Spominska slovesnost padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom

Zgodilo se je 24. februarja 1944, ko je bilo v Kramarjevi in Baleževi domačiji na Oklem okrog sto partizanov Kamniško-zasavskega odreda. V jutranjem svitu so jih presenetili nemški okupatorji in njihovi sodelavci. Zagrmeli so streli, ogenj je švignil v zrak in uničeval. Večina borcev se je pognala iz hiš in hlevov, a sovražnikove krogle so pokosile vsakogar, ki jim je prišel pred oči. Po bitki je v snegu ležalo 72 ogorelih, prestreljenih, krvavih in izmaličenih zavednih fantov in mož.

Vsako leto v spomin na ta dogodek, poteka spominska slovestnost pri spomeniku padlim obrcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom. Danes dopoldne, so v organizaciji Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občine Domžale in Krajevne ogranizacije ZB Ihan, obeležili že 69. leto od tega tragičnega dogodka.

Na spominski slovesnosti se je zbralo veliko število ljudi, veteranov in praporščakov. Mnogi med njimi so prišli peš iz Ihana in okolice, največ pa jih je peš prišla iz Dobovelj. Dogodka so se udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je bil tudi slavnostni govornik, župan Občine Moravče Martin Rebolj in podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc.

V kulturnem programu so nastopili: Moški pevski zbor Radomlje, učenci OŠ Ihan, harmonikar Anže Zavrl in pevka Silva Kosec. Prireditev pa je povezovala Dragica Anžin Jeretina.

Slavnostni govornik Toni Dragar je med drugim povedal: "To je zgodovina, ki je ne smemo pozabiti, saj so jo pisali ljudje, ki so se borili za svobodo in svojo domovino ter so bili za vse to pripravljeni žrtvovati največ kar so imeli. Svoja življenja in svoje sanje. Zato naj njihove vrednote postanejo tudi naše resnične vrednote, zgodovinski dogodki in dejanja naših prednikov pa naj nas ponovno združijo in povežejo. Naj spomini ostanejo živi in nas vedno znova opominjajo, da bodo tovarištvo, spoštljivost in prizadevanje za skupno dobro vedno v ospredju."

Danes smo se spomnili grozot, ki so se pripetile pred 69. leti, ki jih je zanetila druga svetovna vojna. Zaradi tega je ugasnilo veliko življenj, bitka pa je mnogim zaznamovala celo življenje. Naj nam bo v opomin ta dogodek, da se kaj takšnega ne bo več zgodilo.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov