9. Veronikin tek na 10 kilometrski trasi

Tekače bosta spodbujala tudi nekdanji slovenski nogometni reprezentant Sebastijan Cimerotič in slovenska tekačica na 400 metrov z ovirami Agata Zupin. Za predšolske otroke pa bo organizirana glasbena zabava Mali BU.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik letos že devetič organizira Veronikin tek. Gre za sedmi letošnji tek serije Gorenjska, moj planet. Za razliko od prejšnjih let, ko je tek potekal v več krogih po srednjeveškem mestnem jedru, bo letos najdaljša proga speljana v enem 10 kilometrov dolgem krogu po Kamniku.

Tekmovanje se bo v soboto, 7. oktobra, začelo ob 8. uri zjutraj na Glavnem trgu, kjer bodo potekale zadnje prijave na tekmovanje ter prevzem startnih številk. Najprej se bodo ob 9.30 uri pomerili tekmovalci na Občinskem prvenstvu v uličnem teku osnovnih šol, ob 11. uri bo štart najdaljše preizkušnje teka odraslih na 10 kilometrov, ob 13.30 uri pa bo potekal tek predšolskih otrok Ciciban teče. Start in cilj vseh tekov bosta na Glavnem trgu v Kamniku.

Tekmovalce bosta spodbujala tudi nekdanji slovenski nogometni reprezentant Sebastijan Cimerotič in slovenska tekačica na 400 metrov z ovirami Agata Zupin. Pred in po Ciciban teče pa bo za predšolske otroke glasbena zabava Mali BU.

»Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik se zavedamo pomembnosti športa kot zdravega načina življenja,« pravi direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin in nadaljuje: »Zato vsako leto pripravimo tudi to tekaško prireditev. Potem ko je prejšnja leta najdaljša preizkušnja potekala po ulicah srednjeveškega Kamnika, smo se letos odločili, da ta krog razširimo na celotno mesto. Zdi se nam namreč prav, da Kamnik, ki slovi tudi kot športno mesto, dobi tudi tekaško prireditev z 10 kilometrsko razdaljo. Ker pa bodo zaradi tega občasno zaprte tudi prometne ulice, prosim vse voznike za razumevanje in potrpežljivost v prometu. Potrudili smo se, da bi bil promet oviran čim manj. Vsi si namreč želimo predvsem varne tekaške prireditve.«

Predprijave na tekmovanje so možne preko spletne aplikacije prijavim.se ali na Turistično informativnem centru v Kamniku na Glavnem trgu 2 in sicer do vključno četrtka 5. oktobra 2017. Prijave so možne tudi na dan tekmovanja na prijavni službi in sicer otroci do 9. ure, odrasli pa do 10. ure. Startnina pri predprijavi znaša 10 evrov, na dan tekmovanja pa 15 evrov. Za otroke, učence in dijake startnine ni. Znesek startnine se tako za predprijave kot prijave v zadnjem hipu poravna na dan tekmovanja pri prijavni službi ali vsak od 9. do 16. uri na Turistično informativnem centru v Kamniku, Glavni trg 2.

Predvidena časovnica prireditve
8.00 – 10.00 prijave in prevzem startnih številk (za mlajše kategorije je prevzem do 8:45)
9.30 start najmlajših učenk (letnik 2007 in mlajši) na 500 metrov
9.45 start najmlajših učencev (letnik 2007 in mlajši) na 500 metrov
10.00 star mlajših učencev in učenk (letnik 2005 in 2006) na 1000 metrov
10.15 start starejših učencev in učenk (letnik 2003 in 2004) na 1000 metrov
11.00 start teka na 10 kilometrov
12.30 zaključek tekmovanja in podelitev priznanj tekmovalcem na najdaljši razdalji. Za mlajše kategorije bodo priznanja podeljenja med tekmovanjem.
13.30 Ciciban teče – tek vrtcev

Kategorije v teku na 10 kilometrov

  • Člani A (1997-1978)
  • Člani B (1977-1968)
  • Članice (1997-1968)
  • Veterani A (1967-1958)
  • Veterani B (1957 in starejši)
  • Veteranke (1967 in starejše)

Trasa teka na 10 kilometrov
Glavni trg-Samčev prehod-Šutna-Kolodvorska-Šutna-Kranjska cesta-Podgorje-vas Podgorje-Pri gostilni Slavka preko polja po kolovozni poti – Jakopičeva ulica – Ljubljanska cesta – Domžalska cesta mimo Hoferja v podhod – Radomeljska cesta – preko podhoda po pešpoti ob Kamniški Bistrici do Titanove brvi – Pot 27. julija – Kovinarska cesta – Kajuhova pot – mimo šol v podhod – po prečni poti na Šutno – Glavni trg.

Računalniška animacija trasa teka.

Za tiste, ki še ne veste, kdo je Veronika po kateri je poimenovano tekmovanje, pa vam povemo legendo o kamniški Veroniki. Pred davnimi časi so v Kamniku živeli trije bratje, izučeni za duhovnike. Želja meščanov je bila, da bi vsi trije prvo mašo darovali v novi cerkvi. Zbrali so denar in začeli zidati cerkev na griču nad mestnim jedrom, a jim je pred koncem gradnje zmanjkalo denarja in zanj so prosili bogato grofico Veroniko, ki je živela v gradu ob cerkvi. A Veronika je ob njihovi prošnji le prevzetno zaklela: »Poberite se berači! Raje se pri tej priči spremenim v kačo, kot da bi dala en sam dinar za vaše prazno delo!«. Nebo je slišalo to kletev in Veronika se je začela spreminjati v pol žensko in pol kačo, zemlja pod njo pa se je odprla in jo pogoltnila v svoje globine. Zakleta Veronika, skrita pod Malim gradom, je vse do danes čaka na svojega rešitelja.

V soboto, 7. oktobra, pa bo kamniška Veronika prišla iz svojega skrivališča, da bo spodbujala tekače. Pridružil se ji bo tudi njen prijatelj Mamut iz Nevelj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Zavod z turizem, šport in kulturo Kamnik
Komentarji uporabnikov