Predstavitev knjige o delu Tomaža Habeta »Srce v glasbi, glasba v srcu«

Izjemni domžalski glasbeni ustvarjalec in poustvarjalec, violinist in dirigent, avtor učbenikov, glasbeni pedagog številnih uspešnih glasbenikov, mentor in glasbeni sopotnik ter vsestranski ustvarjalec, ki je od rojstva predan glasbi, prof. Tomaž Habe, je v letošnjem letu praznoval 70. obletnico. V ta namen je bilo letos na domžalskem kar nekaj prireditev posvečenih njegovemu jubileju in delu. Zveza slovenskih godb pa je letošnje leto razglasila za leto prof. Tomaža Habeta. V ta namen v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti pripravljajo izdajo knjige o delu Tomaža Habeta z naslovom »Srce v glasbi, glasba v srcu«.

Predstavitev knjige o delu Tomaža Habeta »Srce v glasbi, glasba v srcu«, je potekala v sredo, 15. novembra 2017, v dvorani Acija Bertonclja Glasbene šole Domžale. Predstavitev knjige, ki je potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, so se udeležili mag. Marko Repnik, direktor JSKD RS, ki je tudi avtor knjige, Tone Urbas, predsednik Zveze slovenskih godb, Andreja Humar, direktorica Glasbene šole Domžale, Martin Rebolj, župan Občine Moravče, dr. Miroslav Stiplovšek in Peter Primožič, častna občana Občine Domžale ter številni glasbeni sopotniki prof. Habeta. V programu, ki ga je povezoval Matej Primožič, vodja Območne izpostave JSKD Domžale, je nastopil ansambel klarinetov s skladbami prof. Habeta.

Tone Urbas, predsednik Zveze slovenskih godb je povedal, da njihova zveza deluje od leta 1997, danes pa vanjo vključenih 107 godb oziroma pihalnih orkestrov. Že ob ustanovitvi zvez so si po besedah Urbasa zadali cilj, da bodo dajali poudarek slovenskim skladbam in slovenskim avtorjem. Da so zasledovali svoj cilj je pomembno prispeval prof. Tomaž Habe, ki je z zvezo začel sodelovati že zelo zgodaj, v zadnjih letih pa je sodelovanje še tesnejše, prof. Habe pa je za godbe in pihalne orkestre ustvaril izjemno bogat skladateljski opus. Prisotnim je Urbas predstavil tudi njihove edicije z letošnjega leta. Ob izdaji edicij, je Mitja Dragolič iz Zveze slovenskih godb zapisal, da je opus prof. Habeta za godbe in pihalne orkestre zelo raznovrsten, z deli pa je zelo obogatil njihove nastope.

Tone Urbas, predsednik Zveze slovenskih godb. 

Avtor knjige o delu Tomaža Habeta, mag. Marko Repnik, je ob predstavitvi knjižnega dela dejal, da kdorkoli se ukvarja z glasbo, se sreča s prof. Tomažem Habetom. Povedal je, da si je tematiko – skladbe za godbe in pihalne orkestre prof. Habeta, izbral za magistrsko nalogo in sicer del opusa sedmih izbranih skladb. V nadaljevanju je dozorela ideja in želja po nadgraditvi omenjene magistrske naloge z življenjskim delom prof. Habeta. Knjiga, za enkrat gre za delno verzijo »Srce v glasbi, glasba v srcu«, bo luč sveta ugledala v začetku prihodnjega leta, saj bodo dodali še pet zadnjih letošnjih del prof. Habeta.

Knjiga ima več poglavij. Prvi del vsebuje življenjepis in nagrade prof. Habeta. Nato sledi večji poudarek na njegovem opusu, tako na zborovski, kot na instrumentalni ravni. Sledi poglavje, ki vsebuje dela (priredbe in avtorske skladbe) za godbe in pihalne orkestre. Knjiga vsebuje tudi analize izbranih del, 31 fotografij, avtorjeve rokopise skladb, diskografijo (njegova dela na nosilcih zvoka) in del strokovne literature, ki bo zelo koristna.

Mag. Marko Repnik, direktor JSKD RS in avtor knjige o delu prof. Tomaža Habeta.

Miha Kozjek, predsednik KD Simfonični orkester Domžale – Kamnik, je ob tej priložnosti predstavil novo zgoščenko, ki so jo posvetili delu prof. Tomaža Habeta. Na zgoščenki so skladbe z dveh celovečernih letnih koncertov, ki so ju posvetili prof. Habetu ob njegovi 70-letnici. Koncerta, na katerem so sodelovali sedanji in tudi nekdanji člani te zasedbe ter številni solisti, je posnel Dominik Krt, ki je poskrbel tudi za zvočno obdelavo. Po besedah Kozjeka, je bil to za njih kar zahteven projekt, so pa veseli, da so ga lahko realizirali in je obenem to tudi darilo prof. Habetu.

Prof. Habe je leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega komornega orkestra položil trdne temelje Kulturnega društva Simfonični orkester Domžale – Kamnik ter ga v naslednjih desetletjih razvil v čisto pravo simfonično zasedbo, ki v njegovem zgledu še danes črpa navdih in moči za delovanje in (po)ustvarjanje. Njegova glasbena dela so raznovrstna, sugestivna in zanimiva. V njih posega po različnih vplivih in žanrih, neredko pa vključi tudi primesi ljudske pesmi in jazzovske prvine. 

  

Prof. Tomaž Habe.

Ob koncu prireditve je prof. Habe predstavil skladbe, ki so izpod njegovih rok nastale v letošnjem letu. Po slišanem, nastala so številna raznolika dela, tako za godbe, instrumentalne zasedbe, zbore, do izdaj zgoščenk. Za knjigo opus Slavka Avsenika je prof. Habe napisal tudi predgovor. Prof. Habe se je zahvalil vsem, ki so se zbrali na predstavitvi knjige in vsem, s katerimi sodeluje na glasbeni poti, še posebej se je zahvalil svoji ženi in družini, ki mu ves čas njegovega ustvarjanja stojijo ob strani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov