Primožev večer že petindvajsetič polepšal farni praznik Loke pri Mengšu

Uvod v prelep kulturni, že petindvajseti Primožev večer v cerkvi Svetega Primoža in Felicijana v Loki pri Mengšu se je začel s pritrkavanjem na zvonove, ki krasijo 24 metrov visok zvonik in sveto mašo, ki jo je daroval mengeški župnik Marko Košir, nadaljeval pa z večerom slovenskih ljudskih pesmi, ki ga je pripravilo Kulturno društvo Antona Lobode iz Loke pri Mengšu. Na koncertu sta nastopila Pevska skupina RŽ in Trio Stopar.

Za vaščane Loke pri Mengšu je bil petek, 14. junij 2019, praznični dan. 9. junija godujeta zavetnika podružnične cerkve sv. Primož in Felicijan. Sveta brata Primož in Felicijan sta bila žlahtnega rodu in mučenca, saj sta bila zaradi globoke vere obglavljena, to pa je tudi farni dan Loke pri Mengšu. Okoli godu mučencev Primoža in Felicijana Kulturno društvo Antona Lobode že vrsto let pripravlja Primožev večer, ki je letos potekal že petindvajsetič. Vsako leto na Primoževem večeru nastopijo različne pevske skupine, seveda pa ne sme manjkati domača Pevska skupina RŽ, ki jo vodi nekdanji član Slovenskega okteta Andrej Ropas.

Na Primoževem večeru so pevci Pevske skupine RŽ pripravili bogat kulturni program s petjem, ki je značilno za njihov zbor. Na tokratnem koncertu so izvajali izključno slovensko ljudsko glasbo iz bogate zakladnice ljudskega izročila. Kot gost je nastopil instrumentalni Trio Stopar, njegovi člani so tudi pevci skupine RŽ, zaigrali in zapeli pa so nekaj skladb, da so si pevke in pevci malce spočili grla.

Program je povezovala Barbara Justin, akustična cerkev pa je glasbenemu dogodku pridodala prečudovit zvok in z ravno pravimi odmevi polepšala pesmi. Obiskovalci koncerta so lahko uživali v skupnem zborovskem petju kot tudi v petju samo ženskega in samo moškega dela Pevske skupine RŽ. Lep izbor ljudskih pesmi pa je obiskovalce, predvsem starejše, popeljal v mladostna leta njihovega življenja, ko se je še pelo pod vaškimi lipami, podoknicami in ob različnih druženjih. Dandanes pa ta ljudska pesem zazveni samo ob koncertih zborovskega petja, saj marsikateri mladi več ne pozna pesmi, ki so jih nekoč peli njihovi dedki in babice.

Po koncertu se je nadaljeval še večer pod zvezdami ob pogostitvi in skupnem klepetu ter obujanju spominov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi