Slovenologija: dr. Svetlana Slapšak in mag. Tina Kosi

V organizaciji  dr. Noah Charney in  Knjižnice Domžale je v  torek, 8. maja 2018,  potekalo zadnje spomladanske srečanje Slovenologija, na katerem so gostili priznani kulturnici dr. Svetlano Slapšak, antropologinjo in doktorico antičnih študij, ki je objavila že več kot 60 knjig in je na skrivaj tudi odlična kuharica ter mag. Tino Kosi, dramaturginjo ter upravnico in umetniški vodjo Slovenskega narodnega gledališča Celje.

Prof. dr. Svetlana Slapšak, mednarodno uveljavljena profesorica antičnih svetov in antropologinja spolov, humanistka, publicistka, pisateljica, že v mladosti glasna zagovornica človekovih pravic … V študentskih letih se je znašla »v žrelu« režima, kasneje je bila dekanka na ljubljanski fakulteti za podiplomski humanistični študij, toda z nizkimi udarci ji je bilo onemogočeno nadaljevanje akademske kariere. Do zaslužene pokojnine je morala prek sodišča in mediacije. Da bi preživela, se je bila primorana spoprijeti z drugimi vsebinami in tudi tu je dosegla izjemen uspeh, ugled, priznanja … Z dr. Svetlano Slapšak se je dr. Noah Charney pogovarjal o položaju žensk v antiki, v gledališčih v času Antike in Rimljanov, o pomanjkanju, ki ga pozna od znotraj, o njenem delu in njenih pogledih na našo družbo in politiko. Med drugim smo slišali, da je velika razlika med gledališči nekoč in danes. Nekoč so v gledališčih igrali samo moški, tudi ženske vloge, gledalci pa so bili tudi samo moški, saj so ženske morale biti doma. Dandanes je vse drugače, saj je veliko žensk uveljavljenih gledaliških igralk …

Mag.Tina Kosi je že v nadaljevanju študijskega izobraževanja v post-diplomskem času sodelovala v različnih gledališčih z najimenitnejšimi režiserji, prepoznavala snovanja in sheme gledaliških inštitucij, dopolnjevala svoje teoretično znanje s praktičnim izkustvom, in kot pravi sama, se je v Celju prepoznala že v času, ko je obiskovala gledališče in svojo prijateljico, potem pa uvidela možnost kreativnega ustvarjanja. Gledališče namreč ne sme biti preživela forma in prostor, kamor zahajaš zaradi družbenega statusa. V SLG Celje se zavedajo prednosti, da so edino profesionalno gledališče v Savinjsko-Šaleški regiji. Ob domišljenem in raznolikem repertoarju se poskušajo še dodatno vključiti v širšo lokalno skupnost. Organizirajo dan odprtih vrat, gledališko vzgojo, delavnice in rojstne dneve za otroke, razstave in drugo. Vse njihove dejavnosti opravljajo z veseljem, predvsem pa zelo profesionalno, saj se jim zdi pomembno, da gledalce vzgajajo že od malih nog in da so tudi sami aktivno vpeti v širšo lokalno skupnost.

Še veliko smo zanimivega smo slišali iz prve roke od res izjemnih gostij. Pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi