Skrb za zdravje je v Prodajnem centru Breza poglavitna

V teh dneh gripa dosega svoj vrhunec. Gripa je pogosta okužba dihal. Sezonski vrhunci gripe so vzrok za številna obolenja in celo smrti. Prvi in najpomembnejši korak pri preprečevanju gripe je cepljenje, sočasno pa se priporoča tudi druge preventivne dejavnosti kot so izogibanje obolelim osebam, pokrivanje ust ob kašljanju in kihanju ter redno umivanje rok, kar pomaga pri širjenju bakterijskih in virusnih povzročiteljev, ki povzročajo obolenja dihal.

Priporočljivo je, da si roke, na katerih prenašamo tovrstne viruse, umijemo večkrat dnevno. Žal nimamo vedno možnosti umivanja rok, pa tudi nekateri virusi so precej trdoživi in jih samo voda ne odstrani povsem, zato je smiselno vedno imeti pri sebi razkužilo – to naj nam bo dosegljivo – v torbici, avtu, v službi ali tudi doma.

Skrb za zdravje je v Prodajnem centru Breza poglavitna, zato so pred dnevi poskrbeli, da imajo tako zaposleni kot obiskovalci na voljo razkužilo za dezinfekcijo rok. Sredstva za dezinfekcijo rok, opremljena z napisom, se nahajajo na petih mestih po celotnem prodajnem centru. Po naših informacijah so zaposleni kot tudi obiskovalci zelo ozaveščeni, saj je odziv po uporabi teh sredstev, veliko boljši, kot je bil pričakovan. Kar pomeni, da se zavedamo, da je boj proti gripi lahko uspešen s preventivnimi ukrepi in seveda, če imamo na voljo sredstva, ki jih lahko uporabimo.

V Prodajnem centru Breza se nahaja tudi avtomatski defibrilator (AED)

Ob tej priložnosti velja spomniti, da se v prostoru Prodajnega centra Breza nahaja tudi avtomatski defibrilator (AED), ki jim ga je doniral Rotary klub Domžale. Prav hitro se lahko vsak izmed nas v določeni situaciji znajde pred človekom, ki rabi oživljanje. Poleg temeljnega postopka oživljanja pa ponesrečencu lahko pomagamo tudi z avtomatskim defibrilatorjem (AED). Gre za aparat za oživljanje. S tem aparatom lahko prekinemo en srčni ritem, kateri se pri srčnem zastoju najpogosteje pojavlja – ventrikularna fibrilacija. To je v bistvu edino zdravilo za to motnjo srčnega ritma. Avtomatski defibrilator sproži elektriko, ki jo pošlje čez srce in s tem če smo dovolj hitri ujamemo še pravi trenutek, da prekinemo fibrilacijo in povrnemo srce v normalni srčni sinusni ritem.

Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so bolezni srca in ožilja. V Sloveniji vsak dan doživi srčni zastoj deset ljudi, od teh jih polovica takoj umre. To pa pomeni, da delež nenadnega srčnega zastoja predstavlja 12% vseh naravnih smrti. Brez izvajanja temeljnih postopkov oživljanja jih preživi manj kot 7%. Ob pravilnih stisih prsnega koša in umetnem dihanju je preživetje med 10 in 20%. Z uporabo defibrilatorja pa se delež oseb, ki preživijo srčni zastoj še poveča in znaša med 24 in 52%.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: PC Breza

 

Komentarji uporabnikov
Tagi