14 trojk košarkarjev Piena odločilo tekmo

Izjemen strelski večer so imeli v Domžalah Litovci, ki so tekmo 3. kroga Europe Cupa proti Sunsem končali s kar 14 zadetimi trojkami. Če dodamo, da so jih Domžalčani zadeli le štiri, je potem jasno, kje iskati razlog za tokratni poraz. Helios tako ostaja še brez zmage v evropskih tekmovanjih, naslednjo priložnost pa bodo imeli Sunsi že naslednjo sredo, ko bo v Hali KC gostoval Ventspils.

S prvima dvema domžalskima napadoma je kazalo, da bodo Domžalčani zlahka kontrolirali tole tekmo, a je bilo seveda o tem še preuranjeno razmišljati, kar so gostje z desetimi zaporednimi točkami tudi hitro dokazali. In že v teh desetih točkah sta bili dve gostujoči trojki, kar je bila jasna napoved, da Sunsev ne čaka lahek večer. Oba ameriška košarkarja v vrstah Piena, Demond Carter in Ramone Moore, sta rešetala domžalski koš z vseh strani, k sreči pa smo bili v prvi četrtini tudi mi dobro razpoloženi z meti z razdalje, tako da so gostje na prvi malo daljši odmor odšli s prednostjo le ene točke, 15:16, pa še to le zaradi koša in dodatnega prostega meta Jakubusa Gintvainisa v zadnji sekundi četrtine. V drugih 10 minutah so Sunsi vseskozi zaostajali, potem pa sta Đorđe Lelić in Jan Močnik s štirimi zadetimi prostimi meti poskrbela za priključek, Travis Cohn pa je Domžalčane s polaganjem v protinapadu končno spet popeljal do vodstva. Le-to je zdržalo do glavnega odmora, saj je Lelić dodal še eno trojko, končal pa je s trojko in nato še polaganjem s sireno za zaključek prvega polčasa (39:37) kapetan Željko Zagorac.

Litovci so tudi v tretji četrtini hitro prevzeli pobudo, potem ko so v prvih petih minutah še trikrat zadeli izza črte 6,75m. Zagorac je s pomočjo Hugha Robertsona in Marjana Čakaruna Domžalčane sicer še ohranjal pri življenju, a kaj ko se je v najbolj neprimernih trenutkih za Sunse gostujoči Pieno reševal z zadetimi trojkami. Pred zadnjimi desetimi minutami je bilo tako "le" 56:59 za goste, nato je sledil mini povratek Sunsev s koši Lelića in Robertsona (60:61), nadaljevalo pa se je z domžalskim skoraj da petminutnim mrkom, ki smo ga iz zadnjih tekem že dobro vajeni. Košarkarji Piena so to seveda veselo izkoristili, ušli na 62:71 in tekmo nato le še mirno pripeljali do konca in do zaslužene zmage z 71:80.

Za Sunse je Đorđe Lelić dosegel 16 točk, 14 točk in 7 skokov je dodal še Željko Zagorac, 10 točk in 7 skokov pa Marjan Čakarun. Pri Pienu je bil nezaustavljiv Ramone Moore, ki se je na koncu zaustavil pri 22 točkah (met iz igre 8/10, trojke 4/5!), 13 točk in 5 podaj pa je prispeval še Steponas Babrauskas.

Gašper Okorn, trener Helios Sunsev: "Večino tekme smo bili blizu, ampak resnici na ljubo danes nismo bili tisti pravi. Žal mi je, da nismo prišli do naše prve evropske zmage, ampak treba je priznati, da so bili danes vseskozi korak pred nami. Še ko se je zdelo, da bi morda lahko prišli zraven, so imeli pripravljen odgovor predvsem v obliki zadetih trojk. Imeti tak šuterski večer, in to celo na gostujočem parketu, je neverjetno. Fantom nimam česa očitat, borili so se in dali vse od sebe, ampak na takem nivoju si žal ne moreš privoščit niti najmanjših napak, ki te lahko na koncu veliko stanejo."

Željko Zagorac, Helios Suns: "Želeli smo si zmage, želeli smo odigrati dobro in se boriti v obrambi tako, kot na zadnjih dveh tekmah. Ampak, njihov met danes je bil nerealen, zadeli so preveč trojk in mislim, da je to odločilo tekmo. Imeli smo manj vzponov in padcev kot na prvih tekmah, na žalost pa so bili danes enostavno boljši, za kar jim lahko le čestitamo."

Mantas Sernius, trener Piena: "Že na prvih tekmah smo bili izredno blizu, zato je bilo danes še toliko bolj pomembno, da slavimo. Helios je znan, da na domačem parketu igra izredno srčno, borbeno. Morda nimajo toliko talenta, kar pa vedno nadoknadijo z željo. Tudi zato so v prvem polčasu prišli do večjega števila napadalnih skokov in mrtvih žog. O tem smo se med polčasom pogovorili in v tretjo četrtino vstopili kot druga ekipa. Bili smo strpni v napadu, srčni v obrambi, naši glavni igralci pa so si pripravljali odprte mete, ki smo jih tudi izkoriščali. Vesel sem za zmago in upam, da bo ta tekma neka naša smer, kako moramo igrati tudi v prihodnje."

Naslednjo tekmo Helios Sunsi igrajo že v soboto, ko bo ob 20. uri v obračunu Lige Telemach v "komunali"gostoval Šenčur, vodilna ekipa državnega prvenstva. Naslednjo evropsko tekmo pa si boste lahko ogledali že naslednji teden, saj bo v sredo v Hali KC gostoval Latvisjki Ventspils. VABLJENI!

Europe Cup, 3. krog (Domžale, 11.11.2015)

Helios Suns – Pieno Zvaigzdes 71 : 80 (15:16, 24:21, 17:22, 15:21)

Helios: Cohn 9 (9 skokov, 6 podaj), Čakarun 10 (7 skokov), Močnik 9, Šantelj, Berlič, Korošec, Gorjanc, Bjelić, Zagorac 14 (7 skokov), Atanacković 6, Lalić 16, Robertson 7

Pieno: Tamulis, Samenas 8, Carter 12 (5 podaj), Babrauskas 13 (5 podaj), Skucas 9 (5 skokov), Olisevicius 7, Blaus 2, Agafonov 2, Moore 22, Gintvainis 5 

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns
Tagi