Karate nastop Darka Flisa pred razstavo slovenske športne dediščine

Skozi dolgo zgodovino si je naša dežela nabrala tudi slavne športnike, ki so se udejstvovali na doma in po svetu. Tudi danes je Slovenija prepoznavna po svetovnih dosežkih slovenskih športnikov, na kar je naš narod zelo ponosen.

Domžalski karateist Darko Flis si je skupaj s sestro Marinko Flis na Krakovskem nasipu v Ljubljani ogledal začasno razstavo Muzeja športa, ki predstavlja muzejske zbirke in širino slovenske športne dediščine. Da, v Sloveniji imamo tudi muzej športa, ki na nek način skrbi za rekvizite, fotografije in zapise znamenitih Slovencev, ki so se ali pa se še ukvarjajo ter skrbijo za šport v Sloveniji. Iz muzeja športa Slovenije so domžalskemu karateistu Darku Flisu dovolili njegov karate nastop ob tej razstavi za objavo na portalu domžalec.si.

Darko Flis je začel trenirati karate leta 1971, je član Društva upokojencev Domžale in Karate kluba Olimpije Ljubljana. Tako je Darko Flis kot poklon vrhunskim športnicam in športnikom, ki so ovekovečeni v slovenskem muzeju športa, naredil svoj karate nastop.

Nekaj besed o Muzeju športa in začasni razstavi je povedala  kustosinja Muzeja športa Maja Hakl Saje. Muzej športa je na Krakovskem nasipu v Ljubljani postavil razstavo, ki predstavlja muzejske zbirke in širino slovenske športne dediščine. Ob tej priložnosti tudi pozivajo k darovanju predmetov, dokumentov ali fotografij za muzejsko zbirko. Na razstavi ob Ljubljanici so prikazani gimnastika, atletika, boks, judo, avto-moto šport, planinstvo, tudi kolesarstvo, nogomet, košarka, smučanje in še nekaj drugih športov iz različnih obdobij prejšnjega stoletja. V ospredju razstave Muzej športa: varuh športne dediščine je tudi Stanko Bloudek, po katerem so poimenovana najvišja državna priznanja za dosežke na področju športa, in zbirka v Nordijskem centru Planica.

Muzej športa ob tem opozarja, da še zmeraj nimajo svojih prostorov. Pisarniške prostore imajo na Kopitarjevi 4 v Ljubljani, del zbirke predstavljajo na stalni razstavi v Slovenskem šolskem muzeju, sicer pa prirejajo začasne in gostujoče razstave.  V muzejskih zbirkah hranijo okoli 12.000 predmetov, poleg njih pa imajo še bogato fototeko, dokumentarni oddelek in knjižnico. S kampanjo Ali ste tudi vi varuh športne dediščine pozivajo prebivalce, da je muzej športa tisti, ki sprejema fotografije, predmete slovenske športne zgodovine, skrbi zanje in jih ohranja v čim boljšem stanju. Zato prebivalce vabijo, da muzeju podarijo predmete ali fotografije, ki zaznamujejo slovenske športne dosežke, če jih hranijo, in s tem prispevajo k bogatitvi muzejskih zbirk. Zaradi prihajajoče 40. obletnice zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 je pozornost namenjena tudi zbiranju gradiva s tega pomembnega dogodka.

Avtor: Darko in Marinka Flis; Foto, video: Darko in Marinka Flis

Tagi