Savate klub Domžale iz Budimpešte s 5 medaljami

9. odprto Savate prvenstvo 2022

Na mednarodnem savate tekmovanju v Budimpešti so mladi člani Savate kluba Domžale ponosno in pogumno zastopali Slovenijo.

V soboto zjutraj ob sončnem vzhodu smo se pred domžalskim klasičnim zbirnim centrom zbrali predsednik kluba Bojan Rusjan, pomočnika pri organizaciji Andraž in Špela, prekaljeni tekmovalci Nastja Urbanija, Mojca Umek in Žan Šubelj, nadobudna članica Zoja Mrak ter novinka v svetu francoskega boksa Blažka Vavpetič.

To je prvič, da se je tekmovanja udeležilo več deklet kot fantov, saj neupravičeno borilni športi veljajo za grobo dejavnost, ki zahteva moško surovo moč bolj kot žensko nežno ročico. Naše članice znova in znova podirajo take in podobne stereotipe. Udobno smo se namestili v kombi in se odpeljali novi prigodi naproti. Pot smo nemoteno nadaljevali po dolgi in ravni avtocesti mimo dobro poznanega Blatnega jezera in po štirih urah vožnje dospeli do športne dvorane László Patonyi v Budimpešti. Tekmovanja so se udeležili tekmovalci s kar šestih držav: Avstrije, Belgije, Kolumbije, Hrvaške, Madžarske in seveda Slovenije. Urnik je že priganjal, zato so se tekmovalci preoblekli v športno opremo, si nadeli ščitnike in se začeli ogrevati. Tako pripravljeni so se naši tekmovalci spustili v boj z neusmiljenimi nasprotniki.

Največ borb, kar tri, sta imela izkušeni stari maček Žan Šubelj in novinka v tem športu Blažka Vavpetič. Žan je v tehnično dovršenih borbah nasprotnike preganjal iz kota v kot in tako poskrbel, da so spoznali, da se s slovenskimi borci ne gre šaliti. Po treh borbah z bolj pretkanimi nasprotniki je v svoji kategoriji dosegel odlično tretje mesto. Blažka Vavpetič je v Budimpešti doživela svoj ognjeni savate krst v svojih treh borbah, v katerih ji nasprotnice, dve iz Belgije in ena iz Hrvaške, niso prizanašale, ona pa ne njim. Čeprav je bila to njena prva tekma, je ponosno zasedla 4 mesto. Domov se vrača, ne samo z novimi izkušnjami, ki so jo utrdile, temveč tudi z modricami-bojnimi ranami. Tako bo lahko razlagala sošolcem v šoli: ”Če misliš, da sem jaz potolčena, morali bi šele videti moje nasprotnice!”

Na svoj račun so prišle tudi izkušene tekmovalke Mojca Umek, Nastja Urbanija in Zoja Mrak, ki so svojim nasprotnicam pokazale, iz kakšnega testa so. Nastja je svoj živahen karakter pokazala tudi v ringu, ko se je borila proti Belgijki. Za njeno suvereno tehniko jo je pohvalil celo glavni sodnik, kar se ne zgodi pogosto. Domov se vrača s težko srebrno medaljo okoli vratu. Nasprotje Nastjini živahnosti je naša Mojca. S svojim umirjenim in skoraj plesnim gibanjem, se je spretno izogibala udarcem nasprotnice iz Belgije in domov k že kar trem kolajnam dodala še svežo srebrno.

Najmlajša tekmovalka Zoja, 14 let, je dokazala železno voljo in pogum, ki bi ji ga zavidala lahko vsaka odrasla oseba, saj je odlično prenesla borbo z glavo večjo in bolj izkušeno nasprotnico iz Belgije. Čeprav je dosegla častitljivo drugo mesto, je za nas zmagovalka.

Najpomembnejši poudarek prvenstva pa sta skupinski duh in složnost, ki smo ju pokazali, saj smo z navijanjem za svoje soborce preglasili vse ostale udeležence in jim tako dali vedeti, da Slovenci držimo skupaj.
Dobri organizaciji gre zahvala madžarski Savate zvezi-Magyar Francia-box Savate Szövetség in Občini Domžale za nenehno podporo pri delovanju našega kluba.

Člani komaj čakajo na naslednje izzive in tekmovanja. In tudi vas vabijo, da se jim pridružite na treningih vsak torek in četrtek med 18:30 in 20:30, ter sami presodite ali vam Savate-francoski boks ustreza. Vstanite s kavča in naredite nekaj dobrega zase! Obiščite nas na spletni strani, Instagramu ali Facebooku, še bolje, kontaktirajte trenerja na tel. št. 041 545 109. Vljudno vabljeni! Salut!

Avtor: Savate klub Domžale

Tagi