Praznik slovenske kulture v Knjižnici Domžale

8. februar je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik. Ob obletnici smrti pesnika Franceta Prešerna poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Ker je 8. februar dela prost dan, pa smo v Knjižnici Domžale že dan prej pripravili program v počastitev praznika. Ob 9.30 vas vabimo na Igralne urice, ki so namenjene predšolskim otrokom od 3. leta dalje in starše/skrbnike ter dedke/babice vseha starosti. Vabljeni v pravljično sobo Knjižnice Domžale.

Ob 17.00 vas vabimo, da se nam pridružite ob glasbeni pravljici Sapramiška, avtorice Svetlane Makarovič, ki jo pripravlja Osnovna šola Dragomelj. Če vas zanima, kako so nesrečni miški pomagali zajček, veverica, žabica, detel, kukavica, mačka in strahec, da je lahko zopet vesela pela »Moji beli zobki, moji beli zobki, kakor sneg se svetijo …«. Zagotovite si brezplačne vstopnice na oddelku za otroke in mladino!

V sodelovanju s Planinskim društvom Domžale pa vas ob 19.00 vabimo na Gorniški večer, s tokratnim naslovom Gore na odru. Gostja večera bo Katarina Stegnar, univerzitetna diplomirana igralka, gibalka, performerka, raziskovalka, zaposlena v Slovenskem mladinskem gledališču, ena najbolj vsestranskih ustvarjalk slovenske gledališke umetnosti, je doslej odigrala prek 70 gledaliških vlog. V drami Pavla nad prepadom (2013) je odstrla lepoto plezanja in bolečino tovariške izdaje. Prejela je nagrado Zlata ptica (2005), nagrado Veljko Maričić za najboljšo mlado igralko na Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki (2007) in nagrado Prešernovega sklada (2016).
Po uvodni predstavitvi se bo z gostjo pogovarjal Borut Peršolja.

Ogledate si lahko tudi razstavo ilustracij Polone Lovšin z naslovom Babica in dedek. Akademska slikarka Polona Lovšin se je z otroškimi ilustracijami, ki jih je sprva objavljala v revijah in učbenikih, začela ukvarjati leta 1999. Za ilustracije slikanice Bobek in barčica so jo leta 2004 predlagali za nagrado izvirna slovenska slikanica, dve leti kasneje pa jo je dobila za ilustracije slikanice za dislektike Medo reši vsako zmedo. Lovšinova sodeluje tudi s tujimi založbami Pan Macmillan, Penguin Books in Templar Publishing ter razstavlja doma in tujini. Tokrat razstavlja ilustracije iz del Moja babica in Moj dedek, ki bosta izdani pri založbi Morfem. Razstava je na ogled do 18. februarja 2017.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Avtor: Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale
Komentarji uporabnikov