Rok Koželj iz Šmarce si po hudi bolezni želi zaživeti normalno življenje. Za nov začetek potrebuje pomoč!

Pride trenutek, ki ti lahko popolnoma spremeni življenje. Če smo bili še včeraj popolnoma zdravi in polni življenja, je lahko danes slika našega življenja popolnoma obratna. V trenutku ostanemo nemočni, naše zavedanje o popolnem življenju pa se v trenutku razblini. Do tistega trenutka smo skrbeli zase in za svoje življenje, od tam naprej pa smo odvisni od drugih in od svoje volje do življenja.

Vso to nemoč je doživel 32-letni Rok Koželj iz Šmarce, ki se mu je septembra 2015 življenje popolnoma obrnilo na glavo, saj je doživel anevrizmo – možgansko kap in epilepsijo. Do takrat je bil Rok, ki nam je zaupal svojo žalostno zgodbo, popolnoma zdrav, kot večina ljudi pa je imel nešteto načrtov za svojo prihodnost.

Na novo se je učil govoriti in hoditi

Po možganski kapi je imel levo stran telesa mrtvo, prav tako je izgubil govor. Po prvi operaciji so ga morali oživljati, štirinajst dni pa je preživel v komi. V nadaljevanju je imel več operacij glave, pol leta pa je nepokreten preležal v domači postelji in bil odvisen od nege domačih. Počasi se mu je stanje toliko izboljšalo, da je lahko odšel na rehabilitacijo v Sočo, kjer se je na novo naučil hoditi in govoriti. Ker mu volje do življenja ni manjkalo, je rehabilitacijo nadaljeval  doma. Ker je vztrajen in ni obupal nad življenjem, se mu je stanje počasi izboljšalo, vendar ima do nadaljnjega še vedno postavljeno diagnozo, da se ne sme fizično in psihično obremenjevati.

Rad bi se znebil bremena, ki je nastal zaradi ljudi, ki so mu v nesreči obrnili hrbet

Rok je bil pred tem samozaposlen v zidarstvu. Kljub temu, da ima narejeno gradbeno fakulteto, je oblekel kombinezon in se lotil fizičnega dela. Pravi namreč, da se dela ni nikoli branil. Poleg tega je od malih nog gasilec v PGD Šmarca, kjer je tudi prvi posredovalec za prvo pomoč. Danes po štirih letih od možganske kapi, se je njegovo zdravstveno stanje izboljšalo, vendar pa ne more več delati tako kot včasih, četudi si želi. Še vedno hodi na poklicno rehabilitacijo, poleg tega pa je tudi sladkorni bolnik. S polovično invalidsko pokojnino nekaj dobi, vendar to ni dovolj, da bi se samostojno postavil na noge. To pa še ni vse. Ker je bil pred možgansko kapjo samozaposlen, je zaradi nesrečnih zdravstvenih okoliščin zapadel v dolgove in to ne po svoji krivi, temveč zaradi neplačnikov, ki so mu po tem, ko je doživel možgansko kap, obrnili hrbet. Rok si želi delati. V mislih ima tudi že načrte, kaj bi počel, vendar pa mu za nadaljnje korake manjka finančne osnove. Za vsak začetek namreč nekaj rabiš.

Rad bi delal in sam skrbel zase

Roku smo obljubili, da mu bomo priskočili na pomoč. Z voljo do življenja in vztrajanjem na rehabilitaciji, si je vsaj toliko opomogel, da je zaživel na novo. Na novo pa bi si rad ustvaril tudi priložnost, da bi delal, tako kot vsak normalen človek. Življenje ni poceni, Rokovo pa sploh ne, saj je prikrajšan za marsikaj, obenem pa če želi normalno funkcionirati, potrebuje dodatno pomoč in stvari, ki niso poceni.

Pomagajmo Roku, da si bo ustvaril novo priložnost!

Za svojo prihodnost si želi poskrbeti sam, pri tem pa mu lahko pomagate tudi vi in sicer z prostovoljnim finančnim prispevkom, ki mu bo omogočil, da si bo ustvaril novo priložnost. V najinem telefonskem pogovoru mi je povedal, da je težko njemu in tudi domačim. Zaupa nam, da se je s pismom obrnil tudi na predsednika Republike, ta pa mu je odgovoril, da naj se obrne na socialno pomoč. A Rok bi rad delal in sam skrbel zase, ne želi namreč ostanek življenja preživeti na socialni pomoči. Potrebuje samo pomoč, da se postavi na noge in začne na novo. Vsake podpore in pomoči bo Rok izredno vesel in vam hvaležen iz srca!

Finančna sredstva kot pomoč lahko nakažete:

Rok Koželj
Nožiška 11, Šmarca
1241 Kamnik

TRR: 56 0760 7699 0347 903
Namen: Rok Koželj – pomoč

Obvezno je potrebno navesti: S.W.I.F.T. oz. BIC:GORE SI 2X.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv Roka Koželja

 

Komentarji uporabnikov
Tagi