Celoletni športni projekt Darka Flisa v počastitev 30. obletnice samostojne Slovenije

Darko Flis je sedaj upokojenec in ima veliko časa za razne dejavnosti. Do upokojitve je delal kot varnostnik v zasebnem podjetju. Leta 1971 je začel trenirati karate, stil shotokan. Njegov dolgoletni trener je bil Takashi Tokuhisa, ki je ravno v tistem času prišel v Slovenijo iz svoje dežele Japonske, da bi tukaj poučeval to borilno veščino. Darko Flis je s tem, ko se je učil karate pri japonskem mojstru, spoznaval kvaliteto japonskih treningov in s tem pridobival širše znanje o tej borilni veščini, ki je v sedemdesetih letih bila zelo popularna v Evropi.

V osemdesetih letih se je tudi profesionalno boril v full-contaktu. Nadaljeval je tudi z nenavadnimi telesnimi rekordi, npr. razbijanje strešnih opek itd. Lansko leto 2020 na predvečer praznika državnosti 24. 6. (vstopa 30 letnice) je začel v počastitev samostojne Slovenije svoj karate projekt z naslovom 1000 karate kat do konca leta 2020, ki ga je uspešno končal, oz. presegel, saj je do konca lanskega leta 2020 naredil več kot 4000 karate kat.

V tem projektu so ga podpirali v Društvu upokojencev Domžale na več lokacijah. Ko je izvajal te karate kate, je bil prisoten tudi ing. Boris Čampa, ki je v tem društvu zadolžen za šport. Vse te karate kate so tudi pisno evidentirane. Omenimo lahko tudi, da so Darku omogočili njegov karate nastop v Nordung centru Vitanje na dan, ko je šestkolesnik iz Nase pristal na Marsu. S tem je hotel pokazati svojo navdušenost nad sodobno znanostjo. Vesel pa je tudi, da je lahko izvedel svoj karate nastop na domžalskem stadionu v času, ko je bila slovenska olimpijska bakla v Domžalah. Ker se letošnje olimpijske igre izvajajo v Tokiu – Japonska, to mu je omogočilo tudi društvo upokojencev Domžale, katerih predsednik je sedaj tudi Toni Prus. Celotni projekt za počastitev 30. letnice samostojne Slovenije je končal na javno znani lokaciji v Sloveniji dne 23. junija 2021, in naredil v vsem tem času (12 mesecev) 8400 karate kat.

Je član Društva upokojencev Domžale, član Težkoatletskega kluba Domžale, v njihovih prostorih je tudi začel s tem projektom in član Karate kluba Olimpija Ljubljana.

Miha Ulčar; Foto: arhiv Darka Flisa

Tagi