Karateist Dare Flis uspešno dokončal projekt 1000 karate kat!

Karateist Dare Flis iz Domžal je nekoliko starejši populaciji Domžalčanov dobro poznan. V sedemdesetih in osemdesetih je veljal za enega najboljših slovenskih karateistov. Dolga leta je skrbel za popularizacijo te plemenite veščine v Domžalah in širom po Sloveniji. Poleg tega pa ga mnogi pomnijo tudi po slavnem dvoboju iz leta 1985, ko se je pomeril v full contactu, disciplini kung fu, s takratnim svetovnim prvakom supertežke kategorije Prosenico iz Zagreba. Dare Flis je v bogati karieri izpeljal že mnogo zanimivih in nenavadnih projektov. Tako je bil med drugim vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov (za razbitje rekordnega števila strešnih opek z rokami). Za žensko revijo Jana pa je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja naredil 50 karate kat v eni uri.

Že dolgo tega ob razglasitvi samostojne Slovenije, se mu je porodila zamisel, da bi izvedel edinstven projekt 1000 karate kat. Za realizacijo ideje v tistem obdobju ni imel pravih možnosti, vendar pa je spoštovanja vredna zamisel v njem vseskozi tlela naprej. V letu 2020 smo praznovali 29 let od razglasitve samostojne Slovenije, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti. S tem smo vstopili v trideseto leto obdobja samostojnosti in neodvisnosti. Ob tej priliki je Dare Flis pričel izvajati projekt 1000 karate kat. Do konca leta 2020 je vsak teden izvajal karate kate, pred komisijo v različnih krajih po Sloveniji. Zaradi pandemije jih je največ izvedel na Goričici pri Ihanu. Prav ob koncu lanskega leta je uspešno dokončal projekt, v katerem je celo presegel zastavljeni cilj. Izvedel je namreč kar 4000 karate kat v spomin na razglasitev samostojne Slovenije in obeležitev obletnice na karateiste, ki so leta 1971 začeli plemenito veščino trenirati v Domžalah pod strokovnim karate vodstvom iz ljubljanskega shotokan stila.

Dare Flis je po uspešnem zaključku pietetnega dejanja prežetega z močno simbolno sporočilnostjo, izrazil zadovoljstvo, da mu je kljub oteženim razmeram zaradi pandemije uspelo dokončati projekt. Zadnje karate kate je izvedel v Športnem parku v Domžalah. Poudarja, da so ga pri tem svojevrstnem podvigu posebej podpirali člani Težkoatletskega kluba Domžale, športna sekcija Društva upokojencev Domžale, za katero sta zadolžena Boris Čampa ter Boris Vilič, in Nikolaj Orešek športni tovariš ter sovaščan s katerim sta v mladosti opravila precej skupnih treningov. Vse karate kate je vestno evidentirala njegova sestra Marinka, ki se ji še posebej zahvaljuje za potrpežljivost.

Avtor: Valentin Orešek

Tagi