Pungartnikova hiša zaživela z umetninami likovne sekcije Društva upokojencev Lukovica

Društvo upokojencev Lukovica je edino tovrstno društvo v dolini Črnega grabna, v katerem so zbrani aktivni upokojenci, ki se udejstvujejo v različnih sekcijah. Ena izmed njih je likovna sekcija, ki je pripravila drugi junijski vikend zaključno razstavo umetniških del v sklopu likovnega izobraževanja v Pungartnikovi hiši v središču Lukovice.

Franc Smrkolj, Jožef Anžič, Ciril Porenta, Marcela Kopitar, Irena Gorenc, Miomira Šegina, Dominika Vindišar in Silvester Zdovc je osem članov, ki so se od minulega septembra pod budnim očesom mentorja akademskega slikarja iz Mengša Vinka Železnikarja v ciklu likovnega izobraževanja, ki je potekal od jeseni do pomladi, dvakrat mesečno potapljali v svoje umetniške globine ter izpopolnjevali svojo tehniko.

Avtorji likovnih del so se med 7. in 9. junijem 2019 predstavili v zgornjem nadstropju Pungartnikove hiše v Lukovici. Prikazali so različne tehnike, nekaj skupnih motivov in nekaj takšnih, ki so blizu vsakemu posameznemu razstavljavcu. Vsak izmed njih je imel razstavljenih šest svojih del, ki jih je izbral mentor in so si tematsko sledila glede na potek izobraževanja in uporabljene tehnike.

Prikazali so različne tehnike, nekaj skupnih motivov in nekaj takšnih, ki so blizu vsakemu posameznemu razstavljavcu.

Od mladosti in Divje Babe do tišine in trash metala

»Od mentorja smo v času izobraževanja dobili različne teme. Po eni strani, da bi napredovali v likovni obrti, torej da znamo nekaj narediti in po drugi strani nas je usmerjal v razmišljanje, kako nekaj prikazati, kar vidiš, z namenom da to potem v sebi predelaš in daš na platno ali papir skupaj s svojimi občutki,« pojasnjuje vodja likovne sekcije Silvester Zdovc.  

Vsaka stvaritev je svet zase in kljub raznolikosti je imela razstava rdečo nit. Umetnike so navdihovala tihožitja, vrtnarsko orodje, sončni zahodi, narava, cvetlice, travniki, spomini, sanje, luči v temi, Las Vegas, speča mesta, društveni kolegi, portreti, pa tudi novodobna Adam in Eva ter moderna Divja Baba.

Vsaka stvaritev je svet zase in kljub raznolikosti je imela razstava rdečo nit.

Razstavljali bodo tudi oktobra

Z Vinkom Železnikarjem sodelujejo že tretje leto in vsako leto prinaša nov napredek, ki ga ustvarjalci opažajo pri sebi tako v tehniki kot tudi v razmisleku, kako prikazati ljudem, to kar delaš.

V likovni sekciji je sicer deset članov, ki so do sedaj dvakrat izvedli delavnice slikanja na kamen, kjer je bilo vključenih precej otrok. Letošnje poletne počitnice in zgodnjo jesen bodo ustvarjalci izkoristili za oddih in nov navdih, saj v mesecu oktobru v okviru Lukovega sejma načrtujejo razstavo del skupaj s člani in članicami rokodelske sekcije DU Lukovica.

Ob tem si želijo, da bi se občani in obiskovalci iz okoliških občin še bolj odločali za obisk takšnih dogodkov in s tem podprli domače ustvarjalce, ki se trudijo za doprinos k lokalni skupnosti.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Komentarji uporabnikov
Tagi