Odlične uvrstitve na Državnem prvenstvo v Sankukai karateju za otroke

V nedeljo, 7. aprila 2024, je Sankukai karate klub Ivančna Gorica v športni dvorani OŠ Stična gostil državno prvenstvo za dečke in deklice.

Na DP so se uvrstili najboljši iz kvalifikacij, ki so potekale na regijskih tekmovanjih po Sloveniji. Tako se je kar 174 tekmovalcev iz 23 klubov in sekcij pomerilo v športnih borbah, ippon komiteju in katah. Nekateri so nastopali v več kategorijah. Po mimohodu vseh udeležencev je tekmovanje odprl sekretar Sankukai karate zveze Slovenije Darko Kotar. Sledil je atraktiven prikaz različnih tehnik, ki je na noge dvignil polno dvorano OŠ Stična. Glavni koordinator na tekmovanju Žan Dežman je med drugim omenil, da se je prvič zgodilo, da so bili parkirni prostori zapolnjeni do zadnjega mesta. Za mikrofon je tokrat poprijel kar predsednik domačega kluba Gregor Kastelic, ki je skupaj s sovoditeljico Ano Dežman povezoval celoten dogodek.

Na štiri borilnih poljih smo videli odlične borbe. Mlajši karateisti so se pomerili še v ippon komiteju, kjer so dogovorjene tehnike ocenjevali prekaljeni sodniki. Po oceni trenerke KK Radomlje Teje Grad, ki je bila glavna sodnica pri ocenjevanju kat, so dekleta prikazala lepo tehniko v borbi proti namišljenim nasprotnikom. Opaziti pa je, da je konkurenca vsako leto večja.

Borci in borke iz domžalskega področja so prišli iz KK Domžale in KK Radomlje, kjer uspešno trenirajo v številnih sekcijah. Od skupno 18. kategorij so je tako na najvišjo stopničko povzpelo kar dvanajst tekmovalcev oz. tekmovalk, od tega iz KK Domžale v osmih in v štirih kategorijah iz KK Radomlje. Izstopale so predvsem Tia Jeklic, Živa Jarc Vertovec in Ela Pavli, ki so poleg naslova prvakinj osvojile vsaka še po drugo mesto. Na najvišjo stopničko so stopili še Amadej Potočnik, Matej Novšak, Sergej Škorc Elez, Luka Gregorič, Tian Olfacio, Vito Strojan, Eva Pudjak, Lija Rozalija Cerar in Leja Dimic. Drugo mesto so osvojili še Borut Stojanovič, Zala Križanc, Arne Uršič in Nežka Jarc Vertovec. Na zadnjo stopničko so stopili Metod Muha, Laren Hajrudinovič, Ožbej Pipenpaher, Oskar Reja, Brina Jerkič, Nika Čater, Lana Križanc, Julijan Verstovšek, Karina Erženičnik in Iza Rogelj.  Najuspešnejši se vključujejo tudi v Sankukai selekcijo, ki že nekaj let uspešno nastopa na evropskih in svetovnih prvenstvih. V zaključnem govoru se je trener Ivančne Gorice Jože Kastelic zahvalil tekmovalcem, sodnikom in obiskovalcem, da so skupaj uspešno končali še eno DP.

Sledi še člansko državno prvenstvo, ki se bo odvilo v soboto, 11. maja v OŠ Venclja Perka. Hkrati se bo na tem tekmovanju obeležila tudi 50-letnica domžalskega kluba.

Avtor: Aleksander Sokler; Foto: Maj Ravnikar

Tagi