13 trojk za zmago Heliosa v Stožicah

Košarkarji Heliosa so na prvi tekmi polfinala Lige Telemach proti Olimpiji pripravili pravo presenečenje in z zmago v Stožicah prišli do "mini-brejka". Tokrat strelsko dobro razpoloženi Domžalčani (8 trojk v prvi četrtini, skupaj 13) pa bodo morali tokratno zmago potrditi še v četrtek, ko bodo ob 17.30, v domači "komunali", lovili še drugo zmago in s tem tudi napredovanje v veliki FINALE!

Takšnega začetka polfinalne serije med Unionom Olimpijo in domžalskim Heliosom si zagotovo ni predstavljal nihče, a so že v otvoritvi tekme Majstorović, Morina, Ponjavić, Hrovat in Boltić pokazali, da jih bo vsaj v napadu tokrat težko zaustaviti. Prvi trije meti izza črte 6,75m so šli noter, od prvih osem metov iz razdalje jih je bilo kar sedem uspešnih, do konca prve četrtine pa so Domžalčani zadeli že neverjetnih 8 trojk, kar zna biti celo blizu rekorda ene četrtine v Ligi Telemach. Kakorkoli že, treba je dodati, da obrambno Helios ni pretirano blestel, saj so fantje v prvih desetih minutah prejeli 19 točk, a so jih zato na drugi strani dosegli kar 32, od tega jih je kapetan Igor Marić dodal 12 (štiri trojke). Strelsko se je Domžalčanom nato malo zaustavilo, a so kljub temu uspeli Ljubljančane, ti so igrali brez Deividasa Gailiusa, Jakova Vladovića in Sasuja Salina, brez večjih težav držati na varni razdalji. Se pa lahko Olimpija zahvali Dragiši Drobnjaku in Alexu Stephesonu za nekaj bleščečih minut, s katerimi so do polčasa zaostanek znižali na vsega 7 točk (40:47).

Ljubljančani so se v 3. četrtini na vse pretege trudili priti povsem zraven, kar jim je s koši Stephesona in Dina Murića tudi uspevalo, v 27. minuti pa so po enem zadetem prostem metu Nebojše Joksimovića prišli celo do izenačenja na 54:54, pred zadnjimi 10 minutami pa je bilo 56:58. Prve tri minute in pol zadnje četrtine smo spremljali eno izenačenje za drugim, v 34. minuti pa je Olimpija prvič na tekmi, in kot se je izkazalo na koncu, tudi zadnjič, prišla do vodstva, potem ko je Paolo Marinelli zadel za tri točke (65:64). Sledilo je domžalskih 8:0 (Matic Rebec, Blaž Mahkovic, Marić), za vodstvo 65:72, podobna razlika pa je bila tudi na začetku zadnje četrtine (71:79), ko so Domžalčani počasi že lahko čutili vonj po zmagi. Sledila je serija taktičnih osebnih napak košarkarjev Olimpije, s čimer pa se niso približali dovolj, da bi ogrozili zmago Heliosa, saj so bili Aleksandar Ponjavić, Hrovat, Rebec in Marić ravno dovolj natančni s črte prostih metov, da so Domžalčani ostajali na varni razdalji. Končni rezultat, 81:84, je s trojko tik pred koncem postavil Marinelli.

Pri Ljubljančanih se je z 19 točkami in 6 skoki izkazal Alex Stepheson, po 15 točk pa sta dodala še Dino Murić (8 skokov) in Alen Omić (5 skokov). Prvi strelec Heliosa je bil s 23 točkami Igor Marić, 14 jih je dodal še Blaž Mahkovic.

Aleš Pipan, trener Uniona Olimpije: "Čestitke Heliosu za zmago. V prvi četrtini smo dobili kar osem trojk, česar si ne bi smeli privoščiti. Premalo smo bili agresivni na igralcu z žogo. V drugem polčasu smo se poskušali umiriti in korak po korak prišli bližje in, ko smo povedli, smo ponovili iste napake iz prvega polčasa. V trenutkih, ko se je tekma odločala, smo dobili še tri trojke in to je odločilo srečanje. Svojim igralcem nimam kaj zameriti, saj so se borili, dali so vse od sebe, a preprosto smo naredili preveč napak in imeli preveč izgubljenih žog."

Zmago Sagadin, trener Heliosa Domžal: "Bili smo boljši celo tekmo in več kot zasluženo zmagali. Polfinale je niz treh tekem, od katerih moraš dobiti vsaj dve. Mi smo po prvi tekmi zato le v psihološki prednosti. Union Olimpija bo v četrtek zelo nevarna, zato bomo morali mi zaigrati bistveno bolje in pametneje, še posebej pod obročem."

Ja, jasno je, da je Olimpija oslabljena na zunanjih položajih, glede na tokratne strelce pa je jasno, da še vedno preveč točk, gledano s strani Heliosa seveda, dosegajo znotraj rakete. Po drugi strani pa je pohvalno, da so uspeli Domžalčani kar dobro nevtralizirati prednost Ljubljančanov v skoku (34 skokov Olimpije, 30 Heliosa), kar bo ena od prioritet tudi v četrtkovem drugem polfinalnem obračunu, ki se bo zaradi TV prenosa na TV SLO 2, v Hali KC začel že ob 17.30! VABLJENI!

Liga Telemach, polfinale (1. tekma)

Union Olimpija – Helios Domžale 81 : 84 (19:32, 21:15, 16:11, 25:26)

Olimpija: Rupnik 5 (5 podaj), Marinelli 11, Joksimović 7, Brodnik, Akodo, Murić 15 (8 skokov), Bubnić, Vladović, Omić 15 (5 skokov), Drobnjak 9, Stepheson 19 (6 skokov)

Helios: Ponjavić 3, Marić 23, Mlakar, Mahkovic 14, Rebec 7, Mavrin, Majstorović 2, Radulović 8, Morina 6 (5 skokov), Hrovat 10, Boltić 5, Vončina 6

Avtor: KK Helios Domžale; Foto: KK Helios Domžale
Tagi