S koncertom Gorenjskega okteta se bo začel 14. kulturni poletni festival Studenec 2014

S koncertom Gorenjskega okteta in organista Toneta Potočnika ter s slavnostnim govornikom, letošnjim nagrajencem Prešernega Sklada Jožetom Možino, se v soboto, 24. maja 2014, ob 20. uri v cerkvi sv. Lenarta na Krtini pri Domžalah, začenja letošnji 14. kulturni poletni festival Studenec 2014.

V Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan se že leta prizadevajo, da bi obiskovalce njihovega festivala nagradili z vedno boljšimi koncerti in predstavami. Do sedaj jim je to vedno uspevalo, tako po pozitivnem odzivu, kot z obiskanostjo njihovih prireditev. Letošnji festival, že štirinajsti po vrsti, se bo začel v soboto, 24. maja 2014, ob 20. uri z uvodnim koncertom Gorenjskega okteta v cerkvi sv. Lenarta na Krtini pri Domžalah, nadaljeval pa do druge polovice meseca avgusta s koncerti in predstavami na poletnem gledališču na Studencu.

Gorenjski oktet
Nastanek okteta je povezan z željo pevcev, da svoje pevske želje in sposobnosti nadgradijo v ambicioznem moškem sestavu. Po tipajočih začetkih so se stvari postavile na svoje mesto, ko je se je kot pevec in umetniški vodja oktetu leta 2010 pridružil Andrej Ropas.

Svoje delo so preizkusili na 10. festivalu klap v črnogorskem Perastu leta 2011 in si v kategoriji moških klap prislužili zlato plaketo. Na tekmovanju Praga Cantat 2012 so osvojili zlati plaketi v kategoriji moški zbori in kategoriji ljudska pesem ter nagrado za najboljšo izvedbo obvezne pesmi tekmovanja Veno skladatelja Bedricha Smetane. Udeležili so se tudi vseh petih Festivalov oktetov Kranj, kjer so kot domačini nastopali izven konkurence. Vseeno jih je komisija na 4. FOK-u leta 2013 izbrala za najboljšo skupino festivala. Redno se udeležujejo tudi regijskih revij pevskih zborov in malih vokalnih skupin , kjer jih ocenjevalci redno uvrščajo v »državni razred«.

Pogosto in z veseljem sodelujejo z eminentnimi glasbenimi skupinami in pevskimi prijatelji širom Slovenije (Komorni zbor Ave, baritonist Matjaž Robavs, APZ France Prešeren, MePZ Postojna, Žvs Lipa, VS In spiritu …). Zadnja tri leta prirejajo tudi cikle zelo odmevnih Božičnih koncertov. Sicer pa pogosto nastopajo tudi na najrazličnejših prireditvah in samostojnih koncertih širom Slovenije.

Dosedaj je luč ugledala zgoščenka z Božičnimi pesmimi. Snemanje naslednje zgoščenke je še en velik »dolg« skupini in kot pravijo, ga bodo poskušali čim prej uresničili.

Sicer so si kot osnovni cilj in vodilo zadali nadaljevanje in ohranjanje bogate tradicije oktetovskega petja na Slovenskem, kar sicer ne pomeni, da se izogibajo tudi novejših skladb domačih avtorjev. Vsekakor stremijo k še večjemu napredku v njihovem petju. Kljub zadovoljstvu ob pozitivnih ocenah strokovne javnosti jim največ pomeni iskren odziv občinstva, saj primarno pojejo iz ljubezni do glasbe – iz srca za srce.

Skupina je zadnjih pet let delovala pod imenom Kranjski oktet. To obdobje so zaključili z odmevnim koncertom. Zaradi nepričakovanih in težko razumljivih zapletov od aprila 2014 delujejo pod imenom Gorenjski oktet.

Več o celotnem dogajanju na letošnjem 14. kulturnem poletnem festivalu Studenec 2014, si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Gorenjskega okteta; Video: Poletno gledališče Studenec
Komentarji uporabnikov