Brez pravih pogojev za delo je težko parirati večjim klubom

Odbojkarji Calcit Volleyja so še šestič zaporedoma osvojili drugo mesto v državnem prvenstvu. Pred njim je bil spet le ACH Volley, vendar v kamniškem klubu niso najbolj zadovoljni s predčasno končano sezono, ki jo je na trenerskem mestu začel Marko Brumen, pred novim letom pa jo je po njegovem odstopu končal Gašper Ribič. Najtrofejnejšji kamniški trener je do prevzema prve moške ekipe ob drugi moški ekipi vodil še kadetsko in mladinsko ekipo.

»Zame je bil to popolnoma nov položaj, kajti nikoli do zdaj nisem ekipe prevzel sredi sezone. Želel sem iz treninga v trening vpeljati nekateri svoje stvari, vendar bistveno nisem posegal v igro. Verjel sem, da bodo igralci naredili svoj del in na začetku smo začeli dobro, pozneje pa se je v igralce spet zavleklo določeno nezaupanje, ko niso bili več toliko prepričani sami vase. Mislim, da je bil tu prisoten tudi psihološki trenutek. Ne morem reči, da si niso želeli, ali da se niso borili, toda v trenutkih, ko bi morali dobiti točko ali dve, zadeve niso šle v našo smer, zato smo ostali brez kakšnega osvojenega niza več in kakšne dobljene tekme več. Na koncu je bilo to dovolj za drugo mesto, kajti čeprav tudi v modri skupini nismo igrali najbolj prepričljivo, smo zmagovali, samo ugibamo pa lahko, kako bi se prvenstvo odvijalo, če bi bila odigrana končnica. V vsakem primeru je bila to zame nova izkušnja, ki mi bo v prihodnosti morda prišla še prav,« je o poteku sezone dejal Ribič, ki je v zadnjih dneh veliko razmišljal, zakaj igra kamniške ekipe ni in ni stekla.

»Mislim, da je bilo kar nekaj trenutkov, ki so vplivali na to. V prvi vrsti pa so bile to poškodbe, kajti vedeti moramo, da smo večji del sezone igrali brez Andreja Štembergarja Zupana, ki je v prejšnji sezoni v glavnem igral. Tako smo morali na novo postaviti igro z Domnom Kotnikom in potem z Janom Planincem, ki v začetku sezone nista prav veliko igrala. Planinc je bil celo pripeljan kot drugi libero. Zagodla nam jo je tudi poškodba Jana Brulca, tako da smo morali s Tinetom Kvasom na hitro postaviti igro na novo, potem ne morem mimo Boyana Yordanova, ki je bil od avgusta poškodovan, in čeprav gre za izkušenega igralca, je bilo težko pričakovati, da bo že po mesecu, dveh v želeni formi. Težave s poškodbo je imel tudi Maxson Pereira in vse to nam je razbijalo ritem.«

Letošnja kamniška ekipa, ki je ob drugem mestu v državnem prvenstvu igrala še na zaključnem turnirju Pokala Slovenije in srednjeevropske lige, a je obakrat izgubila v polfinalu, je bila poimensko ena najmočnejših v zadnjih letih. »Morda bi jo na določenih igralnih mestih sestavil drugače, sicer pa je šlo za zelo izkušeno ekipo. Nekateri igralci so že dolgo v Kamniku, njim so dodali dva izkušena tujca, nov je bil srednji bloker, pozneje še eden in za vse to je vendarle potreben določen čas, da ekipa začne delovati. Toda prav zaradi teh težav s poškodbami ni bilo ogrodja ekipe, kajti zaradi višje sile smo morali spreminjati prvo postavo in s tem tudi samo igro,« je o minuli sezoni še dejal Ribič, ki še ne ve, ali bo tudi v novi sezoni vodil prvo ekipo Calcit Volleyja, je pa ob tem izpostavil še večletno težavo najbolj uspešnega športnega kolektiva v kamniški občini in najboljšega odbojkarskega kluba v Sloveniji.

»Dejstvo je, da smo edini klub v Sloveniji, ki ima v ženski konkurenci naslov državnih prvakinj, v moški pa drugo mesto, toda naši pogoji za delo so vse prej kot primerljivi z mnogimi drugimi slovenskimi klubi. Skratka, osnova je dvorana, v kateri bi lahko trenirali dopoldne in popoldne. O tem govorimo že leta, ampak dokler ne bomo imeli možnosti, da bi dopoldne trenirali individualno in recimo delali na sprejemu, izboljšanju tehnike, popoldne pa bi imeli skupinske treninge, se bomo težko približali ACH Volleyju ali boljšim evropskim ekipam.«

Ali bo Ribič tudi v prihodnji sezoni še vodil prvo kamniško ekipo, v tem trenutku še ni znano. V vodstvu kluba premlevajo nekaj scenarijev, eden od njih je tudi, da bi ekipo pomladili. Ker je do prevzema prve ekipe Calcit Volleyja vodil njeno drugo člansko ekipo, v kateri so bili v glavnem najbolj nadarjeni kadeti in mladinci, Ribič zelo dobro pozna njihov potencial.

»Že ves čas poudarjam, da imamo nekaj mladih igralcev, ki bi se v doglednem času lahko pridružili prvi ekipi. Veliko bo odvisno od tega, kakšna bo usmeritev vodstva kluba, toda tudi če ta ekipa ostane skupaj in igra v drugi ligi, zanjo to ne bo slabo. V letošnji sezoni je večina prvič igrala v članski konkurenci proti bolj izkušenim in tudi bolj kakovostnim igralcem, kar je bila zanje odlična izkušnja. Verjamem, da bi kmalu lahko dobili ogrodje iz domačih igralcev, vendar smo tu spet pri pogojih dela,« je še dejal trener, ki se lahko pohvali z dvema naslovoma državnega prvaka z odbojkaricami Calcit Volleyja, s katerimi je osvojil tudi dve prvi mesti v srednjeevropski, pokalni prvak pa je bil tudi s kamniškimi odbojkarji.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi