Judoistka Haya Veinhandl Obaid odlična 9. na Evropskem pokalu na Poljskem

Med 20. in 21. majem 2023 se je v poljskem mestu Bielsko-Biala odvijal Evropski pokal, kjer je barve Slovenije zastopala tudi judoistka Judo kluba Komenda Haya Veinhandl Obaid. Na EJU CADET CUP-u Bielsko-Biala je nastopalo skoraj 800 judoistov iz 34 držav.

Haya, ki letos prvič nastopa na evropskih tekmovanjih se je tokrat zares izkazala in se uvrstila med deseterico na visoko 9. mesto, kar je tudi najboljši rezultat v njeni zgodovini. Prav tako je s tem domači Judo klub Komenda popeljala na stopničko višje v slovenskem judu, saj je tudi za klub to prvi večji rezultat na evropskem kadetskem pokalu. Z dobro uvrstitvijo se je tudi kvalificirala v slovensko reprezentanco, za katero bo nastopila na Evropskem prvenstvu na Portugalskem.

V kategoriji -57kg je Haya Veinhandl Obaid, mlada članica JK Komenda, rojena leta 2008, v prvem krogu bila prosta in čakala zmagovalko ter v 2. krogu premagala tekmovalko Wolfeld Saro iz Nemčije. V 3.krogu je premagala Hrvatico Škaljić Šejlo, ki je zelo dobra tekmovalka, saj je že osvojila dobre uvrstitve na tekmovanjih višjih rangov. Nato se je Haya v četrtini finala borila z odlično tekmovalko z več medalj iz Evropskih prvenstev, Poljakinjo Bielawsko Emilijo. Haya je ves čas borbe nadzorovala nasprotnico, bila očitno bolj aktivna, zaradi česar si je Poljakinja prislužila 2 kazni (shido), in ko je Hayi manjkal še en dober napad do zmag, oziroma izključitve Poljakinje je zaradi nepazljivosti in manj izkušenj padla na drop-seoi nage. S tem je izgubila možnost uvrstitve v polfinale, v močni konkurenci kategorije -57kg, v kateri je nastopalo preko 50 tekmovalk iz mnogih držav.

V repasažu je Haya dobila Madžarko in ob poizkusu telesnega meta Ura nage, s katerim je hotela kontrirati, izgubila nadzor in borbo.

Pri vseh borbah so odločale malenkosti, ki so Hayi dokazale, da ji ne manjka veliko do samega vrha evropskih kolajn. Na tovrstnih tekmovanjih tako visoke kvalitete, ni začetnikov in neizkušenih tekmovalcev, saj so vsi vrhunsko pripravljeni. S Hayinimi dobrimi borbami smo videli, da ji do uvrstitve na stopničke ne manjka veliko, zato nadaljujemo začrtano pot.

Dva dni po tekmovanju je Haya ostala še na množičnih pripravah v sklopu EJU CADET CAMPA, kjer se kalila naprej in si nabirala dragocene izkušnje.

Avtor: Katarina Kumer; Foto: Judo klub Komenda

 

Tagi