Radomlje obudile svojo sokolsko tradicijo

V sklopu praznovanja 660 letnice prve pisne omembe Radomelj, je bilo Turistično društvo Radomlje, ob podpori Krajevne skupnosti, pobudnik in organizator zanimive prireditve, s katero so se spomnili Telovadnega društva Sokol Radomlje ter na 80 letnico izgradnje nekdanjega sokolskega doma. Ustanovitev Telovadnega društva  Sokol Radomlje je bila leta 1919, delovali pa so do 2. svetovne vojne. Leta 1948 se je društvo vključilo v Fizkulturno društvo Slovenije.

Na prireditvi je sodelovalo Športno društvo Sokol Bežigrad, z atraktivnimi gimnastičnimi točkami svojih deklic in dečkov, članov in veteranov. Njihov nastop je popestril Moški pevski zbor Radomlje, ki je odprl nastop s Sokolsko himno. Posebno vzdušje pa so ustvarili člani Sokola iz Metlike v originalnih sokolskih oblačilih in s sokolskim pozdravom: "Zdravo!"

Po nastopu so si obiskovalci ogledali zelo zanimivo razstavo o delu Telovadnega društva Sokol Radomlje, z bogatim fotografskim gradivom in drugimi eksponati, kot npr. svečano sokolsko obleko in sokolskim praporom. Splošne informacije in fotogradivo o sokolskem gibanju za rastavo, je prispeval Pokrajinski muzej iz Kočevja.

Razstava v Kulturnem domu v Radomljah bo odprta do 6. oktobra 2013.

Avtor: Marjan Levstek; Foto: Marjan Levstek
Komentarji uporabnikov