Vse bližje mojstrom juda

V sredo, 8. junija 2022, so v OŠ Moste pri Komendi potekali izpiti za višje pasove v judu in sicer za judoiste Judo kluba Komenda in Judo kluba Litija. Izpite je uspešno opravilo več kot 130 judoistov, ki so pred komisijo po izpitnem programu pokazali osvojene tehnike metov, padcev, končnih prijemov, vzvodov in davljenj.

Predstavili so tudi nekaj teoretičnega znanja. Kandidati za moder in zelen pas so morali pokazati tudi kate. Kata po japonsko pomeni oblika in predstavlja točno določen in med partnerjema usklajen prikaz tradicionalnih tehnik juda po Kodokanu, torej po zapisu ustanovitelja juda Jigora Kana.

Izpitov so se udeležili tudi mlajši, ki so osvojili belo rumen pas. Kar pet judoistov iz JK Komenda, se je z novo pridobljenim modrim pasom (2. kyu), približalo cilju šolskega juda – postati mojster juda, nosilec črnega pasu.

Izpiti za višje pasove v judu.

Izpiti vsako leto predstavljajo zaključek tekmovalne sezone, kjer se obrestuje trud celega leta in judoisti napredujejo stopnjo višje po pasovih. Letos je bilo polaganje pasov javno in so ga lahko spremljali tudi starši in gledalci.

Čestitke vsem novim nosilcem višjih pasov ter trenerjem za kvalitetno pripravo športnikov na izpite.

Avtor: Katarina Kumer, Foto: Judo klub Komenda

Tagi