Ob 50. letnici Sankukai karate kluba Domžale državno prvenstvo v karate borbah

V okviru Sankukai karate zveze Slovenije deluje devet klubov oziroma štiriindvajset sekcij, kjer Sankukai karate redno trenira okrog 1000 posameznikov različnih starosti. Sestavni del treningov Sankukai karateja so tudi različna tekmovanja, ki potekajo tekom celotnega leta. Na podlagi pokalnih tekem so zmagovalci uvrščeni tudi na državno prvenstvo, ki je tudi letos potekalo v Domžalah, kjer so se borili za naslov članskega državnega prvaka v absolutni kategoriji.

Ob petdesetletnici Sankukai karate kluba Domžale so v soboto, 11. 5. 2024, v športni dvorani Osnovne šole Venclja Perka v Domžalah priredili državno prvenstvo za mladince in mladinke ter članice in člane v športnih borbah. Tekmovalke in tekmovalci, ki so se pomerili v borbah, so prišli iz osmih Sankukai karate klubov: Karate klub Forum Ljubljana, Karate klub Cerklje, Karate klub Center Kamnik, Karate klub Grosuplje, Karate klub Ivančna Gorica, Karate klub Komenda, Karate klub Radomlje ter organizator državnega prvenstva, Karate klub Domžale.

Vstopnice za državno prvenstvo si je sedemintrideset tekmovalk in tekmovalcev priborilo na predhodnih pokalnih tekmah. Tako je v borbah nastopilo 16 članov, 5 članic, 11 mladincev ter 5 mladink. V uvodu finalnih borb je vse nastopajoče in gledalce pozdravil podžupan Občine Domžale, Matej Primožič, ki je tekmovalcem zaželel uspešne borbe, obiskovalcem pa čim več užitkov ob gledanju napetih tekem. Ob tej priložnosti je tudi pohvalil organizatorje za odlično izvedbo tekmovanja. Med drugimi podporniki je tudi Občina Domžale podprla to državno tekmovanje. Tekmovanje je povezovala Ajda Sokler.

“Tekmovalci so nas navdušili s prikazanimi borbami, zame so vsi zmagovalci, ki so se danes udeležili tekmovanja, saj verjamem, da so pokazali svoj maksimum. Hvala tudi organizatorjem in sodnikom, ter številnim gledalcem za športno navijanje. Ob petdesetletnici društva sem zelo zadovoljen, ker nam je uspelo pol stoletja ohranjati vez med pionirji, mladinci in člani kakor tudi med veterani. Pol stoletja je že kar dolga doba, v vsem času obstoja domžalskih karateistov pa si prizadevamo za druženje, razgibavanje, učenje, tovarištvo med tekmovalci ter tudi za borbe na parketih, nikakor pa ne na ulici. Vsem predhodnikom čestitam, da ste in smo ohranili zvrst karate športa celih petdeset let,” je ob zaključku povedal Darko Kotar, predsednik KK Domžale, ki klub vodi že 36 let. “Za nas, ki treniramo karate, je državno prvenstvo nek vrhunec dela čez leto,” nam je po tekmovanju povedal Darko Kotar, predsednik Sankukai karate kluba Domžale in pa tudi sodnik na Sankukai karate zvezi Slovenije. Po njegovih besedah so tisti tekmovalci, ki so bili uspešni, toliko bolj veseli. Vsaka borba je namreč nek preskok oziroma nek korak naprej pri izboljšavi kvalitete: “Danes smo videli nekaj zanimivih borb in lepih akcij. Konec koncev je to pomembno. Včasih zmagovalca odloči drobec sreče. Če pogledamo iz drugega zornega kota, pa na koncu v bistvu ni nobene sreče ali nesreče, ampak je dober rezultat plod trdega dela čez leto.” Ker so Domžalčani znani kot dobri organizatorji, jim je večkrat zaupana organizacija takšnih tekmovanj, kot je državno prvenstvo. “Zveza je zadovoljna z našo organizacijo, s potekom tekmovanja in vzdušjem, kar se je pokazalo tudi danes, saj si je tekmovanja ogledalo veliko gledalcev,” je povedal Kotar.

Rezultati:

Člani nad 18 let: 1. Anže Zalaznik, 2. Samo Levačič, 3. – 4. Mihael Borštnik in Žan Dežman
Članice nad 18 let: 1. Neja Zalaznik, 2. Bibiana Kepic, 3. – 4. Rozalija Lija Cerar in Ana Gajanovič
Mladinke 15–19 let: 1. Alma Borštnik, 2. Zala Križanc, 3. – 4. Lara Tomšič in Mojca Borštnik
Mladinci 15–19 let: 1. David Siegl, 2. Borut Stojanovič, 3. – 4. Maj Vidmar in Rok Hočevar

Ob petdeset letnici Sankukai karate kluba Domžale iskrene čestitke tudi iz naše strani.

Avtor: Miro Pivar; Foto in Video: Miro Pivar

Tagi