Karate kata Darka Flisa ob dnevu žena

Domžalski karateist Darko Flis je skupaj s sestro Marinko Flis ob prihajajočem dnevu žena obiskal vzhodni del domžalske občine – cerkev svete Konigunde na Taboru nad Ihanom, kjer je izvedel karate kato ob prihajajočem dnevu žena. 

Njuna stara mama (babica), Jerica Pirc se je namreč rodila na Taboru. Vzgojena je bila v krščanskem duhu. Bila je vesele narave in muzikalična, saj je zelo rada pela. Imela je Avstrijsko – Dunajsko vzgojo, vse je moralo biti pošteno in natančno. Ko se je poročila in prevzela priimek Flis, je v zakon prinesla tudi dobro doto, saj so ji starši dali za popotnico dobro materialno doto – del gozda in zemljišče. Babica se je preselila na domačijo po domače pr´ Smolet, v isti vasi in tam pekla dober kruh v peči letnice 1888. Podatek izdelane peči je bil vtisnjen na vogalu vgrajenega modula.

Darko in Marinka sta kot otroka na žegnanjsko nedeljo obiskovala sveto mašo v cerkvi svete Konigunde. Neko nedeljo je bil potres četrte stopnje. Spominjata se, da sta se držala za roke in z ostalimi bežala iz cerkve. V njej je ostal samo župnik in miril farane. Zvonik se je v tem potresu nagnil za nekaj centimetrov.

Domžalski karateist Darko Flis je s svojim karate nastopom, ki ga je opravil pred cerkvijo na Taboru, počastil bližajoči dan žena, 8. marec. Za svoj nastop pri cerkvi svete Konigunde je obvestil tudi skrbnika cerkve Janka Pirca, ki  je tudi dedič taborske domačije in njun sorodnik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Arhiv Marinke in Darka Flisa

Tagi