2. skupni ribolov kralja voda – sulca izpod Kamniških planin

Na drugem skupnem ribolovu sulca izpod Kamniških planin na reki Kamniški Bistrici, ki je potekal v soboto, 28. januarja 2017, med 7. in 17. uro v revirju 4, v Domžalah, se je zbralo osemnajst ribičev iz ribiških družin Tržič, Medvode, Barje, Mozirje ter seveda domači ribiči Ribiške družine Bistrica Domžale.

Najprej so se ribiči zbrali na sedežu Ribiškega društva Bistrica v Domžalah, kjer so opravili vse formalnosti. Tako so vplačali startnino, ki bo pokrila hrano in pijačo za ves dan ribolova ter spominek. Na skupnem zajtrku s kavo in čajem so ribiči še malo poklepetali med seboj in si izmenjali nekaj ribiških izkušenj. Srečanje in ribolov bi potekalo ob vsakem vremenu, je pa bilo zjutraj -11, proti poldnevu pa se je lepo ogrelo. Ribolov je potekal na lastno odgovornost.

Tomaž Lavrič, tajnik Ribiške družine Bistrica Domžale je za naš portal povedal, da je sedaj zadnji čas za ribolov sulca, saj se s 15. februarjem začne varstvena doba in traja do 30. septembra tekočega leta. Ribolov sulca je tako možen med 1. oktobrom in 14. februarjem, ko je voda mrzla. V svojem rajonu pa lahko letos izlovijo štiri sulce, če jih ujamejo več, jih izmerijo ter spustijo nazaj v kraljestvo voda. Vaba je lahko kupljena ali izdelana doma. Pokazal nam je tudi sliko, ki visi pod prepariranim velikim sulcem pred vhodom v pisarne. Sliko je narisal in pobarval član RD Bistrica Domžale Marjan Gabrilo, predstavlja pa sulca, ki je kralj voda, zato ima na glavi krono, v ozadju pa so naslikane Kamniške planine. Ta slika je narejena prav za skupni ribolov sulca in se bo sedaj uporabljala za to tekmovanje.

Po zajtrku so se tekmovalci odpravili v rajon, ki poteka od jezu pri MGC Bistrica v Domžalah do izliva v Savo. Ribiči so se najbolj držali na delu od MGC do avtocestnega mostu ter do vagona in ceste ki pelje iz Štude do Ihana. Led na kumpih in jezovih se je bleščal v soncu, ribiči pa so stoječ na skalah metali vabe ter jih vlekli. Videli smo jato velikih Žagaric, precej rac Mlakaric, nekaj Čapelj. Ribiči so imeli do 16. ure dva prijema, ulova pa nobenega. Vzrok je tičal izredno nizkem vodostaju Kamniške Bistrice, saj so bili tudi tolmuni za jezovi deležni nizkega vodostaja.

Ribiška družina Domžale je bila ustanovljena 20. junija 1954 v Domžalah. V letu 1958 je prišlo do združitve ribiških družin Domžale, Kamnik in Pšata in do preimenovanja v Ribiško družino Bistrica Domžale, s sedežem v Domžalah.

Ribiška družina upravlja z vodami Bistriškega ribiškega okoliša, ki so na območjih občin: Domžale, Mengeš, Trzin, Moravče, Lukovica, Kamnik, Komenda, Cerklje na Gorenjskem in Dol pri Ljubljani. RD je med večjimi ribiškimi družinami v Sloveniji, saj upravlja z vodami celotnega porečja Kamniške Bistrice od izvira do izliva v Savo in z vsemi pritoki ter umetnimi strugami, kar zajema skoraj 400 km vodotokov in 19 ribnikov. Zaradi obsežnosti območja ki ga pokrivajo, je ta razdeljen na štiri večja območja, s katerimi upravljajo pododbori: Domžale, Kamnik, Moravče in Pšata. Leta 2014 so praznovali 60. obletnico delovanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi