9. srečanje članov Društva Šola zdravja v Piranu

Tako kot vsako leto je tudi tokrat potekalo vseslovensko srečanje skupin Šole zdravja v Piranu. Zgodilo se je 2. septembra ob lepem in nekoliko nagajivem vremenu – tisoč članov društva se je zbralo na Tartinijevem trgu kjer so jih pozdravili piranski župan Peter Bossman, vodja obalne podružnice Ema Perkovič in predsednica društva Zdenka Katkič . Vabilu sta se odzvala tudi župan Domžal Toni Dragar in županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

Srečanje je organiziralo Društvo Šola zdravja – podružnica Obala v sodelovanju z občino Piran. Prav tukaj je pred devetimi leti nastalo jedro iz katerega se je »1000 gibov« razširilo in danes postalo glavna jutranja obveznost več kot 3000 Slovencev. Vsako jutro se upokojenci, vnuki, starši in mimoidoči zberejo v parkih ali športnih igriščih in razgibavajo svoje telo, da bi jim čim dlje in bolje služilo. Še preden je na oder stopil snovalec vadbe »1000 gibov«, dr. Nikolay Grishin, so Tartinijev trg zasedli mladi plesalci plesno akrobatske skupine Flip Capris, ki žanjejo priznanja domače in tuje javnosti. Odplesali so nekaj baletnih in akrobatskih točk s katerimi so navdušili kako oranževce tako tudi turiste. Sledila je skupinska vadba pod vodstvom Nikolaya Grishina, ki je v svojem značilnem slogu pojasnjeval učinke posameznih vaj. Telovadci so izvajali gibe usklajeno, kot bi šlo za nastop simfonikov. Tartinijevemu pogledu ni ušla tudi kakšna napačna nota, a kaj bi to – morje in sonce sta že vabila k sebi! Samo še skupinsko fotografiranje in že se je oranžna barva razlila po ozkih in kamnitih piranskih ulicah!

Organizatorji so pripravili kupico aktivnosti s katerimi so predstavili mesto Piran – nekateri so si ogledali zgodovinske znamenitosti, drugim je bil ljubši ogled mesta z ladjice, tretjim pa poležavanje na plaži in kopanje v toplem morju. Ljubitelji muzejev so lahko obiskali Mediadom Pyrhani – multimedijski muzej, Muzej školjk, Muzej podvodnih dejavnosti in akvarij, za umetniško poslastico pa so poskrbeli organizatorji piranskega Ex-tempore z izbrano bero letošnjih slik. Ema Perkovič je predstavila piransko sobo zdravja, ki je namenjena srečevanju članov z Obale, tam je tudi možno dobiti kak priročen »babičin« recept za blaženje manjših zdravstvenih tegob, kar je v teh časih prava dragocenost.

Gostitelji z Obale so bili veseli tako velikega obiska ter upajo, da bo naslednje, 10. srečanje, še posebej uspešno, tako kot se za okroglo obletnico tudi spodobi! Držimo pesti, da jim bo tudi vreme naklonjeno.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Projekt / program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Avtor: Miomira Šegina; Foto: Miomira Šegina, Občina Domžale; Video: Ubald Trnkoczy in Sašo F.
Tagi