ne bi bilo pošteno, da bi jih pri tem omejevali, to pa je dobro tudi za reprezentanco. Seveda je zato domače prvenstvo s tem nekoliko okrnjeno, vendar se pojavljajo vedno novi igralci, ki so željni napredovanja.«

Gregor Jerončič se je v tujino podal pri 24 letih in je bil eden prvih slovenskih odbojkarjev, ki so zapustili domače prvenstvo. S Friedrichshafnom, v ekipi je bil tudi Jasmin Čuturič, je dvakrat igral na zaključnem turnirju lige prvakov, nato pa je kar deset let igral v italijanski A-1 ligi, kjer je bil leta 2008 državni prvak z Itas Trentinom, dve leti pozneje pa še s Cuneom.

»Tudi v mojem igralskem obdobju smo imeli v Sloveniji dobre odbojkarje, vendar morajo določene zadeve dozoreti. To velja tako za igralce, ki zdaj večinoma igrajo v tujini in imajo tiste prepotrebne izkušnje, ki jih moja generacija ni imela, kot za zvezo, ki ima v zadnjih letih dobro vodstvo, vse to pa se nam zdaj vrača. Veseli me, da je ta nadarjena generacija dobila potrebne pogoje, da je razvila svoj talent. Zdaj imamo praktično vsa igralna mesta odlično popoljnjena, zadaj pa tudi imamo igralce, ki lahko zelo dobro pomagajo,« se je novi trener kamniške moške ekipe dotaknil tudi slovenske izbrane vrste. Seveda ga zdaj bolj zanima kamniška ekipa.

»Vsekakor bomo skušali sestaviti konkurenčno ekipo, ki bo lahko sledila ciljem kluba. Vemo pa, da je šport nepredvidljiv in ravno zato je tako zanimiv. Lani je imel Calcit dobro ekipo, in čeprav je bil na koncu drugi, to ni bilo tisto, kar so si v klubu želeli. Vendar mislim, da ni treba nikogar kriviti, kajti športniki so iz leta v leto na preizkušnji in tudi na lastni koži sem občutil, kako je, če imaš vrhunsko ekipo, rezultat pa je pričakovanji. Marsikaj vpliva na to, ali poškodbe, včasih tudi kaj drugega, vedno pa na koncu šteje le to, kaj ekipa pokaže na igrišču. Trenutno sestavljamo ekipo za novo sezono. V njej bodo določene spremembe, želimo pa si čim več domačih mladih igralcev,« se nove sezone že veseli Jerončič, ki pa prihodnji teden še ne bo začel s treningi.

»Dobro bi bilo, da bi s treningi lahko začeli konec meseca, kajti igralci so že več kot dva meseca brez žoge. Ampak ne smemo pozabiti, da je v sodobni odbojki zelo pomembna tudi telesna pripravljenost. Seveda je tehnika še vedno pomembna, toda če igralec ne zdrži ritma, vemo pa, da bo tekem v prihodnji sezoni veliko, mu to prav nič ne pomaga, če ni dobro telesno pripravljen.«

Avtor: Calcit Volley; Foto: Calcit Vollley

 

Tagi