Aljaž Bratec, kapetan prvakov Mini Pokala Spar

Pogovarjali smo se z Aljažem Bratcem, kapetanom Heliosove ekipe starejših pionirjev, ki je prejšnji vikend kar malce presenetljivo osvojila naslov zmagovalcev Mini Pokala Spar. 14-letnik je z naslovom najbolj borbenega košarkarja zaključnega turnirja končal svojo pionirsko pot, zdaj so na vrsti kadeti in nadaljnje uresničevanje svojih želja.

Kakšni so zdaj občutki ob osvojenem Mini Pokalu Spar, ko so se glave že malo ohladile?
Občutki po slavju v mini pokalu so neverjetni in nepopisni. Mislim, da se še zdaj ne zavedamo najbolj, kaj nam je dejansko uspelo.

Ste pričakovali, da lahko pridete do naslova, potem ko vas je Krka letos že dvakrat zlahka premagala?
Zmaga seveda ni bila pričakovana, smo pa po tihem vseeno vsi upali, da nam uspe tak zaključek sezone.

Ali zdaj še kaj boli tisti poraz od Krke v dodatnih kvalifikacijah za F4 državnega prvenstva?
Ja, zdaj mogoče boli še bolj, saj smo dokazali, da jih lahko premagamo.

Če pogledaš nazaj v finalno tekmo Mini Pokala Spar, s čim misliš, da ste napravili tako razliko, da ste na koncu prišli do prepričljive zmage? Ob polčasu ni kazalo najbolje. Kaj ste se dogovorili v odmoru?
Dogovor med polčasoma je bil, da moramo zmanjšati število napadalnih skokov košarkarjev Krke ter da na prenosu, pri postavljenem conskem presingu Krke, ne zdivjamo. Mislim, da je bila ključnega pomena naša odlična obramba v drugem polčasu, saj Novomeščanom nismo dovolili lahkih metov ter napadalnih skokov.

Aljaž Bratec je bil zasluženo najbolj borben košarkar zaključnega turnirja.

Na koncu finala je sledila še trojka in glasen vzklik. Od kje to?
Še sam ne vem od kje! Verjetno je prišlo samo po sebi zaradi velikega veselja ob osvojenem naslovu.

Ste kaj proslavili uspeh?
Združili smo proslavo ob naslovu v pokalu in zaključek pionirske sezone, tako da smo šli vsi skupaj, igralci, trenerji in starši, skupaj na večerjo. Že prej smo želeli na skupno kosilo, da skupaj končamo to pionirsko sezono, z zmago v pokalu Spar pa je bilo še toliko bolj veselo.

Kaj so v šoli rekli ob osvojenem naslovu?
V šoli so nam nekateri sošolci ter učitelji športne vzgoje, ki se bolj zanimajo za košarko, čestitali za uspeh.

Tudi v šolskem tekmovanju vam z OŠ Domžale za zdaj odlično kaže. Uvrstili ste se med najboljših 24 šol v Sloveniji…
Ja, tudi v naslednjem krogu ciljamo na zmago, nato pa se bomo poskusili uvrstiti še med najboljše štiri.

Za tabo je naporna pionirska sezona, v kateri si in ste skupaj s fanti doživeli marsikaj. Po čem si jo boš najbolj zapomnil?
Sezono si bom najbolj zapomnil pa nastopu za pionirsko reprezentanco Slovenije avgusta na Sloveniaballu, po turnirju v Moskvi v Rusiji, na katerem smo se pomerili z nekaterimi najboljšimi ekipami v Evropi ter seveda po zmagi v Mini Pokalu Spar.

  

Aljaž je na začetku letošnje sezone nastopil tudi na Sloveniaballu
ter s tem prvič oblekel dres slovenske reprezentance.

Kaj pričakuješ od nadaljevanja letošnje sezone? Čaka te še kar nekaj tekem s kadeti?
Upam na čim več kadetskih zmag ter čim boljšo uvrstitev v državnem prvenstvu. Upam, da nam uspe, da se tudi pri kadetih uvrstimo na zaključni turnir. To bi bilo super!

Kdo je tvoj vzornik?
Prvi je zagotovo Michael Jordan, ker je najboljši košarkar vseh časov, ter Dražen Petrović zaradi njegove delavnosti. Med aktivnimi igralci pa me trenutno najbolj navdušuje košarkar Clevelanda Kyrie Irving.

Zaradi svoje atrakcije? V čem pa ti na igrišču najbolj uživaš?
Ja, zato. Sam najbolj uživam ob lepih in seveda koristnih podajah ter ob "norčevanju z nasprotnikov", ko ga s kakšno dobro spremembo smeri spraviš iz ravnotežja ali pa mu daš med noge.

Kakšne imaš načrte za naprej?
Želim še naprej nadaljevati s košarko in trdo trenirati ter napredovati iz treninga v trening. Nekoč bi rad igral profesionalno košarko v NBA ali Evroligi.

Avtor: KK Helios Domžale

Tagi