Preko 100 učencev v grajskem vzdušju Krumperka in Gorjuše ustvarjalo na 23. Ex temporu

V Jamarskem domu na Gorjuši so prijazno odgovorili na prošnjo in sprejeli medse mlade likovnike petindvajsetih osnovnih šol iz vse Slovenije, ki so se udeležili 23. mednarodnega Ex tempora 2019, ki poteka na pobudo in v organizaciji prof. lik. ped. Inge Ivartnik ter soorganizaciji Osnove šole Jurija Vege Moravče. Letošnja tema likovnega ustvarjanja je bila »Gradovi in jame«, zato je bila lokacija za ustvarjanje, ki je potekala v okolici gradu Krumperk in Jamarskega doma na Gorjuši ter Železni jami, več kot na mestu. 23. Ex tempora, ki je potekal v sredo, 8. maja 2019, se je udeležilo preko sto učencev in mentorjev.

Prof. lik. ped. Inge Ivartnik je za naš portal dejala, da je bilo v letošnjo temo likovnega ustvarjanja lahko vključeno vse, kar je v zvezi z gradovi, grajskim življenjem, skrivnostnim življenjem v jamah in ob njih. Motiv so si mladi likovniki lahko izmislili, črpali pa so tudi iz naravne in kulturne dediščine domžalsko-moravškega osamelega krasa.

23. Ex tempore so začeli pred Jamarskim domom na Gorjuši, v neposredni bližini gradu Krumperk. Učenci so ustvarjali ob gradu in njegovi okolici in sicer vse do 13. ure. Organizator je poskrbel za risarsko ali slikarsko podlago, vse ostalo kot so barve, čopiče, druge materiale pa so imeli učenci s seboj. Dela so izključno risbe ali slike, dočim so 3D slike, reliefi, ki so večji od 2 cm in inštalacije izključene. Prof. lik. ped. Inge Ivartnik se ob tem najlepše zahvaljuje Jamarskemu domu za sprejem v njihovo okrilje, Javnemu komunalnemu podjetju Prodnik za donirano vodo v plastenkah in podjetju Art za likovne pripomočke in nagrade. Dela na natečaj so prispela tudi iz Latvije, Švice, Avstrije, Romunije, Poljske, Makedonije …

Vsa nastala dela, kot tudi dela, ki so in še bodo prispela iz tujine, bodo razstavljena na gradu Tuštanj, na dan tradicionalnega zaključnega koncerta pevskih zborov OŠ Jurija Vege Moravče, in sicer  konec maja (predvidoma 29. 5. 2019) ob 17.30 uri. Učenci, ki sodelujejo na 23. Ex temporu bodo za sodelovanje prejeli priznanja in praktične nagrade, najboljši pa še zlata, srebrna in bronasta priznanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi