8. rekreativni tek prijateljstva in sodelovanja Domžale 2014

V nedeljo, 25. maja 2014, so se številni tekači podali na 8. rekreativni tek prijateljstva in sodelovanja, ki je tako kot že vsa leta do sedaj, potekal po rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici; iz domžalskega stadiona do Radomelj in nazaj. Gre za edinstven tek v Sloveniji, saj vsa trasa teka po naravni poti, ob tem pa se tekači med tekom tudi srečajo in se med seboj spodbujajo.

Če je bil začetni namen tega teka, promocija zelene rekreativne osi ob reki Kamniški Bistrici in spodbujanje ljudi k rekreativnem teku, je sedaj ta prireditev že presegla osnovne začetne okvire. Danes je namreč ta prireditev medgeneracijsko obarvana, kjer lahko vsak udeleženec, ne glede na starost ali spol najde nekaj zase. Tako so se rekreativni tekači podali na desetkilometrsko preizkušnjo, starejši so se podali na nordijsko hojo, najmlajše pa je po rekreativnem teku čakal tradicionalni Sparky tek po domžalskem stadionu. Da gre resnično za tek prijateljstva in sodelovanja, pa pove tudi to, da so se teka udeležile tudi različne skupine. Tako smo lahko videli podpornike domžalskega župana (Lista Tonija Dragarja), Tonija Dragarja, ki jih je prišel tudi spodbujati. Tako kot lani, se je tudi letos teka udeležila skupina Radomljanov (Turistično društvo Radomlje), katere je spodbujal predsednik KS Radomlje, Igor Jeretina. Bile so še nekatere druge skupine …

Po tekaški preizkušnji je sledil Sparky tek (1 krog okoli stadiona), na katerega so se najprej podali tri leta stari otroci, pri pa tem so sodelovali tudi njihovi starši. Nekateri od njih so se na tek okoli stadiona podali kar z otroškimi vozički. Nato pa so se na progo podali štiriletniki, petletniki … Vsi otroci, ki so sodelovali na Sparky teku, so prejeli praktične nagrade, ki jih je prispeval Spar.

Letošnji gost Sparky teka pa je bil smučarski skakalec Jernej Damjan, ki je tudi sam sodeloval na teku z otroci, kar je bila za njih še dodatna spodbuda, saj je redko prilika, da lahko tečeš ob tako vrhunskem športniku.

Gost otroškega Sparky teka je bil smučarski skakalec Jernej Damjan.

Letos so organizatorji nadgradili Sparky tek, saj so za otroke v starosti od 9 do 12 let organizirali tekmovanje v dveh kategorijah. Otroci pa so morali preteči dva kroga okoli stadiona. Najboljši trije v vsaki kategoriji po spolu, pa so prejeli medalje, tako kot najboljši tekači na desetkilometrski preizkušnji.

Vodja organizacijskega odbora Tomaž Hren, nam je povedal, da je z izvedbo tekmovanja izredno zadovoljen. Po njegovih besedah vreme sicer ni bilo naklonjeno tekačem (vročina in sopara), vendar so vsi udeleženci pokazali, da se zmore z vztrajnostjo in medsebojnim spodbujanjem doseči marsikaj. Tudi zaradi tega se imenuje ta tek prijateljstva in sodelovanja.

V organizacijskem odboru za pripravo in izvedbo 8. teka prijateljstva in sodelovanja so sodelovali: HG Helios Group, Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Atletski klub Domžale, Spar, Profundis d.o.o., TVD Partizan, Socialni demokrati Domžale (SD),  Radio Hit, Skupina Počivavšek, Canon in Fiteh.

Iz tekaškega vidika gre za edinstven tek v Sloveniji, saj celotna trasa teka poteka v naravi.

Najboljši v moški kategoriji:
1. Trojer Andrej
2. Strohmajer Mark
3. Kovač Ivanjko Matija

Najboljši v ženski kategoriji:
1. Planko Nataša
2. Bučar Maja
3. Podlesnik Fetih Anja

Več foto utrinkov iz 8. rekracijskega tega prijateljstva in sodelovanja si lahko ogledate v dodatnih fotogalerijah TUKAJ in TUKAJ.

Dodatni video iz podelitve medalj najboljšim tekačem si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi