850 članov Društva Šola zdravja se je zbralo na letnem Občnem zboru v Domžalah

Danes v dopoldanskih urah je v Športni dvorani Domžale potekal 9. letni občni zbor Društva Šole zdravje, na katerem se je zbralo 850 članov iz cele Slovenije, vsi odeti v prepoznavne društvene oranžne barve.

Vse navzoče v dvorani je najprej nagovorila predsednica društva Zdenka Katkič, ki je povedala, da projekt Društva Šola zdravja deluje že od februarja 2007, ko je nastala prva skupina v Piranu. Leta 2009 so se registrirali kot Društvo s sedežem v Domžalah. Konec novembra 2011 pa jim je Ministrstvo za šolstvo in šport dodelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa.

Župan Občine Domžale Toni Dragar ni skrival navdušenja nad številčno oranžno zasedbo, v šali je celo dejal, da se je v ta namen v oranžno prepleskala tudi Športna dvorana v Domžalah. Župan Domžal je tudi častni član društva in velik podpornik oranžnega gibanja, ki je v Domžalah še kako živo in prisotno. Ne le da se redno razgibavajo in družijo, prav tako so velikodušni prostovoljci, ki vselej radi priskočijo na pomoč ob najrazličnejših dogodkih v naši občini.

Pozdravni nagovor  je pripadel tudi državni sekretarki na Ministrstvu za zdravje, Jožici Maučec Zakotnik, ki je velika podpornica zdravega načina življenja, kot so gibanje, zdrava prehrana ter veselo druženje. Sporočila je, da bo Ministrstvo za zdravje še naprej s ponosom sofinanciralo Društvo Šola zdravja za programe na področju prehrane in telesne dejavnosti  za letošnje in tudi prihodnje leto.

Preden se je občni zbor lotil dnevnega reda, pa so se obiskovalcem iz cele Slovenije v kratkem kulturnem programu predstavile Češminke, domžalske pevke ter članice Društva Šole zdravja in Društva Lipa.

Idejni vodja in ustanovitelj projekta je dr. Nikolay Grishin. Skupin je že veliko, trenutno imajo okrog 150 skupin in čez 3500 registriranih članov. Veliko je tudi oboževalcev, še več pa opazovalcev. Njihov prepoznavni znak je oranžna barva in razgibavanje vsako jutro (razen nedelje in praznikov) ob 7.30 zunaj na prostem, v bližini doma v vseh letnih časih. Razgibavajo jih usposobljeni prostovoljci. Namen Šole zdravja je posameznikom podati osnovne napotke, kako dosegati čim boljše in zdravo življenje. V ta namen organizirajo poučna predavanja in praktične delavnice, ki jih izvajajo strokovnjaki z različnih področij. Društvo Šola zdravja si prizadeva jutranje razgibavanje pripeljati v vsak kraj po Sloveniji.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek

Tagi