Branilci pokalnega naslova brez večjih težav v nov finale

Odbojkarji ACH Volleyja so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagali Hišo na kolesih Triglav s 3:0 (13, 17, 17). S kom bodo Ljubljančani, ki tudi branijo pokalni naslov, igrali v finalu, bo znano po večerni tekmi med domačim Calcit Volleyjem in Merkur Mariborom. Tekma se bo začela ob 20.30, po finalu pokala Slovenije za odbojkarice med Kamničankami in Novo KBM Branikom.

V letošnji sezoni se odbojkarji ACH Volleyja in Hiše na kolesih Triglava med sabo še niso pomerili, v letu 2020 pa je bil današnji polfinale za Kranjčane sploh njihova prva uradna tekma. Na drugi strani so Ljubljančani že igrali v srednjeevropski ligi, svojo premoč pa so potrdili tudi v dvoboju s kranjskimi odbojkarji.

V prvem nizu so Ljubljančani do prve večje prednosti prišli na servis Andrije Vilimanovića in po dveh »bombah« Đrilića, zato je pri zaostanku štirih točk (7:11) Sašo Rop vzel polminutni odmor. V še večjih težavah so bili Kranjčani po bloku Đirlića in dveh lastnih napakah, saj jim je ACH pobegnil na 15:8. Tudi po drugem polminutnem odmoru kranjskega trenerja se položaj na kamniškem taraflexu ni spremenil. Ljubljanski blok je bil za Kranjčane previsok, aktualni državni prvaki so kar šest točk dosegli neposredno z blokom, niz pa se je končal z novo lastno napako kranjske ekipe. Tokrat na servisu.

Čeprav so Kranjčani uvodni niz gladko izgubili, so tudi v drugega vstopili odločno, dvakrat vodili z dvema točkama prednosti, zadnjič pri izidu 7:5, vseeno pa je bil spet Rop tisti, ki je moral prvi poseči po polminutnem odmoru. Z asom Jana Pokeršnika so Ljubljančani prišli do treh točk prednosti (12:9). Tudi po polminutnem odmoru je Pokeršnik izvajal še tri začetne udarce, z zadnjim je prišel do »winnerja«, zato je Rop vzel še drugi polminutni odmor. Z njim je vsaj za trenutek zaustavil nalet nasprotne ekipe, toda že pred vstopom v končnico so Ljubljančani vodili z 19:12. Ko je bil nato v napadu uspešen Pokeršnik, je ACH prišel že do neulovljivih osmih točk prednosti (22:14). Z drugo zaključno žogo je niz končal Matic Videčnik.

V tretjem nizu so ljubljanski odbojkarji na servis Vilimanovića povedli s 3:0, z dobro reakcijo na mreži Dika Purića, ki pa je bilo 8:4. Matija Pleško je ob Puriću v igro nato poslal še Mateja Köka, ki je po uspešnem napadu poskrbel za plus pet ljubljanske ekipe (12:7). Ljubljanski trener je v nadaljevanju še nekoliko spremenil začetno postavo, kar so Kranjčani izkoristili in se jim približali na dve točki zaostanka (13:15). Toda izkušeni Andrej Flajs je z blokom svoji ekipi spet zagotovil nekoliko večjo prednost (17:13), tudi po polminutnem odmoru Kranjčanov pa so Ljubljančani dosegli še eno točko. Prednost petih točk jim je tokrat zagotavljala mirno končnico, tekmo pa je z asom končal Đirlić.

Izjavi po tekmi

Matija Pleško, trener ACH Volleyja: »Upam, da je ta tekma pokazatelj, da smo v leto 2020 vstopili dobro pripravljeni. Seveda nobenemu klubu ne koristi tako dolg premor, se pa sestavljamo, smo pozitivno naravnani in verjamemo, da se bomo otresli tistih neprijetnih stvari, ki se nas v klubu lotevajo že od začetka sezone, in da bomo igrali vedno boljšo odbojko, s tem pa bodo prišli tudi rezultati. Danes smo igrali na visoki ravni, še enkrat več se je potrdilo, da se je vedno znova treba dokazovati na igrišču. Naša današnja dobra igra nam ne bo nič pomagala, če je jutri ne bomo ponovili. Moramo se čim bolj spočiti in se pripraviti na jutrišnji finale.«

Sašo Rop, trener Hiše na kolesih Triglav: »Ljubljančani so na servisu v vsakem nizu naredili tako veliko razliko, da jih bilo potem težko loviti. V nekaterih trenutkih smo jim bili enakovredni, toda tudi to ni bilo niti slučajno dovolj za večji odpor. Tudi zato, ker nam Ljubljančani kaj več niso niti pustili. Vseeno sem od nas pričakoval boljši odpor, je pa res, da je bila to naša prva tekma po skoraj meseci odmora, medtem ko bo ACH v tem trenutku težko premagati.«

ACH Volley – Hiša na kolesih Triglav 3:0 (13, 17, 17)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Perčič (Kamnik), Jovanovič (Komenda).

ACH Volley: Flajs 2, Vučićević, Kumer (L), Purič 2, Pavlović 11, Satler, Dagostino (L), Đirlić 14, Okroglič 6, Vilimanović 3, Pokeršnik 10, Videčnik 7, Kök 5. Trener: Matija Pleško.
Hiša na kolesih Triglav: Erpič, Tučen 2, Bregant 8, Godnič, Kos 9, Bošnjak 8, Pernuš, Mali 1, Jenko 2, Maček 3, Glamočanin, Libnik (L). Trener: Sašo Rop.

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

Tagi