Prišel je, prišel Zeleni Jurij

Sobotno praznično jutro, 27. aprila 2019, je že nakazovalo na lepo vreme, saj so po jutranjem ptičjem koncertu sončni žarki dodobra ogreli Domžale in okolico. Razlog lahko poiščemo v tem, da je Domžale, natančneje večnamenski prostor pri domžalski tržnici obiskal Zeleni Jurij, ki je v naše kraje prinesel pomlad. In če pride Zeleni Jurij se spodobi, da je tudi vreme temu primerno.

Večnamenska ploščad pri domžalski tržnici je oživela tudi na sobotni praznični dan, saj se je v okviru dogodkov Dobrodošli v Domžalah s svojo turistično, glasbeno in kulinarično ponudbo predstavljal Krajinski park Kolpa. Tamburaši Kulturno umetniškega društva Božo Račič Adlešiči so z značilno belokranjsko glasbo z zvoki tamburic obiskovalce vabili na prireditveni prostor, kjer so se lahko ves dopoldan seznanjali s pravo zakladnico etnoloških posebnosti, ki jih nudi Bela krajina in z njo reka Kolpa. Občudovali so lahko tudi običaj zelenega Jurija, ki je v Domžale prinesel pomlad.

Pri predstavitvi običajev sta sodelovala folklorna in tamburaška skupina v značilnih belih belokranjskih narodnih nošah, ki delujeta v okviru Kulturno umetniškega društva Božo Račič Adlešiči ter pevke Kresnice. Predstavila pa se je tudi Sandra Murgel, mlada harmonikarica in pripravnica v Krajinskem parku Kolpa. Gre za društvo z izjemno dolgo tradicijo, saj so pred nekaj leti obeležili 100-letnico delovanja. Na stojnicah pa so se predstavljali njihovi lokalni ponudniki s kulinariko in različni rokodelci. Seveda med pestro ponudbo niso smele manjkati znamenite belokranjske pogače in belokranjsko vino.

Med prireditvijo, ki jo je povezovala Tanja Vidic Goršak, je o običajih Bele krajine in o zelenem Juriju pripovedoval direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa Boris Grabrijan. Na odru se mu je pridružil tudi domžalski župan Toni Dragar, ki je pozdravil goste in obiskovalce domžalske tržnice, nekaj besed pa je spregovoril tudi idejni oče prireditve Dobrodošli v Domžalah Vido Repanšek. Na tržnico je vonj po pomladi z morskimi dobrotami prinesla tudi gostilna Ribič iz Izole. Svoje pa so kljub prazniku in zaprtim trgovinam doprinesli tudi obiskovalci, saj so dodobra napolnili tržni prostor, kjer se je dalo kupiti vso zelenjavo lokalnih ponudnikov ter tudi kulinarične specialitete gostov Krajinskega parka Kolpa.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi