Slovenci s Heliosom pribarvali nov Guinnessov rekord

Meseca maja smo na našem portalu poročali, da so se na pobudo družbe Helios zbrali prostovoljci in pod budnim očesom strokovnjakov prebarvali izbrane zidove nekaterih slovenskih osnovnih šol, med njimi je bila tudi OŠ Domžale. Takrat so skupaj pribarvali nov Guinnessov rekord v najbolj množičnem pleskanju zidnih površin v zgodovini, s katerim so pokazali, da Slovenci znamo skupiti skupaj. Dobro delo je tako popestrilo Slovenijo ter s potrditvijo priznane organizacije dobilo svetovne razsežnosti.

Slovenci se sedaj ponašamo z novim Guinnessovim svetovnim rekordom. Guinnessov rekord v najbolj množičnem pleskanju zidnih površin v zgodovini so podrli z notranjimi zidnimi barvami Helios Spektra, po definiciji pa se je pri podiranju rekorda ocenjevalo »največje število ljudi, ki istočasno pleska hiše na več dogodkih, ki istočasno potekajo na različnih lokacijah in jih je organizirala ista organizacija.« Tovrstnega poskusa v Sloveniji še ni bilo, zanj pa so se 18. maja opogumili v družbi Helios.

1272 dokazov o rekordnem dosežku barv Helios Spektra
Da je organizacija Guinnessovega svetovnega rekorda obravnavala pobudo kot potencialni dosežek, je morala družba Helios slediti strogim pravilom in kriterijem. Prav tako je bilo treba poskrbeti za vse dokazne materiale in gradiva, ki pričajo o uspešno opravljeni akciji. Dobra volja prostovoljcev in osnovnih šol po vsej Sloveniji, 42 slikopleskarjev, 26 kamermanov, 10 fotografov, 73 nadzornikov, 20 prič, 20 merilcev časa, 40 vodij lokacij in njihovih pomočnikov, 1272 čopičev in valjčkov ter 2.500 litrov notranjih zidnih barv Helios Spektra, je zasluženih za uspešno izpeljano akcijo, ki je bila prepoznana in potrjena na svetovnem nivoju. Organizacija Guinness World Records v Londonu je glede na striktne predpise in merila izvajanja rekorda na različnih lokacijah, prepoznala sodelovanje 1272 udeležencev. Skratka zbrali so dovolj dokazov, da so ovrgli vse dvome o rekordnem dosežku barv Helios Spektra in sodelujočih prostovoljcev.

Zbrali so dovolj dokazov, da so ovrgli vse dvome o rekordnem dosežku barv Helios Spektra in sodelujočih prostovoljcev.

Helios združil Slovence v dobri volji in prostovoljstvu
Osvojen rekord pa ni poseben zgolj zato, ker je bil priznan s strani velike svetovne organizacije, temveč predvsem iz razloga, da je Slovence združil v dobri volji in prostovoljstvu. Maja so se prostovoljci zbrali na pobudo družbe Helios in pod budnim očesom strokovnjakov prebarvali izbrane zidove nekaterih slovenskih osnovnih šol, med njimi tudi v OŠ Domžale. Heliosovi strokovnjaki so v sodelovanju s šolami že vnaprej izbrali barve, ki stimulativno in prijazno vplivajo na učni proces učencev. Pleskanje je potekalo ob pomoči profesionalnih slikopleskarjev, ki so z drugim nanosom barve poskrbeli, da so prostori resnično vrhunsko prebarvani.

Pleskanja v OŠ Domžale se je udeležilo 121 prostovoljcev.

Nad novim Guinnessovim svetovnim rekordom so navdušeni tudi v družbi Helios
Nataša Hajdinjak, direktorica Službe za marketing družbe Helios je ob novici povedala: »Veseli smo Guinnessove potrditve in ponosni, da nam je uspelo. Vendar pa je pomembno predvsem to, da so Slovenci pozdravili prostovoljstvo, se združili v dobri volji, pobarvali vsakdan, popestrili Slovenijo ter skupaj z družbo Helios pripomogli k prijaznemu učnemu okolju osnovnošolcev. Zato bi se rada zahvalila vsem prostovoljcem in osnovnim šolam, ki so se nam 18. maja pridružili in pozdravili pobudo, saj nam brez njihove dobre volje ne bi uspelo.«

Že po končanem pleskanju se je nad udeležbo prostovoljcev navduševal tudi Uroš Slavinec, predsednik uprave družbe Helios Domžale, d. d., ki je barval učilnice v Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani in je takoj vedel, da smo Slovenci dosegli nov Guinnessov rekord: »To je bilo najbolj množično pleskanje prostorov doslej in prepričan sem, da smo dosegli Guinnessov rekord.«

Ob potrditvi Guinnessovega svetovnega rekorda pa je predsednik uprave dodal: »Navdušeni smo nad odlično novico, ki le še dodatno potrjuje, da je bila akcija dobrodošla in lepo sprejeta med Slovenci. Dokazali smo, da so notranje zidne barve Helios Spektra in prostovoljci rekorderji v svetovnem merilu. Predvsem bi se rad zahvalil vsem sodelujočim, saj nam brez odličnega sodelovanja prostovoljcev in osnovnih šol ne bi uspelo. Pokazali smo, da Slovenci znamo stopiti skupaj, smo družbeno odgovorni in skrbimo za razvoj skupnosti.«

Helios obarval razpoloženje v državi
Akcijo je spodbudila splošna situacija v Sloveniji, ki ni preveč navdihujoča in bi jo pravzaprav lahko opisali kot sivo, pesimistično, pasivno, morda celo črnogledo. Vendar tu in tam stopimo skupaj in poskušamo narediti nekaj pozitivnega, kar nam daje inspiracijo, na kateri gradimo upanje. Za tak korak se je odločila tudi družba Helios, ki je želela narediti nekaj dobrega za lokalne skupnosti in vsaj malo obarvati razpoloženje v državi. V družbi Helios izpostavljajo, da imajo barve v našem življenju pomembno vlogo, čeprav se tega pogosto niti ne zavedamo. Lahko nas napolnijo z energijo, navdajo z optimizmom in spodbujajo naše razmišljanje. Prava kombinacija barv v prostorih je zato pomembna tako doma, kot tudi v službi in v šolah. Z najbolj množičnim barvanjem v Sloveniji so tako poskrbeli za prijazno učno okolje osnovnošolcev in prijetno druženje ob postavljanju Guinnessovega svetovnega rekorda.

Glede na pozitiven odziv Slovencev in navdušenje, ki so ga pokazali organizatorji, se nam naslednje leto najbrž obeta ponovitev vseslovenske akcije barvanja zidnih površin osnovnih šol in ponovnega poskusa podiranja Guinnessovega rekorda.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: družba Helios, arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov